Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

ATCERIES: Iedzīvotājiem tiek apmaksātas noteiktas profilaktiskās veselības pārbaudes

© Aigars Eglīte/ F64 photo agency

Iedzīvotājiem no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas noteiktas profilaktiskās veselības pārbaudes un vakcinācija, kas sniedz iespēju uzraudzīt savu veselību, laikus pamanīt izmaiņas veselības stāvoklī un pasargāt sevi no saslimšanām, atgādina Nacionālais veselības dienests.

Nacionālā veselības dienesta speciāliste Evija Štālberga stāsta, ka iedzīvotāji, kuri gada laikā nav vērsušies pie sava ģimenes ārsta saistībā ar kādu saslimšanu, var doties pie ārsta uz bezmaksas profilaktisko apskati. Apskates laikā ģimenes ārstam jāiztaujā pacients, jāizvērtē vispārējais veselības stāvoklis un nepieciešamības gadījumā jāveic asinsspiediena un pulsa noteikšana, sirdsdarbības un plaušu izklausīšana, vēdera iztaustīšana, limfmezglu apskate un iztaustīšana, vairogdziedzera stāvokļa novērtēšana, krūšu dziedzeru apskate un iztaustīšana un citas pārbaudes. Dienesta dati rāda, ka vairāk nekā 80 procenti ģimenes ārstu praksēs reģistrēto pieaugušo, kuri gadu un ilgāk nav vērsušies pie sava ģimenes ārsta saistībā ar saslimšanu, nav izmantojuši iespēju un pārbaudījušies pie ārsta profilaktiski.

«Ģimenes ārsta praksē var interesēties arī par iespējām veikt valsts apmaksāto profilaktisko krūšu, dzemdes kakla un zarnu (kolorektālo) pārbaudi, lai noskaidrotu, vai nav pamata aizdomām par ļaundabīgām slimībām,» stāsta E. Štālberga. Gan vēža profilaktiskās pārbaudes, gan pēcpārbaužu izmeklējumi un ārstēšana tiek nodrošināti ārpus kopējās rindas un ārstniecības iestādei noteiktā valsts finansējuma. Krūšu un dzemdes kakla pārbaudes veikšanai sievietēm noteiktos vecumos tiek nosūtītas uzaicinājuma vēstules, kuras nozaudēšanas gadījumā var atjaunot, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē. Uzaicinājumi krūšu pārbaudei tiek nosūtīti sievietēm 50 - 69 gadu vecumā (reizi divos gados), bet dzemdes kakla pārbaudei 25 - 70 gadu vecumā (reizi trijos gados). Zarnu profilaktisko pārbaudi var veikt sievietes un vīrieši 50 - 74 gadu vecumā (reizi gadā), saņemot ģimenes ārsta praksē skrīningtestu vai nosūtījumu uz laboratoriju.

Noteiktos vecumos bez maksas veicama arī vakcinācija. Pieaugušajiem reizi 10 gados jāveic kombinētā vakcīna pret difteriju un stinguma krampjiem, kas tiek veikta ģimenes ārsta praksē vai ģimenes ārstam izsniedzot nosūtījumu uz vakcinācijas kabinetu. Ģimenes ārstu novērtējumā tiek ņemti vērā arī dati, vai viņa pacienti izmanto iespēju profilaktiski pārbaudīt veselību un vai dodas uz skrīninga pārbaudēm. Taču dienesta dati par pagājušo gadu liecina, ka tikai astoņi ģimenes ārsti ir izpildījuši visus kritērijus.

***

Uzziņai

80% ģimenes ārstu praksēs reģistrēto pieaugušo nav izmantojuši iespēju pārbaudīties pie ārsta profilaktiski