Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Pieejama bezmaksas mobilā programma ādas vēža diagnostikai

© F64

No šodienas pieejama bezmaksas mobilā programma "We care, Be Aware", ar kuras palīdzību var veikt dzimumzīmju pārbaudi un melanomas testu, saņemot tā rezultātu trīs dienu laikā, informēja programmas veidotāju pārstāve Inese Lukaševska.

Viņa norādīja, ka vairākus gadus ādas vēzis ierindojas pirmajā vietā starp visiem onkoloģijas saslimšanas veidiem, turklāt īpaši slikti rādītāji vērojami iedzīvotāju mirstības ziņā. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2015.gadā no melanomas Latvijā miruši 86 cilvēki. "Mirstības mazināšana iespējama tikai agrīni diagnosticējot slimību, tāpēc arvien būtiskāka kļūst ādas vēža agrīna diagnostika."

Vienlaikus "Derma Clinic Riga" vadītājs Raimonds Karls norāda, ka, kaut arī pacientiem ir pieejamas ne tikai dermatologa, bet arī onkologa konsultācijas, nereti iedzīvotāji tiem sniegtās iespējas neizmanto. Ļoti bieži cilvēki nevēršas pie dermatologa savlaicīgi, ne tikai bailēs izdzirdēt diagnozi, bet pārliecības dēļ, ka saules stari nevar radīt letālas sekas.

Karls skaidroja, ka klīnika nereti saņem zvanus no pacientiem, kuriem jau ir strutojoši veidojumi. "Taču tā vietā, lai viņi pierakstītos pie ārsta, tiek jautāts, vai pēc gada ir plānota bezmaksas ādas pārbaude, tādējādi nonākot pie speciālista stipri novēloti," norādīja speciālists.

Pēc viņa domām, mobilais ādas veidojumu skrīnings ļaus ikvienam ne tikai pārbaudīt savus ādas veidojumus, bet arī veikt to saviem tuviniekiem, tostarp vecvecākiem, vecākiem, draugiem un radiem, kuriem pašiem ir grūti redzēt visus veidojumus, īpaši jau grūti aizsniedzamās un redzamās vietās.

Lukaševska informēja, ka šī gada Eiromelanomas kampaņā netiks veikts bezmaksas iedzīvotāju ādas veidojumu skrīnings, bet piedāvāta, jauna mobilā lietotne "We Care, Be Aware". Ar mobilās lietotnes palīdzību saņemtos ādas veidojumu attēlus izvērtēs ārsti speciālisti, nosūtot diagnostikas rezultātus lietotājam uz norādīto e-pastu trīs dienu laikā pēc skrīninga testa veikšanas.

Visi ievadītie personas dati ir konfidenciāli un tos var izmantot tikai konkrēto datu norādītājs. Programmu "We Care, Be Aware" ir izstrādājis Starptautiskais Viroterapijas centrs.