Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

40 gadu laikā ļoti resnu bērnu skaits palielinājies 10 reizes

© AFP/Scanpix

Ļoti resnu bērnu skaits pasaulē sasniedzis 124 miljonus, trešdien paziņojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Pēdējo 40 gadu laikā ļoti resnu bērnu skaits ir palielinājies desmit reizes.

Lai noskaidrotu, kā mainījušies bērnu ķermeņi kopš pagājušā gada septiņdesmito gadu vidus, PVO un Londonas Impērijas koledža izanalizēja svaru gandrīz 130 miljoniem bērnu un pusaudžu.

Pētījumā aplēsts, ka papildus 124 miljoniem ļoti resnu bērnu 123 miljoniem bērnu ir liekā svara problēmas.

Turīgākajās valstīs pēdējo gadu laikā bērnu aptaukošanās ir apstājusies, taču tādās valstīs kā Ķīna un Indija turpina pieņemties spēkā, secināts pētījumā.

"Šīs satraucošās tendences atspoguļo pārtikas mārketinga un pārtikas politiku ietekmi (..), kad veselīga barojoša pārtika ir pārāk dārga nabadzīgajām ģimenēm un kopienām," norādīja Londonas Impērijas koledžas pētnieks Madžids Ezati, aicinot valdības ieviest attiecīgus noteikumus un nodokļus, lai pasargātu bērnus no neveselīga, cukurota ēdiena.

TeroVesalainen/pixabay.com

PVO hronisko slimību eksperte Fiona Bulla arī norādīja, ka bērniem vajadzētu pavadīt mazāk laika dažādu ekrānu priekšā un vairāk sportot.

"Šie dati uzsver, atgādina un izceļ to, ka liekais svars un aptaukošanās mūsdienās ir globāla veselības krīze," viņa uzsvēra, piebilstot, ka situācija tuvākajos gados paliks vēl sliktāka, ja netiks pieņemti stingri mēri.