Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

IZLASI! Neauglība un ikdienas ieradumi: ir saistība

© depositphotos.com

«Cilvēkiem ir raksturīgi kaitīgi ieradumi,» stāsta Neauglības ārstēšanas kampaņas ārsts, klīnikas EGV andrologs Dr. Kirils Ivanovs. «Kamēr viņi jauni, tikmēr neredz postošās sekas, ko kaitīgie ieradumi atstāj uz veselību. Taču tad, kad beidzot atnāk pie ārsta, bieži jau ir par vēlu. Aicinu apdomāt savu dzīvesveidu un mazināt neauglības riskus, jo tie ir faktori, ko mēs spējam ietekmēt,» mudina ārsts.

Uzturs

Lai saglabātu auglību, uzturu ir nepieciešams dažādot. Uz šķīvja jāliek saliktie ogļhidrāti, šķiedrvielas un antioksidanti, savukārt tauku patēriņš ir jāsamazina. Nedrīkst aizmirst, ka vēlams ēst augļus, lai veicinātu labu veselību kopumā, tostarp - arī reproduktīvo. Īpaši ieteicami ir augļi un ogas ar lielu C vitamīna daudzumu: upenes, apelsīni, kivi. Turklāt sievietēm vajadzētu padomāt par gaļas daudzuma samazināšanu uzturā - to mēs ēdam krietni par daudz, pilnīgi pietiek ar dažām gaļas ēdienu porcijām nedēļā. Visiem ir ieteicams izvairīties no transtaukiem. Tas nozīmē «nē» veikala konditorejai un kulinārijas tauku lietošanai. Gardumus labāk izcept mājās pašiem, izmantojot dzīvnieku izcelsmes taukvielu - sviestu.

Ķermeņa masa

Kaut gan ķermeņa masas indekss (ĶMI) neatspoguļo tauku un muskuļu attiecību cilvēka ķermenī, šis ir rādītājs, ar ko ikviens var noteikt, vai viņa svars ir veselīgs. Formula ir ļoti vienkārša: ĶMI = masa (kg), dalīta ar auguma garumu (m), kas kāpināts kvadrātā. Piemēram, ja masa ir 65 kg un augums 1,65 metri, ĶMI aprēķina šādi: 65: (1,65 × 1,65) = 65 : 2,722 = 23,875. Lai ātri noteiktu savu ķermeņa masas indeksu, var izmantot internetā pieejamos ĶMI kalkulatorus, kur atliek vien ievadīt savu svaru un auguma garumu. Veselīgs ĶMI nav zemāks par 18,5 un nepārsniedz 24,9. Tas ir būtiski, jo vīrietim ar aptaukošanos var būt līdz pat trim reizēm zemāka spermas kvalitāte par savu vienaudzi ar normālu svaru. Savukārt sievietēm ar ĶMI, kas pārsniedz 30, ir daudz sarežģītāk panākt grūtniecības iestāšanos, turklāt pieaug arī spontānā aborta risks.

Jāpiebilst, ka arī samazināts ķermeņa svars ir tikpat nevēlams. Pārāk tieviem vīriešiem ir samazināta spermas koncentrācija, sievietēm ar neveselīgi mazu masu var rasties olnīcu disfunkcija, pazust menstruācijas, kā arī pieaug priekšlaicīgu dzemdību risks. Pētījumi parāda interesantus rezultātus: 20,7% sieviešu, kuras veic medicīnisko apaugļošanu, dzīves laikā tika novēroti ēšanas traucējumi.

Sports

Lielāka fiziskā aktivitāte tiek saistīta ar labāku auglību. Pētījumi parāda, ka vīriešiem, kuri sporto vismaz vienu stundu trīs reizes nedēļā, ir labāka spermas kvalitāte. Taču vīriešiem ir fiziskās nodarbības ir jāizvēlas atbildīgi. Piemēram, riteņbraukšana vairāk par piecām stundām nedēļā pazemina spermas kvalitāti. Arī sievietēm nevajadzētu krist galējībās: regulāri treniņi ir visnotaļ ieteicami, taču, ja tie izsmeļ organisma resursus - strauji zūd svars, rodas nespēks, reibst galva, izbeidzas menstruācijas, tad šādi treniņi kaitē.

