Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Pacientus sadala pa groziem

LĒMUMS VIEGLS, SEKAS… Politiķi koalīcijas sēdē vienojās, ka veselības aprūpe būs pieejama pilnā apmērā sociālo iemaksu veicējiem, nevis tiem, kuri tās nemaksā. Veselības ministre Anda Čakša sēdē jau varēja piedāvāt dažāda satura grozus © F64

Veselības ministrijai pietika ar pāris dienām, lai pēc politiķu lēmuma par veselības finansēšanu sadalītu pacientus pa veselības aprūpes pakalpojumu groziem. Valdība grasās atgriezties pie idejas – veselības aprūpe tikai nodokļu maksātājiem, bet nemaksātājiem – palīdzība akūtās situācijās un pieņemšana pie ģimenes ārsta. Šādu modeli pirms vairākiem gadiem piedāvāja arī bijusī politiķe Ingrīda Circene, taču gan ģimenes ārsti, gan tiesībsargs to noraidīja, uzsverot, ka tas ir pretrunā ar Satversmē garantētajām tiesībām.

Veselības ministrija pakalpojumu grozus, protams, bija sagatavojusi vēl pirms valdību veidojošo partiju koalīcijas sēdes, kurā tika pieņemts lēmums veselības nozari finansēt papildus no sociālajām iemaksām, jo jau darba grupā, kas strādāja vairāk nekā mēnesi pie veselības nozares finansēšanas modeļiem, šāda iespēja tika pieļauta. Taču tieši koalīcijas sēdē pagājušajā nedēļā tika panākta vienošanās sasaistīt pilnā veselības aprūpes pakalpojumu groza saņemšanas tiesības ar sociālo iemaksu maksāšanas faktu.

Veselības ministrija informē, ka pilnu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu grozu saņems personas, kas veic sociālās iemaksas, un pacientu grupas, kuras būs atbrīvotas no šo iemaksu veikšanas. Piemēram, bērni līdz 18 gadu vecumam, pensionāri, Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrējušies bezdarbnieki, trūcīgās personas un citi. Precīzu atbrīvoto grupu sarakstu ministrija sola definēt likumā. Visticamāk, tieši likumā plānots aprakstīt, kādas tiesības saņemt veselības aprūpi būs cilvēkiem, kuri strādā noteiktās nodarbinātības jomās - mikrouzņēmumos, kā individuālie komersanti, autoratlīdzību saņēmēji - un kuri nav sociālo iemaksu maksātāji. Veselības ministrija plāno paredzēt iespēju, veicot noteiktu ikmēneša maksājumu, arī viņiem saņemt pilno valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu grozu. Pašlaik vēl nav precīzi definēts šāda maksājuma iespējamais apjoms, un par to vēl tiks diskutēts - līdz šim izskanējuši varianti, kas tas varētu būt procentu maksājums no minimālās algas vai vienkārši fiksēts maksājums - pieci līdz desmit eiro mēnesī.

Pilnajā valsts apmaksāto pakalpojumu grozā, ko saņems sociālo iemaksu veicēji, būs ģimenes ārsta un ārstu speciālistu aprūpe, diagnostiskie izmeklējumi; ārstniecība dienas stacionārā un slimnīcā, valsts kompensējamie medikamenti un medicīniskā rehabilitācija. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukums un palīdzība traumpunktos būs pieejama gan nodokļu maksātājiem, gan nemaksātājiem. Sociālo iemaksu nemaksātāji (Veselības ministrija raksta - arī personas, kuras ir atbrīvotas no šo iemaksu veikšanas vai nebūs veikušas noteiktā ikmēneša maksājumu) būs tiesīgi saņemt pamata veselības aprūpes pakalpojumus - ģimenes ārsta konsultāciju, valsts kompensējamos medikamentus tikai pie atsevišķām diagnozēm, neatliekamo medicīnisko palīdzību slimnīcā, ārstēšanu onkoloģiskas, psihiskas slimības vai HIV un tuberkulozes gadījumā. Arī grūtnieces saņems aprūpi neatkarīgi no nodokļu nomaksas fakta. Pārējie veselības aprūpes pakalpojumi šiem iedzīvotājiem būs pieejami ārstniecības iestādēs atbilstoši iestāžu maksas pakalpojumu cenrādim.

Vai Veselības ministrija neuzkāps uz tā paša grābekļa, uz kura reformu veicēji iepriekš? Eksperti kritizē šādu pieeju, jo var samazināties cilvēku skaits, kas vispār vēršas pie ārsta, kā rezultātā viņi pie ārsta var nonākt jau akūtā stāvoklī. Otrkārt, veselības aprūpe ir tāds pats pakalpojums kā izglītība vai sabiedriskā drošība, kas cilvēkiem jāgarantē, neraugoties uz nodokļu nomaksu. Tiesībsargs Juris Jansons, pirms vairākiem gadiem vērtējot I. Circenes vadībā izstrādāto likumu, kurā tika paredzēta veselības aprūpes sasaiste ar nodokļu nomaksas faktu, atzina, ka tā tiek iezīmēta politiska atkāpšanās no Satversmē noteiktiem principiem. «Runas par veselības aprūpes piesaisti nodokļiem ir signāls, ka veselības aprūpe nebūs pieejama visiem,» toreiz teica J. Jansons. Pašlaik viņš savu pozīciju vēl nav skaidrojis.

***

Ko saņems sociālo iemaksu MAKSĀTĀJI?

Pilno valsts apmaksāto pakalpojumu grozu:

• primārā veselības aprūpe - ģimenes ārsta aprūpe

• ārstu speciālistu aprūpe (sekundārā ambulatorā palīdzība)

• medicīniskā aprūpe mājās (pie noteiktām indikācijām)

• Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pakalpojums

• palīdzība Steidzamās medicīniskās palīdzības punktos (traumpunktos)

• diagnostiskie izmeklējumi

• ārstniecība dienas stacionārā

• stacionārā aprūpe (neatliekamā medicīniskā palīdzība slimnīcās, observācijas gultas, plānveida stacionārā palīdzība, neatliekamā medicīniskā palīdzība ambulatori slimnīcas uzņemšanas nodaļā)

• valsts kompensējamie medikamenti

• medicīniskā rehabilitācija.

Ko saņems sociālo iemaksu NEMAKSĀTĀJI?

Pamata veselības aprūpi:

• ģimenes ārsta aprūpi

• ātrās medicīniskās palīdzības pakalpojumu

• palīdzību Steidzamās medicīniskās palīdzības punktos

• valsts kompensējamos medikamentus tikai pie atsevišķām diagnozēm

• neatliekamo medicīnisko palīdzību slimnīcā

• ārstēšanu noteiktu slimību gadījumā (onkoloģija, noteiktas infekcijas slimības, psihiatrija)

• grūtnieču aprūpi