Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

Vēlies zaudēt svaru? Izmēģini 80/20 pieeju

© depositphotos.com

Turēšanās pie stingra režīma un striktas diētas, pat ja tā ir sabalansēta, bieži beidzas ar neveiksmi, mērķis netiek sasniegts, un caurkritušais tievētājs kārtējo reizi šausta sevi par neizdošanos. Rodale Welness raksta, ka ilgtermiņa panākumus svara zaudēšanā, turklāt ar mazāku spriedzi, ļauj gūt 80/20 pieeja.

Tās pamatideja: 80% gadījumu jāturas pie nospraustā uztura un fizisko aktivitāšu režīma, bet 20% gadījumu no tā drīkst atkāpties, ievērojot saprātīgu mērenību.

Tas nozīmē, ka nav jāatsakās no gabaliņa dzimšanas dienas tortes, aizvainojot jubilāru; reizēm var atļauties glāzi stiprāka dzēriena vai neapmeklēt sporta nodarbību, ja negaidīti piezvana sen neredzēti draugi un aicina uz tikšanos. Šie 20% ir normāla daļa no dzīves, kurai var ļauties bez bailēm un vainas apziņas, ja vien atlikušajos 80% viss tiek darīts tā, kā ieplānots.

Pirmajā brīdī daudziem vieglāk šķiet turēties pie plāna, kur ir stingri norādīts, ko drīkst un ko nedrīkst, kamēr 80/20 pieeja prasa zināmu iedziļināšanos, spēju izvērtēt, izdarīt izvēles un elastīgi pieņemt lēmumus, tomēr rezultāts tai ir noturīgāks.