Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Tikai 8 ģimenes ārsti izpildījuši visus kvalitātes kritērijus

© F64

Tikai astoņi ģimenes ārsti visā Latvijā pagājušajā gadā izpildījuši visus kvalitātes kritērijus, un tikai viens no šiem ģimenes ārstiem strādā Rīgā. Tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem palielinājies to ģimenes ārstu skaits, kuri izpilda vismaz desmit kvalitātes kritēriju, uzsver Nacionālais Veselības dienests (NVD).

NVD veicis ikgadējo ģimenes ārstu darbības novērtēšanu par darbu 2016. gadā atbilstoši noteiktajiem darba kvalitātes kritērijiem.

Kopumā tika izvērtēts 1278 ģimenes ārstu darbs, kuri pagājušajā gadā snieguši valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, pilnu gadu bijuši līgumattiecībās ar dienestu un nav tikuši aizvietoti. Labākos 2016. gada darba kvalitātes rezultātus, izpildot visus 13 kritērijus, valstī sasnieguši ģimenes ārsti - Hedviga Kronberga (Rīgā), Vija Zvaigzneskalne (Tukumā un Engurē), Aina Braķe (Ērgļos), Lauma Purviņa (Viļakā), Modrīte Silauniece (Balvos), Inese Strautiņa (Limbažos), Inese Lejniece (Pļaviņās un Vietalvā) un Ainis Dzalbs (Staļģenē).

Četras ģimenes ārstes visus kvalitātes kritērijus izpildījušas arī pirms gada, kad visā Latvijā tāpat kā tagad kritērijus pa spēkam bija izpildīt astoņiem ārstiem.

Aigars Eglīte, F64 Photo Agency

«Vērtējot ģimenes ārstu darbu kopš kvalitātes kritēriju ieviešanas, secinām, ka ar katru gadu pieaug to ģimenes ārstu skaits, kuri izpilda vairākus kvalitātes kritērijus, gan sasniedzot labākus novērtējuma rezultātus, gan saņemot lielāka apmēra piemaksu,» stāsta NVD speciāliste Evija Štālberga. 2013. gadā, kad darba kvalitātes kritēriji tika ieviesti, vairāk nekā sešus no 13 kvalitātes kritērijiem izpildīja 120 ģimenes ārstu, bet 2016. gadā tos izpildīja jau 428 ģimenes ārsti. Pieaudzis arī to ģimenes ārstu skaits, kuri ir izpildījuši desmit un vairāk kvalitātes kritēriju - 2013. gadā to paveica 18 ģimenes ārstu, savukārt pērn jau vairāk nekā 120 ārstu. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, turpina sarukt tādu ģimenes ārstu skaits, kuriem nav bijis pa spēkam izpildīt nevienu kvalitātes kritēriju - 2013. gadā bija 4,2 procenti šādu ģimenes ārstu, 2014. gadā - 2,6 procenti, 2015. gadā - divi procenti, bet 2016. gadā vairs tikai nepilns procents. Ģimenes ārstiem ir nosūtīti novērtēšanas rezultāti un pārskaitīti maksājumi par gada darba kvalitāti atbilstoši novērtējuma rezultātiem. Ikgadējais kvalitātes maksājums ir daļa no kopējā finansējuma, kuru ģimenes ārsti saņem no valsts prakses darbības nodrošināšanai un valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai.

Ģimenes ārstu kvalitātes kritēriji ir saistīti ar profilaksi, bērnu un hronisku pacientu aprūpi un ārsta veikto manipulāciju daudzveidību. Piemēram, viens kritērijs būs izpildīts, ja gada laikā ģimenes ārsts novērtēs veselības stāvokli vismaz 65 procentiem savu pacientu. Regulāri jāveic analīzes pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu un jāpanāk, lai viens no rādītājiem būtu zemāks par noteiktu procentu. Vismaz 92 procentiem bērnu vecumā līdz diviem gadiem ir jābūt vakcinētiem pret noteiktām slimībām. NVD arī vērtē, cik bieži pacienti ar hroniskām slimībām izsauc ātro palīdzību, bet uz slimnīcu pacients nav nogādāts un pieticis ar ārsta apskati mājās.