Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Premjers sola, ka slimnīcas vairs neprasīs parādu dzēšanu

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Vairs nebūs jaunu parādu dzēšanas pieprasījumu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā (RAKUS) un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS), šodien pēc valdības ārkārtas sēdes žurnālistiem apliecināja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Lai uzlabotu abu slimnīcu maksātspējas rādītājus, valdība šodien lēma slimnīcu pamatkapitālos ieguldīt 16,4 miljonus eiro - Stradiņa slimnīcas pamatkapitāla palielināšanai iecerēts novirzīt 5,4 miljonus eiro, bet Austrumu slimnīcas - 11 miljonus eiro.

Veselības ministre Anda Čakša pēc valdības sēdes žurnālistiem skaidroja, ka valdības lēmums būtībā bijis "glābšanas riņķis" abām slimnīcām. Viņa norādīja - ja iepriekš PSKUS parādu dzēšanai tika piešķirti desmit miljoni eiro, tad RAKUS šāds atbalsts netika sniegts. Stradiņa slimnīcai līdzekļi piešķirti par parādiem, kas radušies pēdējo divu gadu laikā, turpretī Austrumu slimnīcai - par ilgāku periodu.

"Austrumu slimnīca līdz šim šādu "glābšanas riņķi" nav saņēmusi. Šajā slimnīcā parāda summa ir krājusies no 2011.gada. Tagad, kad ir mainījusies slimnīcas valde, ir jāsāk no punkta, kad parādi ir nosegti," sacīja veselības ministre.

Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Čakša arī atzina, ka slimnīcu parādi galvenokārt uzkrājušies par medikamentiem un tehnoloģijām. "Tā ir Austrumu slimnīca nespēja adaptēties tā brīža situācijai. Tāpat deficīts atalgojuma sadaļā bija viens no iemesliem, kāpēc netika maksātas kādas citas lietas," norādīja ministre.

Savukārt premjers apliecināja, ka jaunu prasījumu par parādu dzēšanu vairs nebūs. "Sedzam tos parādus, kas radušies, pārņemot kādas citas struktūrvienības, aparatūru. Bet netiek segti tie parādi, kas saistīti ar darba samaksu, vai arī tie zaudējumi, kas radušies pašiem nespējot sabalansēt iespējas. Es ceru, ka Veselības ministrija nostiprinās kapitālsabiedrību valdi un naudas plūsmai tiks sekots līdzi daudz rūpīgāk," piebilda Kučinskis.

Valdības vadītājs atzina, ka Finanšu ministrija atrada iespēju dzēst slimnīcu parādus, turklāt valdības lēmums par slimnīcu parādu dzēšanu bijis koleģiāls. Kučinska vērtējumā, slimnīcu parādu dzēšana kalpos arī kā iespēja veselības nozarei, jo vairs "nebūs pārmetumu par desmit gadus veciem parādiem".