Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Čakša saprot ģimenes ārstu lēmumu pašlaik vēl nepārtraukt streiku

© F64

Veselības aprūpes sistēmas ilgtspējas nodrošināšanai pats svarīgākais ir panākt, lai likumā tiktu ierakstīts, ka nākotnē nozare saņems finansējumu 4% apmērā no iekšzemes kopprodukta, šorīt LTV "Rīta panorāmā" uzsvēra veselības ministre Anda Čakša.

Čakša atzīmēja, ka vienošanās no nākamā gada cilvēkiem, kas neveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, ieviest veselības apdrošināšanas iemaksas 1% apmērā mēnesī no minimālās darba algas mazāk ir vērtējamas kā solis virzienā, lai nodrošinātu veselības nozarei vajadzīgo finansējumu, bet vairāk ir vērsts uz mērķi motivēt cilvēkus iekļauties sociālo maksājumu sistēmā.

Politiķe atzīmēja, ka minētā maksājuma summa - sākotnēji 4,30 eiro mēnesī - no veselības aprūpes sistēmas viedokļa ir ļoti neliela un nesedz tiešām saslimuša cilvēka ārstēšanas izmaksas, taču Veselības ministrija (VM) cer, ka tā būs gana motivējoša iekļauties sistēmā un vienlaikus nebūs tik liela, lai atgrūstu cilvēkus no šādu maksājumu veikšanas. "Mūsu mērķis ir panākt, lai cilvēki iet pie sava darba devēja un prasa, lai alga turpmāk tiek maksāta ar visiem sociālajiem maksājumiem," skaidroja ministre.

Taujāta, vai tas varētu būt solis uz vispārējo veselības apdrošināšanu, proti, vienotu maksājumu visiem valsts iedzīvotājiem, Čakša teica, ka pašlaik šādā kontekstā to neskata.

Savukārt runājot par attiecībām ar ģimenes ārstiem, Čakša vērtēja, ka sarunas pašlaik ir ļoti konstruktīvas un tās agrāk vai vēlāk novedīs pie tā, ka ārsti vairs nestreikos.

"Tīri cilvēcīgi" ministre saprot ģimenes ārstu lēmumu pašlaik vēl nepārtraukt streiku, "ja nu valsts puse vēl pārdomā", jo precīzas uz papīra uzliktas vienošanās vēl nav.

Starp pusēm jau bijusi saruna par kvalitātes kritērijiem ģimenes ārstiem, šīs nedēļas sākumā būšot darba grupas sanāksme par ģimenes ārstu prakšu nākotni, tāpat runāts tiek par iespējām uzlabot e-veselības sistēmu, sarunu gaitu raksturoja Čakša.