Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Čakša: Medmāsu trūkuma risināšanā būtisks ir ne tikai pirmais solis, bet arī nākamie

© F64

Medmāsu trūkuma risināšanā būtisks ir ne tikai pirmais solis, bet arī nākamie, intervijā uzsvēra veselības ministre Anda Čakša.

Viņa norādīja, ka nākamgad māsu atalgojumu plānots palielināt par 37%, kas ir būtiska atšķirība. Tomēr patlaban trūkst vairāk nekā 1000 māsu, turklāt, lai sertificētās māsas atgrieztos darbā, bet jaunās ietu mācīties, atjaunošanās periods ir vismaz divi gadi.

Pēc ministres paustā, māsas ļoti skaidri pateikušas, ka algas ir mazas, tāpēc viņas vienkārši vairs neizvēlas strādāt savā profesijā.

Vienlaikus Čakša norādīja, ka patlaban zemu apmaksāta 24 stundu darba dēļ medmāsas pametušas slimnīcas un devušās uz ambulatoro sektoru, turklāt tieši šī iemesla dēļ atalgojums viņām bijis atšķirīgs. Turpmāk galvenais akcents tiks likts uz to, lai nodrošinātu neatliekamo palīdzību, līdz ar to nakts darbs tiks apmaksāts tā, kā tam vajadzētu būt apmaksātam.

Tāpat Čakša skaidroja, ka māsu situācija arī katrā ārstniecības iestādē ir citāda, jo, piemēram, reģionālajās slimnīcās ar māsām nav tik grūti kā Rīgā, kur dzīves dārdzība ir lielāka.

Veselības ministrija (VM) bez nākamgad un turpmākos gadus iecerētās māsu atalgojuma palielināšanas veic arī dažādus citus pasākumus, lai uzlabotu māsu situāciju. Čakša sacīja, ka patlaban VM ir tā sauktā "atgriešanas programma", turklāt Eiropas struktūrfondos paredzēti pārcelšanās pabalsti, kuri gan vairāk paredzēti reģionu atbalstam.

F64

Ministre piebilda, ka VM ar māsām runā arī par dažādiem resertifikācijas aspektiem, kuri gan nav ietverti reformu plānā, bet pēc būtības tiek runāts atvieglotu par atgriešanos profesijā. "Tāpat, manuprāt, būtiski ir celt profesijas prestižu, proti, parādīt, ka māsa ir profesija, kurā vērts strādāt, kurā cilvēku novērtē, ka šī profesija nenozīmē tikai skraidīšanu ar šprici rokās, ka māsas profesija patlaban ir darbs ar jaunajām tehnoloģijām, un ka, lai strādātu par māsu, jābūt ļoti "advancētam". Māsu darbs ir ļoti grūts, tāpēc jāliek akcents uz šīs profesijas vērtību," skaidroja Čakša.

Vienlaikus viņa norādīja, ka viņai ar māsām jau no iepriekšējā darba ir ļoti cieša sadarbība. "Ja lielajās ārstniecības iestādēs uz kādu mirkli var iztikt bez ārsta, tad bez māsas nekādi, un tieši tāpēc māsu nosegums ir ļoti, ļoti svarīgs," stāstīja ministre.

Pēc viņas teiktā, patlaban operācijas visbiežāk nenotiekot māsu un viņu palīgu trūkuma dēļ. Un šajā jautājumā VM ir skaidrs redzējums, kā jāsadalās aprūpes līmeņiem, un cik māsām jābūt uz konkrētu skaitu gultu. Turklāt Latvijas Māsu asociācija ļoti aktīvi piedalās plānošanā un strādā, lai maksimāli efektīvi izmantotu esošos resursus, kā arī saprastu, kā piesaistīt klāt jaunus.