Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Biežākās kļūdas, ko vīrieši pieļauj matu kopšanā

© depositphotos.com

Ar matiem ir tāpat kā ar daudzām citām lietām – tos cilvēkiem piešķirot, daba nav vienlīdz dāsna. Vienam mati ir skaisti, mirdzoši un veselīgi, kamēr citi sūdzas par pārāk plāniem, nepakļāvīgiem, nespodriem vai taukainiem matiem. Problēmas var būt ne tikai dabas dotas, bet arī pašu radītas. Pastāv uzskats, ka vīriešiem matu izskats un veselība rūp mazāk nekā sievietēm, taču tas nav tiesa – daudzi kungi savus matus cenšas rūpīgi kopt, izmantojot šim nolūkam arvien plašāku produktu klāstu. Protams, tiek pieļautas arī kļūdas.

Pārmērīga galvas ādas berzēšana mazgājot

Mazgājot matus, galvas āda nav jāberž, bet maigi jāmasē ar pirkstu galiņiem, lai nenovājinātu matu saknītes, neizraisītu ādas kairinājumu un neveicinātu blaugznu veidošanos. Viegla masēšana uzlabo galvas ādas asinsriti un veicina veselīgu matu augšanu. Publicētie stilistu un frizieru vērojumi no dažādām pasaules malām liecina, ka deviņi no desmit vīriešiem pārcenšas - mazgājot matus viņi gandrīz vai skrāpē galvas ādu. Eksperti iesaka: esiet maigāki pret saviem matiem.

Reta vai pārāk bieža mazgāšana

Matu nemazgāšana šodien ir retāk sastopama parādība nekā pārmērīga mazgāšana. To, cik bieži mati jāmazgā, nosaka katra cilvēka matu tips. Ja matus mazgā pārcentīgi, tiek iznīcināts matu dabīgais tauku slānītis un tie kļūst sausi. Jo sevišķi sausus un raupjus matus nevajadzētu mazgāt biežāk par 1-2 reizēm nedēļā, jo citādi tie kļūs vēl sausāki un izskatīsies nedzīvāki. Pēc mazgāšanas ieteicams lietot piemērotu kondicionētāju, kas piešķirs matiem veselīgāku izskatu.

Steiga

Matu mazgāšana nav tā nodarbe, uz kuras rēķina taupīt laiku, norāda eksperti. Šampūna iemasēšanai, matus mazgājot, jāatvēl vismaz divas minūtes un pēc tam mati kārtīgi jāizskalo. Šampūna uzdevums ir uzsūkt visus netīrumus, kas sakrājušies matos. Neizskalotas šampūna atliekas turpina netīrumus pievilkt.

Eksperti ir arī kritiski noskaņoti pret «divi vienā» produktiem, kuros šampūns apvienots ar kondicionētāju - tas ir ērti, sola laika un naudas ekonomiju, bet nedod īpaši labu rezultātu. Gan šampūns, gan kondicionētājs jāizvēlas atbilstoši savam matu tipam. Ļoti labi, ja padomu var sniegt zinošs frizieris.

Pārāk auksts vai karsts ūdens

Pastāv mīts, ka matu skalošana ļoti aukstā ūdenī padarot tos spīdīgākus un gludākus. Patiesībā aukstums liek sašaurināties kapilāriem galvas ādā, pasliktinās matu apgāde ar barības vielām, kas nepieciešamas to pilnvērtīgai augšanai un veselības uzturēšanai, kā arī mazina matu kuplumu. Savukārt matu mazgāšana pārāk karstā ūdenī vājina matu saknītes, padara matus trauslus un paātrina sirmošanu. Optimālā matu mazgāšanas temperatūra ir 30-40 grādu, taukainiem matiem vajadzīgs vēsāks, bet sausiem - nedaudz siltāks ūdens.

Nepareiza šampūna izvēle

No vienas puses, atrast īsto šampūnu, ja zini savu matu tipu, nav sarežģīti. No otras puses - piedāvājums ir tik liels, ka tas izvēli var apgrūtināt. Kungiem gan šis uzdevums ir nedaudz vieglāks, jo viņiem ieteicami speciāli vīriešiem domātie šampūni, kuru klāsts tomēr ir mazāks nekā plašam lietotāju lokam adresēto šampūnu sortiments. Dažkārt ar pirmo reizi neizdodas atrast piemērotāko produktu. Ja šampūns izraisa galvas ādas niezi un citas nepatīkamas sajūtas, mati pēc mazgāšanas nav viegli ķemmējami vai ļoti ātri atkal kļūst netīri, tad diemžēl jāmeklē kāds cits līdzeklis, jo šis nav piemērots, neraugoties uz to, kāda cena samaksāta. Ir vērts ieklausīties arī frizieru padomos, ja vien viņi līdztekus nenodarbojas ar kādas konkrētas firmas produkcijas izplatīšanu.

