Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

JA GRIB ĀRSTĒTIES: Sociālo iemaksu nemaksātājiem var nākties maksāt vismaz 1% no minimālās algas

© F64

Diskusijā par Veselības aprūpes finansēšanas likumu šodien izskanējis priekšlikums sociālo iemaksu nemaksātājiem nodrošināt valsts apmaksātu veselības aprūpi tikai gadījumos, ja šie cilvēki sociālajā budžetā iemaksās 1% no minimālās mēnešalgas, kas pašlaik ir 380 eiro, bet nākamgad tā plānota 430 eiro, pastāstīja veselības ministres biroja vadītājs Andrejs Panteļējevs (ZZS).

Diskusijā piedalījās Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un vairāki ministri, tostarp labklājības ministrs Jānis Reirs (V), kā arī uzņēmēju organizāciju, pašvaldību un mediķu pārstāvji.

Panteļējevs skaidroja, ka diskusijas laikā notika dažādu viedokļu apmaiņa, tostarp, kā nodrošināt valsts apmaksātu medicīnisko aprūpi maznodrošinātajiem, kuri nevar veikt sociālās iemaksas budžetā.

Pēc veselības ministres biroja vadītāja teiktā, viens no priekšlikumiem, kas diskusijas laikā izskanēja, bija, ka sociālo iemaksu nemaksātāji par valsts apmaksātas medicīnas lietotājiem varētu kļūt, veicot iemaksu sociālajā budžetā, kas būtu vismaz 1% apmērā no minimālās mēnešalgas algas jeb 4,30 eiro.

Panteļējevs uzsvēra, ka tas ir tikai viens no piedāvājumiem un ka pagaidām ir vēl ļoti daudz neskaidru jautājumu saistībā ar Veselības aprūpes finansēšanas likumu. Panteļējevs uzsvēra, ka nopietnāks darbs pie likumprojekta izstrādes gaidāms nākamajā ceturtdienā, 20jūlijā, kad plānota darba grupas sanāksme.

Savukārt LTV vēsta, ka viens no variantiem paredz, ka tikai vismaz sešus mēnešus veikts sociālā nodokļa maksājums dos iespēju turpmāk saņemt valsts apmaksāto veselības pakalpojumu grozu.

Kā ziņots, koalīcijas partneri panākuši vienošanos par sociālo iemaksu pieaugumu, savukārt par lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes progresivitāti diskusijas vēl turpināsies, žurnālistiem pēc koalīcijas sanāksmes paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Sociālās iemaksas iecerēts celt, lai palielinātu veselības aprūpes finansējumu. Paredzēts, ka sociālās iemaksas solidāri - pa pus procentpunktam - pieaugs gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem. Savukārt nodokļu nemaksātājiem varētu būt noteikts speciāls maksājums.

Attiecībā uz IIN progresivitāti koalīcijas partneri vēl sagaida Finanšu ministrijas aprēķinus, lai turpinātu diskusijas.