Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Veselības finansēšanas likumā atrunāts arī mediķu algu pieaugums

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Patlaban Veselības aprūpes finansēšanas likumā atrunāts, ka 2020.gadā veselības aprūpes finansējumam jāsasniedz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), nozares finansējuma pieaugums līdz 2020.gadam, kā arī mediķu atalgojuma pieaugums, teica veselības ministre Anda Čakša.

Viņa piebilda, ka finanšu sadaļa, kurā precīzi atrunāts gan veselības aprūpes finansējuma, gan mediķu algu pieaugums, ir pārejas noteikumi, kas pievienoti likumam.

Ministre norādīja, ka patlaban likuma izstrādes darba grupa ļoti intensīvi strādā pie Veselības aprūpes finansēšanas likuma, turklāt šajā izstrādes procesā tiek uzklausīti sociālie partnerei un visi iesaistītie.

Vienlaikus Čakša norādīja, ka rīt, 10.augustā, plkst.13 Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdē tiks izskatīta patlaban esošā Veselības aprūpes finansēšanas likuma redakcija. Pēc tam likumprojekts, kā lūgusi Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) un Latvijas Slimnīcu biedrība, tiks skatīts Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēdē.

F64

Ministre sacīja, ka tiklīdz visi iebildumi un komentāri būs salikti kopā, likumprojekts tiks virzīts tālāk izskatīšanai Ministru kabinetā un Saeimā.

Kā iepriekš aģentūrai LETA pauda LVSADA vadītājs Valdis Keris, likumprojektā nezināmu iemeslu dēļ nebija iestrādāts ne tas, ka veselības aprūpes finansējumam līdz 2020.gadam, nevis "kaut kad tālā nākotnē", ir jāsasniedz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), ne solītais finansējuma pieaugums nozares darbinieku atalgojuma palielināšanai.

Šī iemesla dēļ pagājušajā nedēļā LVSADA un Slimnīcu biedrība aicināja Veselības ministriju steidzami sasaukt Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēdi, lai apspriestu jautājumus par nozares finansēšanas likumprojektu un darba samaksas paaugstināšanu nozares darbiniekiem.