Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Veselība

Pieci mīti par veselīgu dzīvesveidu un treniņiem

© depositphotos.com

Kā rāda prakse, vasara ir viens no tiem periodiem, kad cilvēki saprot, ka viņu forma nav ideāla, un nolemj savu ķermeni uzlabot. Sporta zīmola 4F pārstāve, fitnesa trenere Sendija Gabriela Oficiere apgalvo, ka ne tikai iesācēji, bet arī pieredzējuši sporta zāles apmeklētāji pieļauj vienas un tās pašas kļūdas, kuras ne tikai nedod vēlamo rezultātu, bet arī var radīt nopietnas traumas vai citu kaitējumu veselībai, piemēram, sirds slimības.

Šādi treneres skatījumā ir izplatītākie mīti par veselīgu dzīvesveidu:

1. mīts: saldumi pēc treniņiem ir kategoriski aizliegti

Tas patiešām ir tikai mīts. Pēc treniņiem nevajag ne badoties, ne apēst milzu karbonādes porciju, jo tieši tā arī pārvērtīsies taukos. Neliela salduma apēšana pēc treniņa, protams, organismam īpašu labumu nedos, bet tas ļaus atgūt patērēto enerģiju un paātrinās atjaunošanās procesu. Nav ieteicams jaukt nelielu saldumu ar veselu torti, bet konfekte vai glāze saldas sulas, biezpiena sieriņš, banāns vai cita salda uzkoda nekādā ziņā nav kaitīga.

2. mīts: jo vairāk treniņa laikā dzer ūdeni, jo labāk!

Patiesībā treniņa laikā ieteicams iedzert nelielu ūdens daudzumu ik pēc 15 minūtēm. Ja izdzers pārāk lielu ūdens daudzumu, tas treniņa procesu padarīs smagāku, jo ūdens uzkrāsies kuņģī un šādā stāvoklī skriet, lēkt un atspiesties nebūs viegli.

Ne velti, piemēram, agrāk hokejistiem spēļu laikā vispār neieteica dzert.

3. mīts: jo vairāk svīstu, jo vairāk tievēju

Realitātē svīšanai ar tievēšanu nav nekādas saistības. Sviedri - tas ir organisma veids, kā regulēt temperatūru, neļaujot ķermenim pārkarst. Tieši tas notiek, piemēram, karstumā. Iesācēji treniņos velti domā, ka, intensīvi svīstot, viņi aktīvi tievē, bet patiesībā caur porām izdalās ūdens. Treniņos noteikti nevajadzētu silti ģērbties un radīt organismam pirts efektu. Neefektīva ir salīdzinoši nesen radusies mode - tievēšanas nolūkā ietīties dažādās plēvēs vai termoveļā. Tādā veidā var tikai kaitēt savai sirdij un ādas stāvoklim, bet ne atbrīvoties no taukiem.

4. mīts: ja šis treniņš palīdzēja paziņam, palīdzēs arī man

Tāpat kā ēšanas, medicīnas, frizūru un daudzās citās jomās, arī sportā ne katrs treniņš ir piemērots visiem. Treniņu programma būtu jāveido atbilstoši vēlamajiem mērķiem - nevajadzētu vadīties pēc pirmā internetā atrastā plāna. Lai nekaitētu veselībai, plānu vajadzētu saskaņot ar treneri, lai pārliecinātos, ka jūsu fiziskā forma ir atbilstoša, ka sasniegsiet vēlamo rezultātu ar izvēlēto plānu, kā arī spējat pareizi izpildīt izvēlētos vingrinājumus. Ja izvēlas treniņus pēc nejaušības principa, tad var gūt traumas, bet rezultātu nesasniegt.

5. mīts: ja es trenējos, tad varu ēst visu, ko vēlos

Patiesībā tieši ēšanai figūras pilnveidē ir vissvarīgākā nozīmē, jo, veidojot un uzturot ideālu formu, pareiza ēšana garantē 80% panākumu, bet sports - 20%. Ievērojot veselīga uztura principus (bet ne diētas!), rezultātus var gūt ievērojami ātrāk, jo organisma pareizai funkcionēšanai tiek nodrošinātas visas nepieciešamās vielas.