Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

Reizniece-Ozola: Nākamgad tiks sakārtots veselības finansējums

© AFP/ SCANPIX

Ar Veselības aprūpes finansēšanas likumu nākamgad tiks sakārtots veselības nozares finansējuma jautājums, taču pakalpojumu saņemšanas principi tiks ietverti atsevišķā apdrošināšanas likumā, kas tiks izstrādāts līdz 2018.gada beigām, šodien pēc Ministru kabineta komitejas sēdes žurnālistiem sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre stāstīja, ka šodien valdības komitejā atbalstītais Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekts risina divus jautājumus - veselības finansējuma nodrošināšana un tā pārvaldība, bet tas nerisina jautājumu par pakalpojumu klāstu, ko varēs saņemt iedzīvotāji.

"Veselības aprūpes finansēšanas likums pakalpojumu klāstu paredz vispārējā līmenī, tomēr Finanšu ministrija uztur jautājumu par to, ka nevaram runāt tikai par finansējuma piesaistes daļu, bet vienlīdz svarīga ir arī apdrošināšanas daļa jeb principi, kādus pakalpojumus cilvēki saņems. Protams, veselības nozarei svarīgs jautājums ir finansējuma pieaugums, bet mazāk interesē apdrošināšanas daļa jeb pakalpojumu kvalitāte," pauda ministre un piebilda, ka veselības aprūpes pakalpojumu principi iedzīvotājiem tiks iekļauti atsevišķā veselības apdrošināšanas likumā, kas tiks izstrādāts līdz 2018.gada 31.decembrim.

"Ja vēlamies sasniegt veselības finansēšanas likumprojekta mērķi - motivēt godīgāku nodokļu nomaksu un solidāru dalību veselības finansēšanā, tad likumprojektam vajadzētu arī atrunāt veselības apdrošināšanas principus. Bet veselības apdrošināšanas likumprojekts nav tādā stadijā, lai runātu par konkrētām detaļām," atzina Reizniece-Ozola.

Finanšu ministres ieskatā, lietderīgāk būtu veselības finansēšanas, tā pārvaldības un apdrošināšanas jautājumus ietvert vienā likumā, tomēr Veselības ministrija patlaban nav gatava prezentēt šādu piedāvājumu. Tāpēc koalīcija vienojās virzīt tālāk sadaļu par veselības finansējuma pieaugumu, bet atsevišķi tiks veidots apdrošināšanas likums.

Digitalwunder/piabay.com

Pēc Reiznieces-Ozolas domām, veselības apdrošināšanas likumprojekta izstrādi nevar sasteigt, jo tādā gadījumā pastāv risks, ka likumprojekts nebūs kvalitatīvs un par to var izcelties daudz strīdu.

Tajā pašā laikā finanšu ministre pauda pārliecību, ka premjers Māris Kučinskis (ZZS) veselības apdrošināšanas likumprojektu vēlēsies izstrādāt līdz Saeimas vēlēšanām nākamā gada rudenī. "Pieņemu, ka premjers līdz nākamā gada rudenim gribēs sakārtot apdrošināšanas jautājumu. Tam vēl ir laiks," sacīja Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, ka šodien Ministru kabineta komiteja atbalstīja Veselības aprūpes finansēšanas likuma projektu, ar kuru paredzēts sākt jaunās veselības aprūpes sistēmas ieviešanu, tostarp dalīt pakalpojumus divos grozos - minimālajā un pilnajā.

Veselības ministrijas (VM) iesniegtajā Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā paredzēts, ka valsts apmaksātajā medicīniskās palīdzības minimumā, kuru saņems visi iedzīvotāji neatkarīgi no veikto sociālo iemaksu apmēra, ietilps neatliekamā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta pakalpojumi un ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās ierīces, kas tiek kompensētas no valsts budžeta, kā arī veselības aprūpes pakalpojumi, lai ārstētu saslimšanas ar nozīmīgu ietekmi uz sabiedrības veselības rādītājiem vai apdraudējumu sabiedrības veselībai, tostarp psihiskas saslimšanas un tuberkuloze, un šo saslimšanu ārstēšanai nepieciešamie medikamenti.

Savukārt, lai saņemtu veselības aprūpes pilno grozu, kurā ietilpst pārējie valsts apmaksātie pakalpojumi, iedzīvotājam jābūt valsts obligātajai veselības apdrošināšanai.

Likuma mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu veselības aprūpes finansēšanu, kuras pamatā ir visas sabiedrības solidāra iesaiste atbildīgā nodokļu maksāšanā, lai veicinātu labai starptautiskai praksei atbilstošu veselības aprūpes finansējumu, tādējādi sekmējot veselības aprūpes pieejamību un sabiedrības veselības rādītāju uzlabošanos.