Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

Pārbaudīs importa saldumu un piena produktu atbilstību Rietumeiropā tirgotajiem

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudīs Latvijā tirgoto ārvalstīs ražoto saldumu, piena produktu un, iespējams, kafijas atbilstību analoģiskiem Rietumeiropā tirgotajiem produktiem, pastāstīja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

"PVD šobrīd ir apzinājis produktu grupas, kurām varētu tikt ņemti paraugi - tie būs saldumi, piena produkti, iespējams - kafija," viņa sacīja.

Pēc Marčenkovas teiktā, pārbaude nosacīti sastāvēs no divām daļām. PVD izvēlēsies dažādu izcelsmes valstu, dažādu ražotāju viena zīmola produktus, ar vienādu sastāvu. No sākuma PVD salīdzinās preču marķējumu, bet pēc tam produkti tiks nosūtīti laboratoriskajām pārbaudēm. Pārbaudes tiks veiktas Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" laboratorijā. Katrai precei tiks noteikti rādītāji, uz ko tā tiks laboratoriski pārbaudīta. Pēc tam PVD šos analīžu rezultātus salīdzinās ar produktu marķējumu.

"Dienests cer, ka pārbaudes izdosies paveikt mēneša laikā, taču tas lielā mērā ir atkarīgs no laboratorijas, kas veiks analīzes," sacīja Marčenkova.

Pēc viņas teiktā, šobrīd nav iespējams pateikt, cik šīs pārbaudes izmaksās. Tas būs atkarīgs no tā, uz kādiem parametriem katrs no produktiem tiks izmeklēts.

Jau ziņots, ka PVD pārbaudīs pārtikas produktu sastāva atbilstību analoģiskām citās valstīs tirgotām pārtikas precēm saistībā ar Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera 13.septembrī sacīto, ka dažās Eiropas daļās cilvēkiem tiek pārdoti zemākas kvalitātes pārtikas produkti nekā citās valstīs, lai gan iepakojums un zīmols ir identiski.

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

"Nav pieņemami, ja viena zīmola produkti dažādās Eiropas Savienības (ES) valstīs tiek tirgoti atšķirīgā kvalitātē. Ja EK prezidenta teiktais par zemākas kvalitātes pārtikas pārdošanu atsevišķās ES valstīs, tajā skaitā arī Latvijā, atbilst patiesībai, tad es rosināšu izmaiņas ES normatīvajos dokumentos, kas aizliegtu pārtikas ražošanas uzņēmumiem ražot viena zīmola pārtikas produktus ar atšķirīgu sastāvu," iepriekš sacīja zemkopības minstrs Jānis Dūklavs.

Vēstīts arī, ka EK prezidents Žans Klods Junkers 13.septembrī ikgadējā runā par stāvokli ES paziņojis, ka Centrālās un Austrumeiropas valstīs pārdotajiem produktiem dažkārt ir zemākas kvalitātes sastāvdaļas nekā šiem pašiem produktiem Rietumeiropas valstīs, lai gan kvalitātes standartiem jābūt vienādiem visā ES.