Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Par saviem vecajiem ļaudīm ir jārūpējas - Gulbenē atvērs jaunu sociālās aprūpes centru

NEATKARĪGĀ, braucot ciemos, aizveda arī dāvanas – izdevniecības Mediju nams žurnālus, ko sociālā dienesta vadītājs personīgi nodeva vecajiem cilvēkiem, lai ir ko palasīt un pakavēt brīvo laiku © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Gulbenes novada kopējais iedzīvotāju skaits ir 22 000, no tiem 6000 ir pensijas vecumā vai tiem piešķirts invalīda statuss. Gulbenes novada teritorijā šobrīd ir trīs sociālās aprūpes centri jeb pansionāti, kuros kopumā mīt 107 vecie ļaudis, bet mājas aprūpi pašvaldība nodrošina 81 cilvēkam. Ņemot vērā augsto pieprasījumu, tuvākā gada laikā tiks atvērts vēl viens sociālās aprūpes centrs ar 90 vietām.

Gulbenes novads nav izņēmums, kurā palielinās veco vientuļo iedzīvotāju skaits. Šobrīd lielākā daļa Gulbenes iedzīvotāju ir vecumā virs 45 gadiem, kā arī mirstības rādītāji pārsniedz dzimstību. Lielais veco cilvēku īpatsvars uzliek papildu rūpes un atbildību novada pašvaldībai, kurai gan likumdošanas priekšā, gan ļoti cilvēcīgu apsvērumu rezultātā ir jāuzņemas rūpes par vecumdienām cilvēka cienīgos apstākļos visiem novada iedzīvotājiem. Gulbenes novada sociālā dienesta vadītājs Jānis Antaņevičs stāsta: «Lai arī šobrīd Gulbenes novadā ir atvērti trīs sociālās aprūpes centri ar kopējo vietu skaitu, kas lielāks par 100, kapacitāte ir nepietiekama. Šobrīd 14 mūsu novada cilvēki ir izmitināti citu novadu pansionātos. Taču arī viņi ir izteikuši vēlmi būt tuvāk savām bijušajām mājām un cilvēkiem, kurus pazīst. Otrs aspekts ir ekonomiskie apsvērumi - šobrīd mums ir jāpērk ārpakalpojumi, kas nozīmē izdevumus no pašvaldības budžeta, jo tikai apmēram trešajai daļai dzīvošanu pansionātā līdzfinansē tuvākie radinieki. Atklājot pašiem savu pansionātu, mēs ne tikai panākam, ka budžeta līdzekļi paliek novada robežās, bet arī dodam darbu vietējiem iedzīvotājiem. Esam paredzējuši, ka pēc jaunā pansionāta Jaungulbenes alejas atklāšanas varēsim piedāvāt pansionāta pakalpojumus arī citām Latvijas pašvaldībām, jo beidzot būs apmierinātas pašu vajadzības.»

Veco vientuļo ļaužu īpatsvara pieaugums novadā skaidrojams ar visā Latvijā notiekošajiem procesiem un vēl reizi atgādina par milzīgo iedzīvotāju skaitu, kas izbraukuši no valsts - jauni un uzņēmīgi cilvēki, kuri ārvalstīs veido ģimenes un rada bērnus. Daudziem no viņiem šeit ir palikuši vecāki un vecvecāki, kuri, sasniedzot zināmu vecumu, vairs nespēj par sevi parūpēties. Šajā brīdī atbildība gulstas uz pašvaldības pleciem.

Ja mēs skatāmies no globālā redzesleņķa un kopumā notiekošajiem procesiem, tad neko labu tas neliecina, ka skolas tie pārbūvētas par pansionātiem, taču, ja skatāmies no šodienas skaudrās realitātes puses, tad tas ir labākais variants. No šobrīd trīs Gulbenes novadā pastāvošajiem pansionātiem divi iekārtoti bijušajās lauku skolās - Daukstu pamatskolā un Līgo pagasta Siltajā skolā. Savukārt trešais ir atvērts bijušajā Tirzas slimnīcā, saglabājot arī personālu. Topošais sociālās aprūpes centrs Jaungulbenes alejas tiek veidots, pārbūvējot slēgto Jaungulbenes arodskolu. Dienesta vadītājs skaidro: «Pārbūvējot skolas par pansionātiem, ēkas turpina strādāt sabiedrības labā, neieaug krūmos un nesabrūk, bet gan kļūst par vietu, kur pavadīt vecumdienas. Jaunajam projektam ieplānoti vairāk nekā divi miljoni, nepilnu miljonu piesaistot no ES fondiem. Piebildīšu, ka sociālās aprūpes centrs Siltais savā ziņā kalpo kā piemērs, kādam jābūt pansionātam. Manuprāt, ļoti svarīgi, ka esam spējuši izveidot pievilcīgu vidi un Siltais neatbilst sabiedrībā pieņemtajiem stereotipiem par piesmakušām telpām un nekoptiem iemītniekiem. Es ļoti rūpīgi personīgi uzmanu, lai visi cilvēki būtu laikus nomazgāti, tīri saģērbti un telpas izvēdinātas. Mums taču par viņiem ir jārūpējas!».