Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

IZMEKLĒJUMS - 1000 EIRO. Ieviesta moderna vēža noteikšanas metode; valsts to neapmaksā

© F64, attēlam ir ilustratīva nozīme

Gada laikā, kopš strādā Nukleārās diagnostikas centrs Medvision, PET/CT izmeklējums veikts vairāk nekā 300 vēža pacientiem.

PET/CT izmeklējums ir pozitronu emisijas tomogrāfija, kas atšķirībā no citām vizuālās diagnostikas metodēm spēj ne tikai atklāt audzēju pēc redzamām izmaiņām audos, bet arī novērtēt audzēja funkcionālo dabu, norāda centra vadītājs Vitālijs Skrīvelis.

Nukleārās diagnostikas centrs specializējas onkoloģisko slimību attēlu diagnostikā, izmantojot pozitronu emisijas tomogrāfijas/datortomogrāfijas (PET/CT) tehnoloģiju. Centrs atvērts pagājušajā gadā un darbojas Rīgā. V. Skrīvelis stāsta, ka metode ir augsti sensitīva un tāpēc iespējams ļoti precīzi un agrīni atklāt sīkus vēža šūnu perēklīšus, noteikt slimības stadiju, audzēja izplatību, ieraudzīt visas metastāzes, kā arī novērtēt, vai pielietotā ķīmijterapija bijusi efektīva, vai vēzis nav atgriezies pēc ārstēšanās, saņemt atbildi neskaidru diagnožu gadījumos. Tomēr, neraugoties uz šīs metodes priekšrocībām un, kā aprēķinājuši arī centra speciālisti, ekonomisko efektivitāti, izmeklējums - pozitronu emisijas tomogrāfija - no valsts budžeta netiek apmaksāts.

Nukleārās medicīnas ārste, radioloģe-diagnoste Marika Kalniņa stāsta, ka PET/CT ir sava veida 3D attēls, kas palīdz raksturot audzēju, noteikt slimības izplatību, ieraudzīt metastāzes, novērot pielietotās terapijas efektivitāti, precīzi plānot biopsiju un staru terapiju, nereti arī operāciju. «Šā gada laikā diagnostikas centra praksē bijuši vairāki gadījumi, kad citi izmeklējumi neuzrāda slimības izplatību, taču PET/CT rezultāts bijis neapgāžams,» uzsver M. Kalniņa. Piemēram, kādai 47 gadus vecai sievietei pēc izārstēšanās no krūts vēža pat scintigrāfijas izmeklējums neko sliktu neuzrādīja, taču PET/CT iegūtais rezultāts liecināja - slimība izplatījusies kaulos. «Šāds rezultāts uzreiz maina akcentus, un ir skaidrs, ka pacientam nepieciešama turpmāka ārstēšana,» paskaidro mediķe.

No visiem pacientiem, kuriem gada laikā veikta tomogrāfija, 33 procentiem bija limfoma, 16 procentiem - krūts vēzis, 11 procentiem - kuņģa, zarnu trakta vēzis. Tāpat izmeklējumi veikti arī pacientiem ar prostatas vēzi, ginekoloģiskajiem audzējiem, melanomu, plaušu un citiem vēža veidiem. Pacientu stāsti liecina, ka daudzos gadījumos ar cita veida izmeklējumiem nav bijis iespējams noteikt, vai pacients ir izārstējies un vai nav nepieciešama savlaicīga ārstēšanās turpināšana. Pacientei Ivetai sākotnēji tika konstatēts labdabīgs veidojums olnīcā, taču histoloģiskās analīzes uzrādīja, ka audzējs tomēr ir ļaundabīgs. «Sekoja vēl viena operācija, ķīmijterapija, un pēc tam vajadzēja iegūt precīzus rezultātus, ka ne audzēja šūnas, ne metastāzes nav organismā.

PET/CT noskenē pilnīgi visu ķermeni,» atklāj paciente. Viņas gadījumā ārstēšanās bija palīdzējusi. M. Kalniņa stāsta arī, ka šī ir ļoti jutīga metode ļaundabīgu audu diagnostikā un lielākā daļā gadījumu pēc izmeklējuma atklājas salīdzinoši vēlīnāka audzēja stadija, un plaši prospektīvi pētījumi parāda, ka pēc PET/CT pielietojuma 30 līdz 40 procentos gadījumu mainās turpmākā pacientu ārstēšanas taktika. Trešdaļai pacientu, kam veikta ķīmijterapijas efektivitātes pārbaude, izmeklējumā konstatēts, ka pielietotās zāles iedarbojušās tikai daļēji vai nav bijušas efektīvas vispār un tās ir jāmaina pret citām.

V. Skrīvelis ir pārliecināts, ka dažu audzēju gadījumā PET/CT metode ir vienīgā, kas spēj dot skaidru atbildi par audzēja aktivitāti un precīzu atrašanās vietu, lai nozīmētu precīzu ārstēšanas taktiku. Viņš uzskata, ka šā iemesla dēļ izmeklējumu būtu nepieciešams iekļaut valsts apmaksāto diagnostisko izmeklējumu sarakstā. Ietaupās gan izdevumi vairāku citu izmeklējumu veikšanai, gan ļauj izvairīties no neefektīvu un dārgu ķīmijterapijas preparātu lietošanas un pat novērst nevajadzīgas ķirurģiskas operācijas, apgalvo V. Skrīvelis.

Izmeklējums ir dārgs - sākot no 1000 eiro. Lai sniegtu atbalstu onkoloģijas pacientiem, kuriem mēneša ienākumi ir zem 800 eiro, ir iespēja pieteikties atbalsta saņemšanai O fondā, kas izveidots ar mērķi sniegt atbalstu mazturīgiem Latvijas iedzīvotājiem, kurus skārusi onkoloģiska saslimšana.