Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Keris: Vienošanās par veselības finansēšanu lauzta jau valdības līmenī

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) negaidīja, ka vienošanās Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā iekļaut konkrētas garantijas par nozares finansējuma un darba samaksas finansējuma pieaugumu "tiks lauzta jau valdības līmenī", sacīja arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris.

Viņš skaidroja, ka LVSADA pat vēl nepaspēja īsti sagatavoties jaunām protesta akcijām. Šī iemesla dēļ arodbiedrība savu sašutumu un neizprati paudīs, publicējot politiskas karikatūras laikrakstos. "Tautai jāpazīst savi varoņi," uzsvēra Keris.

Viņš norādīja, ka pagaidām vēl nav zināms, vai arodbiedrības politiskās karikatūras kāds publicēs, bet LVSADA mēģinās šādā veidā nelabvēļus jau tuvākajā laikā saukt vārdā un ar politisku karikatūru palīdzību iemūžināt kā "Zaļās nāves uzticamākos pļāvējus".

LVSADA padome pagājušās nedēļas sākumā nolēma konceptuāli atbalstīt Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kas tapis sadarbībā ar Veselības ministriju (VM), Latvijas Slimnīcu biedrību un Latvijas Darba devēju konfederāciju. Likumprojekts tika izveidots pēc trīspusējas vienošanās, kas tika panākta Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē augustā, un saskaņots NTSP Veselības aprūpes nozares apakšpadomē augusta beigās.

Saskaņotā likumprojekta pārejas noteikumi paredzēja, ka likums stājas spēkā nākamā gada 1.janvāra, veselības aprūpes valsts finansējuma pieaugums nedrīkst būt mazāks par 235,8 miljoniem eiro 2018.gadā, 372,1 miljoniem eiro 2019.gadā un 442 miljoniem eiro 2020.gadā, kā arī, ka valsts finansējums veselības aprūpes darbinieku darba samaksas paaugstināšanai nedrīkst būt mazāks par 117,3 miljoniem eiro 2018.gadā, 185,5 miljoniem eiro 2019.gadā un 253,5 miljoniem eiro 2020.gadā.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Keris uzskata, ka Ministru kabineta komitejas lēmums rupji pārkāpj trīspusējo vienošanos. "Svītrojot konkrētību, valdība nocirtīs likumprojektam galvu. Tālākā rosība ap topošo likumu tagad vairāk atgādina drēbju pielaikošanu nelaiķim," sacīja Keris.

LVSADA pauž neizpratni arī par VM nostāju, jo tā vietā, lai konsekventi aizstāvētu likumprojekta trīspusēji saskaņoto redakciju, veselības ministre Anda Čakša pieļāvusi tās sakropļošanu un turpina apgalvot, ka likumprojekts joprojām ir labs.

LVSADA atgādina, ka tās padome lēma par protesta akcijām gadījumā, ja kāds mēģinās likumprojekta pieņemšanu novilcināt vai arī svītrot no tā konkrētas finanšu garantijas, un diemžēl tas ir noticis.