Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Mūsdienu tehnoloģijas ļauj rezervēt iespēju nākotnē tikt pie vesela bērna

© depositphotos.com

Mūsdienu tehnoloģijas gan sievietēm, gan vīriešiem ļauj rezervēt iespēju nākotnē tikt pie vesela bērna. Piemēram, ja, saskaroties ar smagu diagnozi, slimnieks uzzina, ka pēc ārstēšanās kursa viņa auglība būs traucēta, tas nebūt nenozīmē, ka spēja tikt pie bērna būs zaudēta uz visiem laikiem.

Pastāv iespēja paņemt dzimumšūnas un sasaldēt, kamēr tās ir veselas, lai varētu veikt medicīnisko apaugļošanu nākotnē.

Par iespējām saglabāt savu ģenētisko materiālu stāsta Neauglības ārstēšanas kampaņas ginekoloģe un reproduktoloģe Dr. Viola Millere un klīnikas EGV Audu un šūnu centra vadītāja, embrioloģe Laura Vagule.

Pirms vēža ārstēšanas

Visbiežāk iespēju sasaldēt savas dzimumšūnas - olšūnas vai spermatozoīdus - izmanto tie, kuriem ir onkoloģiskas slimības, jo vēža ārstēšana, piemēram, ķīmijterapija un staru terapija, ļoti negatīvi ietekmē dzimumšūnas. «Tiešā olnīcu apstarošana, apstarojot iegurni vai mugurkaulu, var neatgriezeniski samazināt olšūnu rezerves jau pavisam jaunām meitenēm. Savukārt vīriešiem rodas cita problēma: lai gan spermatozoīdi visu laiku atjaunojas, cīņa ar onkoloģisko slimību var novest pie tā, ka cilmes šūnas, no kurām attīstās spermatozoīdi, zaudē savu funkcionalitāti,» stāsta V. Millere.

Visādam gadījumam

Reproduktoloģe piebilst, ka arī veseli cilvēki mēdz nodot sasaldēšanai un uzglabāšanai savu ģenētisko materiālu, ja zina, ka strādā ar kaitīgām vielām, vai dodas uz kādu bīstamu reģionu. Piemēram, kad saasinājās jautājums par Zikas vīrusu, daļa cilvēku, kuri bija spiesti atrasties augsta riska reģionos, ir izvēlējušies «iekonservēt» savas dzimumšūnas, lai rezervētu iespēju nākotnē tikt pie vesela bērna. «Arī tie, kuri izvēlas radikālāko kontracepcijas metodi - sterilizāciju, mēdz rezervēt dzimumšūnas, lai tad, kad par paveikto nāk nožēla, būtu kur atkāpties,» atklāj embrioloģe L. Vagule.

Jāzina par šo iespēju

Ir ļoti svarīgi neatnākt uz šo procedūru par vēlu, uzsver mediķes. Ikvienam ārstam, pirms tiek uzsākta audzēja terapija, ir jāinformē pacients par iespējām saglabāt reproduktīvo funkciju. «Ir jārēķinās, ka, uzzinājis par ļaundabīga audzēja diagnozi, slimnieks pirmām kārtām domās par savu dzīvību un tikai pēc tam - par iespēju tikt pie bērna nākotnē, tāpēc onkologa uzdevums, redzot, ka konkrētajam pacientam ir laba prognoze, ir aicināt izvērtēt savas iespējas un vēlmi rezervēt drošības spilvenu nākotnei kopā ar bērnu,» uzskata V. Millere. Savas dzimumšūnas katrs var uzglabāt tik ilgi, cik vēlas.

Tehnoloģijas un zinātne attīstās, un nu jau tiek pētīta iespēja, kā palīdzēt saglabāt reproduktīvās iespējas arī zēniem pirmspubertātes vecumā, kad, kā zināms, vēl neizdalās spermatozoīdi. «Šī metode būs īpaši perspektīva bērnu onkoloģijā. Procedūrā tiks iegūti sēklinieku audi ar spermatogēnajām cilmes šūnām, ko laboratorijas apstākļos ir iespējams attīstīt līdz spermatozoīdiem un izmantot medicīniskajā apaugļošanā,» informē V. Millere.