Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Veselība

Pretēji VK ieteikumiem Austrumu slimnīca plāno iepirkt mikroķirurgu pakalpojumus

© Austrumu slimnīca

Pretēji Valsts kontroles (VK) ieteikumiem Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) atkal izsludinājusi iepirkumu par mikroķirurģijas pakalpojumu nodrošināšanu ārpakalpojumā, liecina informācija slimnīcas mājaslapā.

VK revīzijas ziņojumā "Vai Austrumu slimnīcas darbības efektivitāti ir iespējams uzlabot?" norādīja, ka noslēgtais līgums ar SIA "Latvijas plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centrs" par speciālistu piesaisti nav ekonomiski izdevīgs slimnīcai, jo sadarbībā ar centru sniegto mikroķirurģijas manipulāciju pašizmaksa pārsniedz valstī noteiktos manipulāciju tarifus. "Saskaņā ar Valsts kontroles aplēsēm Austrumu slimnīcas zaudējumi par stacionārajiem mikroķirurģijas pakalpojumiem divu gadu laikā ir vismaz 379 000 eiro," bija teikts ziņojumā.

Lai veicinātu valsts budžeta līdzekļu efektīvu izlietojumu un sniegtu pacientiem kvalitatīvus plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas veselības aprūpes pakalpojumus, VK aicināja RAKUS veikt vispusīgu un padziļinātu mikroķirurģijas jomas izvērtējumu un pakalpojumu pašizmaksas analīzi, tostarp izvērtējot slimnīcas iespējas atteikties no mikroķirurģijas speciālistu iepirkuma ārpakalpojumā.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija, Austrumu slimnīca 2014.gadā izsludināja līdzīgu iepirkumu par 4,5 miljoniem eiro. Iepirkums tika organizēts, lai nodrošinātu sertificētu ārstu pakalpojumus mikroķirurģijas programmas un citu mikroķirurģijas pakalpojumu nodrošināšanu trīs gadu garumā, un tajā pieteicās tikai viens pretendents - Mikroķirurģijas centrs.

SCANPIX

Brūču un izgulējumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Olafs Libermanis pauda viedokli, ka iepirkums tiekot organizēts centra interesēs. Arī VK savā ziņojumā norādīja, ka noslēgtais līgums par maksas pakalpojumu sniegšanu Mikroķirurģijas centram Austrumu slimnīcai nav ekonomiski izdevīgs, jo slimnīca gūst tikai 11% no ieņēmumiem, ko saņem Mikroķirurģijas centrs par valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanu Austrumu slimnīcā, lai gan pēc mikroķirurģijas manipulāciju veikšanai nepieciešamo resursu sadalījuma atbilstoši tarifiem Austrumu slimnīcai faktiski būtu jāsaņem apmēram 28%, neskaitot pacientu iemaksas kompensācijas un pacientu iemaksas.

Austrumu slimnīcas pārstāvis Mārtiņš Vilcāns skaidroja, ka mikroķirurģijas pakalpojumu sniegšana pacientiem ir ļoti svarīga un vajadzīga, bet pagaidām slimnīca ar saviem resursiem nespējot pati nodrošināt mikroķirurģijas pakalpojumus.

Vilcāns norādīja, ka pašreizējais iepirkuma līgums atšķirībā no iepriekšējā tiks slēgts uz vienu gadu, kura laikā ir plānots piesaistīt speciālistus ar nepieciešamo kvalifikāciju darbam slimnīcā. "Optimismu vieš tas, ka nākamajā gadā ir paredzēts medicīnas darbinieku algu kāpums. Tas ļauj prognozēt, ka nodrošinot konkurētspējīgu atalgojumu, iespējams, speciālisti no privātā sektora varētu pieteikties darbam slimnīcā un mikroķirurģijas pakalpojumi vairs nebūs jāiegādājas ārpakalpojumā," pauda slimnīcas pārstāvis.

Libermanis saskaitījis, ka iepirkuma tehniskajā specifikācijā tikai apmēram ceturtā daļa no pakalpojumiem attiecoties uz mikroķirurģijas nozari, bet pārējie esot saistīti ar traumatoloģiju, rokas ķirurģiju, plastisko ķirurģiju, apdegumiem un onkoloģiju, kaut arī Austrumu slimnīcai pašai ir minētā profila nodaļas. Līdzīgi arī VK norādījusi, ka Mikroķirurģijas centra un Austrumu slimnīcas sadarbība nav caurskatāma, kā arī nav atbilstoša līguma nosacījumiem un mērķim.

Kā skaidro slimnīca, ja operācijas veikšanai jāizmanto mikroskops, tiek pieaicināti mikroķirurgi, piemēram, ja traumēti nervi vai asinsvadi un ir nepieciešama ekstremitāšu vai citu ķermeņa daļu saglabāšana. Tāpat mikroķirurgu palīdzība vajadzīga arī onkoloģisko un izgulējumu pacientu ārstēšanā. Operācijas laikā varot būt jāveic tādas manipulācijas, kas pārklājas ar citu speciālistu veiktajām manipulācijām un tās nav iespējams atdalīt, jo operācija ir komplekss pasākums.

Tāpat VK bija aicinājusi slimnīcu lemt par konkurētspējīga atalgojuma noteikšanu, lai piesaistītu mikroķirurģijas speciālistus kā slimnīcas pastāvīgus darbiniekus, tā veicinot slimnīcas neatkarību mikroķirurģijas pakalpojumu nodrošināšanā un speciālistu apmācībā ilgtermiņā, kā arī samazinot riskus pakalpojuma nepārtrauktības nodrošināšanā.

Kā norādīja Austrumu slimnīcā, iepirkuma līgums par 1,5 miljoniem paredz nodrošināt pakalpojuma sniegšanu 24 stundas diennaktī. Kopumā iepirkums tiek rīkots, lai nodrošinātu 14 slodzes, proti, deviņus ārstus un piecus ārstu palīgus. Tāpat pakalpojuma nodrošinātājam būs jāsniedz konsultācijas visās Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas struktūrvienībās, skaidroja Vilcāns.

Austrumu slimnīca iepirkuma konkursu izsludināja 16.jūlija, un pieteikšanās tajā noslēgsies nākamās nedēļas pirmdienā, 24.jūlijā.

"Firmas.lv" dati liecina, ka pērn Latvijas plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centra apgrozījums bija 2,23 miljoni eiro, kas bija par 6% mazāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma peļņa bija 223 325 eiro. Uzņēmums apmēram vienādās daļās pieder sešiem mikroķirurgiem.