Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

TOP 7 svarīgākie iemesli un reizes, kad apmeklēt ginekologu

© Publicitātes foto

2.lapa

1. Pirmais ginekologa apmeklējums

Nav konkrēta vecuma, kad noteikti būtu jāsāk apmeklēt ginekologs. Pretēji daudzu uzskatam - arī mēnešreižu sākšanās nav iemesls, kādēļ noteikti būtu jāiet pie sieviešu ārsta, jo tā nav slimība, bet normāls fizioloģisks process. Taču, ja ir kādas sūdzības par mēnešreižu norisi vai arī kādas citas problēmas, tad gan ir jādodas pie ginekologa.

Meitenēm, kurām 15 gadu vecumā vēl nav sākušās mēnešreizes vai arī izpaliek redzamas pazīmes, ka sācies pubertātes vecums (piemēram, krūšu augšana, caurspīdīga vai balta šķidruma izdalīšanās no maksts, kaunuma matiņu augšana u.c), noderīga var būt ginekologa konsultācija. Tikai ārsts var izvērtēt iemeslus, kādēļ pubertāte kavējas, nozīmēt izmeklējumus, ja tādi nepieciešami un izvēlēties tālāko taktiku. Jāņem vērā, ka pubertātes izraisītās izmaiņas meitenēm parasti notiek starp deviņu un sešpadsmit gadu vecumu.

Pubertātes vecumā pie ginekologa var doties arī saistībā ar vakcināciju pret dzemdes kakla vēzi - cilvēka papilomas vīrusu (HPV). Šī vakcinācija parasti notiek 12 gadu vecumā. Svarīgi, ka tā tiek veikta, pirms meitene uzsākusi dzimumdzīvi. Latvijā 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija pret HPV valsts imunizācijas programmā ietverta kopš 2010. gada. Par šo vakcīnu šobrīd gan ārstu, gan sabiedrības vidū valda pretrunīgi viedokļi, tādēļ lēmumu par to, vai vakcinēties, ieteicams vecākiem pieņemt kopā ar ārstu, ņemot vērā dažādus faktorus, to vidū arī dzimtas sieviešu ginekoloģiskās veselības vēsturi.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā