Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Sausas, asarojošas, apsārtušas acis; kā palīdzēt?

© Reinis Hofmanis/ F64 Photo Agency

Sausas, asarojošas, apsārtušas acis vairs nav tikai senioriem - par to sūdzas arvien jaunāki cilvēki, pat skolēni. Tāpēc par acu un plakstiņu kopšanu un mitrināšanu jārūpējas jau kopš tīņa gadiem, īpaši tik daudz laika pavadot pie datoru ekrāniem un viedtālruņiem. Lūk, skaidrojumi par to, kas ir sausās acs cēloņi un kā tos risināt.

Lielie acu sausinātāji

Kāpēc acis kļūst sausas, tam var būt daudz dažādu iemeslu, taču izplatītākais mūsdienās ir - pārmērīga datora un citu tehnoloģiju lietošana. Skatoties telefonā vai datorā, cilvēks acis nemirkšķina vai mirkšķina ļoti reti, un tas acīm nepatīk. Arī centrālapkures gaiss uz acīm iedarbojas kā sausinātājs - tas mazina acs dabisko gļotādas mitrumu. Tāpat sausu acu iemesls var būt neveselīgs dzīvesveids vai kontrastaini laikapstākļi: vējš un spoža saule veicina acu asarošanu. Tāpat acīm nepatīk nepiemērota vai biezā kārtā uzklāta dekoratīvā kosmētika. Ja kosmētiku klāj biezā slānī, tas var ne tikai sausināt acis, bet arī veicināt grumbu rašanos. Bieži sūdzības rodas alerģiskas reakcijas dēļ. Tādā gadījumā abu acu plakstiņi piepampst, kļūst apsārtuši, niez, acis asaro, ir dedzinoša sajūta, var būt tūska, jutīgums pret saules stariem un spilgtu gaismu.

Neatkarīgi no iemesla biežākās pazīmes, kas liecina, ka acīm trūkst mitruma, ir to asarošana, nieze un apsārtums. Diskomfortu acīs var just gan dienā, gan vakarā - izpausmes katram ir individuālas. Var gadīties, ka cilvēks visu dienu cītīgi strādā un piepeši uznāk tāda kā lēkme - rodas nepārvarama vēlme berzēt acis. Visi šie simptomi var liecināt gan par vienkāršu acu sausumu, gan par alerģiju, gan par kādu nopietnāku acu saslimšanu. Tāpēc, ja sūdzības saglabājas ilgstoši un arī tad, ja acis tiek mitrinātas, simptomi tomēr nepāriet, ieteicama acu ārsta konsultācija.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā