Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

NODERĪGI: Astoņi produkti, kas attīra asinsvadus

© depositphotos.com

Nepilnvērtīgs uzturs, dažādi kaitīgi ieradumi un nemitīgs stress negatīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas veselību, kam seko dažādas nopietnas slimības.

Esam apkopojuši astoņus visefektīvākos produktus, kas palīdz attīrīt asinsvadus, tādējādi pasargājot no saslimšanas ar sirds un asinsvadu slimībām, kas joprojām ir viens no galvenajiem saslimstības un mirstības iemesliem Latvijā un pasaulē.

1. MIEŽU PUTRAIMI

Miežu putraimu sastāvā esošie B grupas vitamīni, selēns un provitamīns A palīdz izvadīt no organisma smagos metālus, tiem piemīt laba organismu atjaunojoša iedarbība, un tie ir labs onkoloģisko slimību profilakses līdzeklis. Jauno miežu ekstrakts pasargā asinsvadus no trombu veidošanās.

2. LINSĒKLAS

Linsēklu eļļā esošās nepiesātinātās taukskābes omega 3 un omega 6 attīra asinsvadus, mazinot sliktā holesterīna un triglicerīdu daudzumu. Omega 3 taukskābe ir arī efektīvs līdzeklis, kas ievērojami samazina to nevēlamo asins komponentu sintēzi, kas veicina asins sabiezēšanu.

3. OLĪVEĻĻA

Olīveļļa ir bagātīgs iedarbīgu antioksidantu un mononepiesātināto tauku avots, kas pazemina kaitīgā un paaugstina labā holesterīna līmeni. Regulāra olīveļļas lietošana palīdz izvairīties no asinsvadu sklerozes un trombozes, kas savukārt mazina infarkta risku.

4. RIEKSTI

Rieksti, īpaši Indijas un valrieksti, bagātīgi satur sirds un asinsvadu veselībai vērtīgās omega 3 taukskābes, kas mazina risku tikt pie paaugstināta holesterīna līmeņa asinīs, turklāt veicina sarkano asinsķermenīšu veidošanos, savukārt mandeles stiprina asinsvadu sieniņas.

5. TREKNAS ZIVIS

Visi līdz šim veiktie pētījumi apliecina zivju eļļas labo ietekmi uz cilvēka veselību, un cilvēki, kuri ēd zivis divas līdz trīs reizes nedēļā, krietni retāk slimo ar nopietnām sirds slimībām. Jo zivju eļļā esošās taukskābes gan novērš trombocītu salipšanu, tādējādi palīdzot izvairīties no trombu radītajām problēmām, gan novērš artēriju sieniņu iekaisumu, gan pazemina triglicerīdu līmeni asinīs, gan normalizē asinsspiedienu.

6. PĀKŠAUGI

Pākšaugi ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, B grupas vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu avots. Pākšaugi uzturā būtiski pazemina tā saucamā sliktā holesterīna līmeni, tādējādi samazinot arī iespēju saslimt ar kādu sirds un asinsvadu slimību. Turklāt 100 gramos pākšaugu ir tikai vidēji 57 kcal.

7. AVOKADO

Avokado ir labākais sirds un asinsvadu draugs. Tas ir labs šķiedrvielu avots, satur kāliju, nātriju, magniju, vitamīnus A, C, E, B6, K1, folskābi, niacīnu, pantotēnskābi, riboflavīnu un holīnu. Tā sastāvā ir antioksidanti, kas samazina holesterīna līmeni, līdz ar to arī sirds un asinsvadu slimību risku. Avokado vērtīgais sastāvs palīdz uzlabot asins lipīdu sastāvu.

8. TUMŠĀ ŠOKOLĀDE

Laba ziņa visiem saldummīļiem - 50 grami melnās šokolādes ik dienu palīdz pasargāt no vairākām ar sirds un asinsvadu slimībām saistītām problēmām. Tā spēj novērst trombocītu veidošanos, bet tas savukārt samazina infarktu un insultu risku. Un tas nozīmē, ka tumšā šokolāde ir labi zināms profilaktisks līdzeklis ne tikai pret depresiju, bet arī sirds un asinsvadu slimību novēršanai.