Kofeīns

Lai arī kafija ir patīkams rīta rituāls un tā ir ieteicama sirds veselībai, nāk par labu diabēta profilaksei un vairākām citām jomām, nedrīkst aizmirst, ka jebkuras pārmērības ir kaitīgas. Īpaši par to jādomā dāmām: pētījumos pierādīts, ka pārmērīga kofeīna uzņemšana ir saistīta ar spontānā aborta risku. Atcerieties, ka zelta vidusceļš ir divas trīs kafijas tasītes dienā, bet maksimālais skaits, kuru nevajadzētu pārsniegt, ir četras tasītes.

Smēķēšana

Lai gan visi zina, ka smēķēšana ir kaitīga, būtiski ir uzsvērt vēlreiz: ja vēlaties bērnus, nesmēķējiet! Cigaretēs ir līdz pat 4000 kaitīgu savienojumu, kas postoši iedarbojas uz olšūnām un spermatozoīdiem. Nav droša nikotīna daudzuma, taču, ja negrasāties atmest smēķēšanu, ir vērts vismaz samazināt izsmēķēto cigarešu skaitu. Jo vairāk cigarešu dienā tiek izsmēķēts, jo lielāki ir dzimumšūnu bojājumi.

Alkohols

Vīriešiem alkohola lietošana tiek saistīta ar samazinātu dzimumtieksmi, sēklinieku atrofiju, samazinātu spermatozoīdu daudzumu spermā, samazinātu spermatozoīdu kustīgumu un bojātas formas spermatozoīdu veidošanos. Savukārt sievietēm alkohols samazina grūtniecības iestāšanās iespēju līdz pat 50%, ja dzer no viena dzēriena nedēļā līdz piecām alkohola vienībām dienā. Kā redzams, negatīvas sekas var rasties no jebkāda alkohola daudzuma. Alkohola pārmērīgas lietošanas indikators ir paģiras: ja tās rodas, tas nozīmē, ka ticis uzņemts veselību bojājošs alkohola daudzums. Pētījumi pierāda, ka sievietēm, kuras regulāri piedzīvo paģiras, biežāk tiek novērota neauglība, salīdzinot ar tām, kuras nelieto alkoholu tik lielos daudzumos, lai izraisītu paģiras.

Medikamenti

Ir daudz medikamentu, kas var negatīvi ietekmēt spermas kvalitāti vīriešiem un traucēt ovulāciju sievietēm. Medikamentu klāsts ir ļoti plašs: dažādas antibiotikas, pretalerģijas zāles, psihotropās zāles u.c. Diemžēl dažkārt šādu preparātu lietošana ir nepieciešamība, no kuras nevar izvairīties. Tomēr gan sievietei, gan vīrietim, kas nākotnē plāno bērnus, ir vērts apjautāties savam ārstam, vai konkrētās zāles neatstās nevēlamu ietekmi uz auglību.

Var sniegt atbalstu

Jau piekto gadu Latvijā notiek Neauglības ārstēšanas labdarības kampaņa, ko sabiedriskā labuma organizācija Taureņa efekts īsteno sadarbībā ar klīniku EGV, nacionālo mazumtirgotāju Elvi un vairākiem citiem atbalstītājiem. Kampaņas mērķis ir palīdzēt tiem, kuri nespēj pašu spēkiem tikt pie bērna, kā arī izglītot sabiedrību par neauglības ārstēšanas jautājumiem. Četru gadu laikā neauglības ārstēšanai savākti gandrīz 90 000 eiro. Ziedot līdzekļus kampaņai iespējams visu kampaņas partneru tirdzniecības vietās, kā arī pa ziedojumu telefonu - 90006282. Papildu informācija par kampaņu atrodama mājaslapā www.taurenaefekts.lv.