Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Mūsdienās hipertensiju var sekmīgi ārstēt

© Gints Ivuškāns/ F64 Photo Agency

Vairāk nekā puse pacientu ar augstu asinsspiedienu jeb hipertensiju nelieto medikamentus atbilstoši ārstu norādījumiem.

18% hipertensijas slimnieku atzīst, ka ik pa laikam pārtrauc lietot medikamentus, ja jūtas labāk, 31% aptaujāto atzīst, ka mēdz aizmirst vai kādu citu iemeslu dēļ izlaist zāļu lietošanu, bet 5% no tiem, kas sirgst ar hipertensiju, apgalvo, ka principā nelieto medikamentus, - liecina Euroaptiekas un pacientu biedrības ParSirdi.lv šogad aprīlī interneta vidē veiktā aptauja, kurā piedalījās 2394 respondenti.

«Mūsdienās augstu asinsspiedienu jeb hipertensiju var sekmīgi ārstēt un novērst sekas, taču liela nozīme ir pacientu līdzestībai - regulāri jāmēra asinsspiediens un jāapmeklē ārsts, rūpīgi jāievēro visi ārsta norādījumi medikamentu lietošanā, jāievēro veselīgs dzīvesveids. Diemžēl aptauja rāda, ka 10% hipertensijas slimnieku pie ārsta vēršas vēl retāk nekā reizi gadā,» uzsver biedrības ParSirdi.lv vadītāja Inese Mauriņa. Kā pozitīvu tendenci viņa atzīst faktu, ka 58% aptaujāto, kam ir paaugstināts asinsspiediens, to regulāri - vismaz reizi nedēļā - pārbauda mājas apstākļos un 63% ir pašiem savs asinsspiediena mērītājs.

Par optimālu jebkurā vecumā tiek uzskatīts asinsspiediens 120/80 mmHg, savukārt paaugstināts asinsspiediens ir virs 140/90 mmHg. Arteriālā hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens ir viens no svarīgākajiem sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem, kas, savlaicīgi neatklāts un neārstēts, var izraisīt koronāru sirds slimību, miokarda infarktu vai insultu.

Lai īpaši pievērstu Latvijas iedzīvotāju uzmanību paaugstināta asinsspiediena izraisītiem riskiem, Euroaptieka jau trešo gadu visā Latvijā rīko Sirds veselības skolu - iepriekš piesakoties aptiekās, ir iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un noteikt ķermeņa masas indeksu, cukura un holesterīna līmeni asinīs, kā arī saņemt farmaceita konsultāciju.

Kā liecina Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma epidemioloģiskais pētījums, paaugstināts asinsspiediens ir 52,8% vīriešu un 41,8% sieviešu Latvijā.

Pētījumi apliecina, ka 80% insultu būtu iespējams novērst - gan ievērojot veselīgu dzīvesveidu (veselīgs uzturs, regulāras fiziskās aktivitātes, atsacīšanās no kaitīgiem ieradumiem), gan veicot regulāras apskates pie ārsta.

NEPALAIDIET GARĀM!

- Šodien no pulksten 16 līdz 20 tirdzniecības centrā Domina Shopping ir iespēja saņemt bezmaksas farmaceita konsultāciju par paaugstinātu asinsspiedienu un sirds veselību

- Savukārt pulksten 17 notiks kardiologa Dr. Andra Skrides atklātā lekcija par augstu asinsspiedienu, tā riskiem un profilaksi