Nepareizi lietoti veidošanas līdzekļi

Vīrieši arvien biežāk izmanto ne tikai šampūnu un kondicionētāju, bet arī matu veidošanas gēlus, putas, krēmus, vasku, pomādi u.c. Matu kopšanas un stila profesionāļi regulāri novēro, ka šie līdzekļi tiek lietoti par daudz. Viņi iesaka sākumā paņemt plaukstās pavisam nelielu produkta daudzumu un vienmērīgi ieziest to matos, sākot no saknītēm līdz matu galiem, un tad piešķirt matiem vēlamo sakārtojumu. Ja izrādās, ka ar to nepietiek, var paņemt vēl nedaudz veidošanas līdzekļa. Pielikt klāt trūkstošo ir vieglāk nekā aizvākt lieko. Matiem jāizskatās dabiskiem un tīriem, nevis stīviem un saķepušiem vai taukaini spīdošiem. Dažkārt vīrieši, kuriem mati kļūst retāki, cenšas tos bagātīgi ieziest ar gēlu un pielipināt galvvidū. Tas izskatās nevīžīgi un neko nenomaskē.

Jāatceras arī, ka matiem nepieciešams laiks, kad tie var brīvi elpot, tāpēc nevajadzētu lietot veidošanas līdzekļus visas dienas garumā. Iespējams, ka pirmajās dienās pēc friziera apmeklēšanas, kad mati ir glīti apgriezti, tiem nekādi veidošanas līdzekļi nav vajadzīgi.

Pārkarsēšana žāvējot

Žāvēšanai izmantojot fēnu, jāraugās, lai mati netiktu pārkarsēti, jo tad tie kļūst sausi, trausli un nespodri. Kad vien iespējams, matiem labāk ļaut izžūt dabiskā ceļā. Ja tomēr gribas lietot fēnu, tad jāizvēlas iespējami zemāka temperatūra.

Nemākulīga krāsošana

Vīrietis ar krāsotiem matiem mūsdienās nav nekas neparasts. Dažam nedabiski košs vai raibs matu ērkulis pieder pie izvēlētā stila, cits lūko apslēpt sirmumu vai grib mainīt matu toni, lai tas būtu izteiksmīgāks, joprojām paliekot dabisks. Jebkurā lielveikalā atrodams bagātīgs matu krāsu sortiments, internetā var noskatīties, kā krāsot - liekas vienkārši. Vīrieši arī mēdz lūgt palīdzību sievai vai draudzenei. Eksperti uzsver: matu krāsošanu, īpaši pirmajās reizēs, tomēr vajadzētu uzticēt profesionālam frizierim, kurš pratīs izvēlēties piemērotāko produktu un to pareizi lietot, jo ne visiem matu tipiem der visas krāsas. Arī par toņa izvēli ir vērts konsultēties. Gadās sastapt solīda vecuma kungus ar acīmredzami krāsotiem matiem, kas vizuāli padara viņus nevis jaunākus, bet vecākus, sejā asi izceļot grumbas, un apkārtējiem kļūst skaidrs, ka šie cilvēki ne vien grib slēpt savus gadus, bet arī žēlo naudu kvalitatīviem frizieru pakalpojumiem.

Stress

Novērots, ka regulārs stress veicina matu izkrišanu. Normāli dienā izkrīt ap 100 matiem. Ja to ir vairāk, jāsāk meklēt problēmas cēloni, kas var būt saistīts ar slimībām, hormonālām pārmaiņām organismā, uztura nepilnībām un citiem faktoriem, bet ļoti bieži - ar stresu. Uz stresa fona veidojas arī tādi nevēlami paradumi kā matu šķipsnu virpināšana pirkstos, matu jaukšana un bužināšana, raustīšana, galvas ādas kasīšana u.c.

Der praktizēt kādu no daudzajām metodēm stresa vispārējai mazināšanai, ko piedāvā mediķi un psihologi, bet, runājot par matiem, vēlama regulāra stimulējoša galvas ādas masāža, kas uzlabo asinsriti un veicina matu augšanu.

***

Ekrānšāviņš no avīzes

SVAIGUMAM. Schwarzkopf MEN ACTIVE PROTEIN + FRESH KICK ir dziļi attīroša iedarbība, kas palīdz atbrīvoties no noturīgu matu veidošanas produktu paliekām. Mitrina galvas ādu, atjauno trauslus matus un novērš proteīna deficītu, ko var radīt matu nesaudzīga veidošana vai svīšana sportojot

*

PRET BLAUGZNĀM. Schwarzkopf MEN ZINCPT ANTIDANDRUFF šampūns satur cinku - vienu no visplašāk pazīstamajām pretblaugznu sastāvdaļām - kas nomierina galvas ādu. Regulāri lietojot, blaugznas un nieze izzudīs sešu nedēļu laikā

*

DIVKĀRŠAI IEDARBĪBAI. Schwarzkopf MEN ZINCPT ANTIDANDRUFF + EXTRA FRESH šampūns apvieno sevī pretblaugznu iedarbību un svaiguma efektu matiem un galvas ādai, cīnās pret redzamajām blaugznām jau no pirmās lietošanas reizes

*

AR MENTOLU. Schwarzkopf MEN COOL MENTHOL + NONSTOP FRESH nodrošina nepārtrauktu matu svaigumu un atvēsinošu efektu 48 stundu garumā, absorbē liekās taukvielas un novērš matu taukošanos

*

UZTURVIELU AVOTS. Schwarzkopf MEN ARGININE+ GROWTH FACTOR.

Aktivizē augšanas faktorus matu saknēs un samazina matu izkrišanu