Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

ĀRSTS IESAKA: Kā novērst varikozi

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Neglīts tīklojums uz kājām nav tikai vizuālais, kosmētiskais defekts. Tas sevī slēpj nopietnu saslimšanu, kas saistīta ar pastāvīgu un neatgriezenisku apakšējo ekstremitāšu vēnu paplašināšanos, vēnu sieniņu nodilšanu un mezglu veidošanos – varikozi. Kā laikus pamanīt un ārstēt to, iesaka Rīgas 1. slimnīcas ķirurge Jeļena Farbere, informē pašvaldības portāls riga.lv.

Vēnu varikoze ir virspusējo kāju vēnu nepietiekamība, kas ir ļoti izplatīta problēma. Tās izpausmes var redzēt uz ādas apmēram 70-90% cilvēkiem: kapilāro vēnu nepietiekamības dēļ veidojas zirnekļveida tīklojums uz kājām. Vēl sliktāk, ja zem ādas izspiedušies vēnu mezgli - tā ir stumbru vēnu nepietiekamība ar vēnu sānu zaru varikozi. Populācijā to novēro apmēram 20-40% cilvēku.

“Kā liecina statistika, 80 no 100 pacientiem trofisko vēnu veidošanās iemesls ir tieši vēnu mazspēja. Kājas sāp, rodas pietūkums un brūces, kuras cilvēki negrib pamanīt. Bet, ja ir brūce, un tā nav sadzijusi pēc vairāk nekā četrām nedēļām, tas ir nopietns iemesls, lai vērstos pie ārsta”, - tā daktere.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā