Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

KĀ NOTEIKT, vai bērnam ir liekais svars

© Publicitātes foto

Katrs piektais Latvijas pirmklasnieks ir ar lieko svaru, vēsta Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) skolu vides pētījuma dati.

Par šo problēmu vecāki parasti sāk aizdomāties un vēršas pie speciālistiem pēc palīdzības tikai tad, kad bērnam paliek 10-12 gadi, bet nereti pa šo laiku bērns ir turpinājis pieņemties svarā, un cīnīties ar sekām jau ir grūtāk, informē LETA. Rimi Bērniem eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina sniedz padomu, kā izvērtēt, vai bērnam ir liekais svars: normāls bērna augšanas ātrums ir plus pieci centimetri un plus trīs kilogrami gadā. Šie gan ir vidējie rādītāji, un bērni ir dažādi, tomēr šie ir pirmie pieturas punkti, pēc kuriem var vērtēt, vai bērna augšanas un svarā pieņemšanās temps ir proporcionāls un veselīgs.

Ja bērns tiešām ir apvēlies, uztura speciāliste iesaka sākt ar nopietnu ēdienkartes revīziju - vismaz nedēļu pierakstīt pilnīgi visu, ko bērns ik dienas apēd. Noskaidrot, kādus produktus bērns ēd vairāk un kuri no tiem ir veselīgi un vērtīgi, bet kuri satur nevajadzīgās kalorijas. Liekās kalorijas tiek uzņemtas, ēdot jogurtus ar garšām (1-2 glāzes dienā), biezpiena sieriņus (1-2 gab. dienā), saldās sausās brokastis (1-2 porcijas dienā), šokolādes un musli batoniņus (1-2 gab. dienā), dzerot saldinātos dzērienus (limonādi, sulas, kvasu), pienu ar garšām (1-2 glāzes dienā), ēdot maizītes (vairāk par 2-3 šķēlēm dienā). Pat tad, ja bērns ēd tikai 1-2 produktus no šī saraksta katru dienu, tas var būtiski palielināt svaru. Izslēdziet šos našķus no ikdienas patēriņa un pievērsiet uzmanību bērna fiziskajām aktivitātēm, iesaka Olga Ļubina.