Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Lūkins: Bērni, lietojot viedierīces, var kļūt tuvredzīgi vien pusgada laikā

© Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

“Esmu pēdējā laikā novērojis, ka bērni un pusaudži ārkārtīgi īsā laikā – gada vai pusgada laikā – kopš viņi ir nonākuši pie viedtelefona, jau ir kļuvuši tuvredzīgi. Tas notiek strauji,” Dr. Lūkina klīnikas vadītājs Fēlikss Lūkins norādīja RīgaTV 24 raidījumā "Rampas Ugunis".

Fēlikss Lūkins uzskata, ka ar viedtālruņu un sociālo tīklu izmantošanu būtu jāapietas uzmanīgi, jo to izmantošana var kļūt par atkarību: “Kāda britu psihologa pētījums liecina, ka šādas ierīces un sociālie tīkli smadzenēs stimulē tās pašas vielas, kuras izdalās smēķējot un lietojot alkoholu. Tātad, ja jūs bērnam dodat neierobežotu piekļuvi mobilajam telefonam, tas būtu tas pats, kas mājās atvērt bāriņu un teikt savam padsmitniekam - “Lūdzu, tas ir tavā rīcībā!””

Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

Speciālists arī uzsver, ka pētījumi arī pierādījuši to, ka tuvredzība cieši korelē ar izglītības līmeni. “Viens no pētījumiem atklāja, ka tuvredzīgo cilvēku skaits populācijā pieaug, pieaugot izglītībai. Ja, piemēram, ir pamatskolas izglītība, vidusskolas izglītība, augstākā vai divas augstākās izglītības, tiem cilvēkiem, kuriem ir divas augstākās izglītības, ir visaugstākā iespēja būt tuvredzīgiem,” norādīja Lūkins. Turklāt cilvēkiem ar ārkārtīgi zemu izglītības līmeni par tuvredzību nav jāuztraucas. “Pētījumā bija apskatīti arī reģioni Mongolijā, kur ir analfabēti. Tur vispār tuvredzīgu cilvēku nebija,” raidījumā apgalvoja Lūkins.