Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Urologi Latvijas reģionos bez maksas pārbaudīs vīru veselību

© F64

Rīgas Austrumu slimnīcas Uroloģijas klīnikas ārsti dodas uz Latvijas reģioniem, kur trūkst urologu, lai vīriešiem bez maksas sniegtu konsultācijas un pārbaudītu veselību. Šogad urologi konsultē vīriešus Dobelē, Cēsīs, Rēzeknē un Jēkabpilī. Rīgas Austrumu slimnīcas urologi jūnijā jau viesojušies Dobelē, Cēsīs un Rēzeknē, bet 29. jūnijā urologs vīriešus gaidīs Jēkabpils poliklīnikā, tomēr lielās intereses dēļ par šīm konsultācijām urologi uz šīm pilsētām nolēmuši šogad doties vēlreiz – jau jūlijā.

Konsultācijas reģionos notiek, pateicoties labdarības un ziedojumu vākšanas akcijai Pīļu skrējiens, ko jau vairākus gadus Tēva dienā organizē vīriešu organizācija Round Table Latvija sadarbībā ar Rīgas Austrumu slimnīcu un Austrumu slimnīcas Atbalsta fondu. Austrumu slimnīcas urologi kungus reģionos konsultē un pārbauda, nesaņemot par to samaksu. Ar labdarības akcijā saziedotajiem līdzekļiem tiek segti izdevumi par transportu, telpu un aparatūras īri, instrumentiem un materiāliem.

«Vislielākais cietējs valstī pašlaik ir lauku cilvēks, kuram nav viegli nokļūt pie urologa. Bieži vien rajona slimnīcā šāda speciālista nav, bet aizbraukt uz Rīgu dažādu iemeslu dēļ ir sarežģīti., tāpēc mums radās ideja organizēt urologu izbraucienus uz laukiem,» stāsta Austrumu slimnīcas urologs Māris Jakubovskis. Runājot par vīriešu veselību, parasti visvairāk tiek akcentēts prostatas vēzis, ko joprojām bieži konstatē novēloti. Tomēr tā nebūt nav vienīgā uroloģiskā slimība, kas apdraud vīriešus un ko būtiski atklāt pēc iespējas ātrāk. «Vīrieši cieš arī no nieru un urīnpūšļa slimībām, tajā skaitā ļaundabīgiem audzējiem. Viņiem ir arī seksuālas dabas traucējumi,» stāsta M. Jakubovskis, «tādēļ uz bezmaksas konsultācijām reģionos vīrieši ir aicināti nākt ar jebkuru problēmu. Var nākt arī vienkārši pārbaudīt veselību vai aprunāties ar urologu.»
Rīgas Austrumu slimnīcas urologs Juris Jansons, kurš konsultēja pacientus Cēsīs, stāsta, ka gribētāju apmeklēt bezmaksas urologa konsultācijas šajā pilsētā ir patiešām daudz. «Uz bezmaksas konsultācijām pie manis todien bija pierakstīti 16 vīrieši un vēl divtik diemžēl bija palikuši aiz strīpas. Konsultētie pacienti lielākoties bija vīri gados, kuri nekad nebija bijuši pie urologa. Starp viņiem bija tādi, kuriem bija nepieciešama tālāka rūpīga izmeklēšana.»
Arī jūlijā Austrumu slimnīcas urologi dosies pie vīriešiem Dobelē, Cēsīs, Rēzeknē un Jēkabpilī, katrā pilsētā veltot pilnu darba dienu vīriešu konsultēšanai un izmeklēšanai. Pieteikšanās uz konsultācijām tiks savlaicīgi izsludināta vietējā presē. Cēsu klīnikā Austrumu slimnīcas urologs pacientus pieņems 7. jūlijā (tālrunis reģistrācijai 64125634).

VIEDOKLIS
Māris Jakubovskis, Rīgas Austrumu slimnīcas urologs:
- Šīs akcijas mērķis ir arī uzlabot vīriešu attieksmi pret savu veselību. Nav noslēpums, ka liela daļa vīriešu ir kūtri uz veselības pārbaudēm. Ja sievietei kaut kas kaiš, viņa aiziet pie ārsta. Bet īsts vecis taču neies, jo viņš jau vēsturiski ir audzināts neraudāt un nesūdzēties, ziedot savu dzīvību ģimenes un valsts labā. Tāpēc, lai gan puiku piedzimst vairāk, gadiem ejot, liela daļa vīriešu iet bojā un sieviešu paliek vairāk. Lielu daļu no šīm nāvēm varētu novērst, ja vīrietis būtu laikus vērsies pie ārsta.