Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Ekspertīze: Rozā tabletes ir ekstazī

© Reuters/Scanpix

Toksikoloģiskās analīzes apstiprinājušas Rīgas Austrumu slimnīcas ārstu aizdomas – rozā tabletes, kuras uztura bagātinātāja vietā iedzēra divas sievietes un bezpalīdzīgā stāvoklī nonāca slimnīcā, satur psihoaktīvās vielas – MDMA. Sievietes ar pasta starpniecību bija iegādājušās ekstazī, kas ir šo psihotropo vielu tablešu forma, bet bez paša MDMA satur arī dažādus piejaukumus, nereti tādu spēcīgu vielu kā amfetamīnu.

Valsts policija ir uzsākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 20. nodaļas Noziedzīgi nodarījumi pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību un Neatkarīgajai apstiprināja, ka ekspertīžu rezultāti skaidri parāda, ka pa pastu abām sievietēm piegādātas ekstazī - kopumā 183 tabletes (13,33 grami). Sīkāk policija šo lietu pašlaik nekomentē.

Kā Neatkarīgajai pastāstīja Rīgas Austrumu slimnīcas speciāliste Aija Lietiņa, policijai nodotas ne tikai tabletes, bet arī reklāmas avīze, kurā bijis publicēts sludinājums par iespēju iegādāties uztura bagātinātāju - magniju - tabletēs.

Magnijs ir visai bieži lietots uztura bagātinātājs Latvijā, viens no pirktākajiem, tā liecina oficiālie dati. To izraksta gan ilgstoša noguruma un spriedzes pieveiktajiem, gan sportistiem, gan grūtniecēm. Visticamāk, internetā iedzīvotāji vēlas to iegādāties pēc iespējas lētāk, jo aptiekā tā cena ir pietiekami augsta, piemēram, Magne B Forte, kas ir viens no populārākajiem, maksā vairāk nekā desmit eiro 60 tablešu. Tomēr šajā gadījumā ar māti un viņas 18 gadu veco meitu jautājums nav par izmaksām, jo viņas, jau būdamas slimnīcā, pastāstīja, ka par 100 rozā tabletēm un to piegādi pastā samaksājušas 50 eiro, kas ir vismaz vairākas reizes vairāk, nekā magniju var iegādāties aptiekā vai interneta aptiekā.

Attēlam ilustratīva nozīme / Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Jāatgādina, kā tas notika Rīgas Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā pagājušajā nedēļā samērā bezpalīdzīgā stāvoklī nonāca 39 gadus veca sieviete ar savu 18 gadu veco meitu, kuru pēc sludinājuma pasūtītās magnija tabletes izrādījās narkotikas. Inga, tā sauc slimnīcā nonākušo sievieti, magnija tabletes noskatīja pastkastē atrastā, melnbaltā reklāmas avīzē, kur bijuši dažādu vitamīnu un minerālvielu preparātu apraksti. Preparāti tika reklamēti gandrīz kā brīnumlīdzekļi. Sieviete piezvanījusi uz norādīto telefona numuru, un tabletes viņai atsūtītas caur pastu. Viņa samaksājusi 50 eiro par 100 četrkantīgām rozā tabletēm caurspīdīgā iepakojumā. Uz iepakojuma bijusi norāde Mg (magnija simbols). Gan māte, gan meita iedzērušas pa vienai tabletei, un meita pirmā sajutusi, ka kaut kas nav kārtībā. Viņai sākusi reibt galva, līdz faktiski nonākusi bezpalīdzības stāvoklī. Mamma piezvanīja ātrajai palīdzībai, un pēc kāda laika arī viņai parādījās līdzīgas pazīmes, kam sekoja halucinācijas. «Pacientes iestājās samērā bezpalīdzīgā stāvoklī, bija apjukušas, ar zināmu kritikas deficītu un izteiktām halucinācijām. Toksikoloģiskā analīze liecina, ka sievietes, pašas to neapzinoties, bija lietojušas ekstazī,» pastāstīja slimnīcas toksikologs Roberts Stašinskis. Mediķi izpētīja tabletes, kuras sievietēm bija līdzi, - tur bija uzzīmēti dažādi zīmējumi, lidmašīnas, norādītas arī devas, ņemot to vērā, kā arī klīniskās pazīmes, mediķi secināja, ka tie ir psihostimulatori, visticamāk, ekstazī. Mediķu secinājums izrādījās precīzs.

Paciente atklāja, ka šo tablešu reklāmas redzējusi daudzkārt, turklāt esot arī cilvēki, kuri braukā apkārt un tās reklamē. Iespējams, sievietēm kļūdas pēc nosūtīta cita paciņa, bet tas savukārt nozīmē, ka sūtītājs ir saistīts ar psihotropo vielu tirdzniecību vai pat ražošanu. Iespējams, ka šajās vietās ražo arī nelegālus uztura bagātinātājus. Pieņēmums, ka kāds vēlējies sievietēm nosūtīt ne magniju, bet kaut ko citu, lai nopelnītu, neiztur kritiku, jo ekstazī maksā daudz dārgāk.