Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

KO DARĪT, ja saulē gadījies apdegt?

© depositphotos.com

Šovasar ikvienu silto dienu gribas izbaudīt dubultā, tomēr ir svarīgi atcerēties, ka, pārāk ilgi uzturoties saulē, pavisam viegli ir pārsauļoties, gūt karstuma dūrienus un ādas apdegumus.

Kā parūpēties par ādu pēc ilgstošas uzturēšanās saulē, stāsta Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa.

Saules aizsarglīdzekļi

Lai pasargātu ādu no kaitīgā ultravioletā (UV) starojuma un izvairītos no ādas apdeguma, pirms došanās saulē noteikti jāuzklāj saules aizsarglīdzeklis. Visdrošāk to ir iegādāties aptiekā, kur tie pieejami gan ar zemāku, gan augstāku aizsargfaktoru (SPF). Saulainā dienā ieteicams izvēlēties līdzekļus ar SPF 30-50, savukārt cilvēkiem ar gaišāku un jutīgāku ādu, kā arī bērniem noteikti jālieto aizsarglīdzekļi ar SPF 50+.

* SPF nozīmē laika faktoru, kas aizkavē saules apdegumu standartizētos apstākļos: ja pēc atrašanās saulē bez aizsardzības tā apdeg 15 minūšu laikā, tad, lietojot aizsarglīdzekli pret sauli ar aizsargfaktoru SPF 10, tas notiks tikai pēc 10x15 minūtēm, t.i., 150 minūtēm tajos pašos saules gaismas apstākļos.

* Der zināt! Saules aizsarglīdzekļu lietošana samazina arī ādas novecošanos

* Svarīgi! No saules apdeguma iespējams izvairīties, neuzturoties tiešos saules staros laika posmā no pulksten 11 līdz 15, kad tie ir viskaitīgākie.

Pirmā palīdzība

Ja gadījies pārsauļoties un āda saulē ir apdegusi, ir būtiski, lai apdegums tiktu ārstēts pēc iespējas ātrāk - tiklīdz jūtat vai pamanāt kairinājumu. Ja ir sajūta, ka āda ir apdegusi, vēlams izvairīties no tiešiem saules stariem un vislabāk ir doties iekštelpās. Tā kā āda ir sakarsusi, tai nepieciešama papildu atdzesēšana. Ja atrodaties netālu no baseina vai ūdenstilpes, uz īsu brīdi ieejiet ūdenī, lai atdzesētu ādu. Pēc tam noteikti izvairieties no tiešiem saules stariem un turpiniet atvēsināties ar vēsa ūdens kompresēm vēsā vannā vai dušā. Ja āda sūrst un rada diskomfortu, sāpju atvieglošanai pirmajā dienā drīkst lietot arī bezrecepšu pretsāpju līdzekļus, kuru sastāvā ir ibuprofēns.

* Svarīgi! Saulē apdegusi āda ne tikai slikti izskatās, sāp un lobās, bet tās apdegums var izraisīt arī ilgtermiņa ādas bojājumus - āda ātrāk noveco, palielinās ādas ļaundabīgā audzēja risks.

Pēc sauļošanās līdzekļi

Saulē pārkarsētai un/vai apdedzinātai ādai labs glābiņš ir iegādājamie līdzekļi pēc sauļošanās - tie gan mitrina ādu, gan to pabaro un novērš apsārtumu, ādas lobīšanos un sūrstēšanu. Lai izvēlētos sev vispiemērotāko ādas aizsarglīdzekli - losjonu, gēlu, ādas pieniņu, izsmidzināmu vai krēmveida līdzekli, ieteicams konsultēties ar farmaceitu.

* Der zināt! Rūpēm par saulē apdegušu ādu nekādā gadījumā neizvēlieties līdzekļus, kuru sastāvā ir eļļas, jo tās bloķēs ādas atdzišanu un kavēs atveseļošanās procesu.

Daudz ūdens

Pēc saules apdeguma ķermenis ir zaudējis daudz ūdens, tāpēc atcerieties ne tikai mitrināt ādu ar speciālajiem līdzekļiem, bet arī lietot daudz šķidruma. Regulāra ūdens lietošana pasargās organismu no dehidratācijas. Lai pasargātu ādu turpmāk, izvēlieties vieglus un brīvus apģērbus, lai tie neberzētos pret ādu un ļautu tai elpot.