Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Bērns sūdzas par galvassāpēm; kā rīkoties vecākiem?

© Lauris Aizupietis/F64

Galvassāpes nav tikai pieaugušo problēma - tās mēdz piemeklēt arī bērnus. Vai galvassāpes ir tikai bērna protests, vai tām ir kāds nopietnāks iemesls? Par iespējamajiem cēloņiem un risinājumiem stāsta veselības eksperte Sanita Mitenberga.

Galvassāpes bērniem biežāk novērojamas laika posmā, kad uzsāktas skolas gaitas (ap 6 - 7 gadiem) un pubertātes laikā (12 - 15 gadi). Mūsdienās bērni ir ļoti noslogoti - mācības, dažādi pulciņi un sporta nodarbības, tāpat bieži vien laiks tiek pavadīts pie datora vai telefona. Tā visa dēļ bērns mazāk uzturas svaigā gaisā. Nogurums un svaiga gaisa trūkums ir viens no visbiežākajiem iemesliem, kādēļ bērnu sāk mocīt galvassāpes.

Pievērsiet uzmanību uzturam

Arī uzturam ir nozīme. Galvassāpju iemesls var būt organisma dehidratācija, kad bērns dienas laikā neuzņem pietiekami daudz ūdens. Rimi Bērniem veselības eksperte Sanita Mitenberga iesaka: "Paskaidro atvasei, ka ūdens jādzer ne tikai tad, kad to gribas, bet ik pa laikam visas dienas garumā, jo īpaši pēc sporta nodarbībām." Tam, ka galva griežas, sāp, un pat ir slikta dūša, iemesls var būt neregulāras ēdienreizes. Raugi, lai bērns paēd brokastis un pusdienas nevis pārtiek tikai no smalkmaizītēm vai nelielām uzkodām. Ja skolā jāuzkavējas ilgāk - iedod līdzi launagu. Maltītēm jābūt vieglām, sabalansētām un regulārām.

Temperatūra un saslimšana

Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Lai noskaidrotu bērna galvassāpju iemeslu, pavēro viņa uzvedību. Lai izstāsta, kur tieši sāp - pakausis, deniņi vai kakla daļa, vai sāpes ir pēkšņas vai pakāpeniskas, asas vai blāvas. Galvassāpju laikā var izmainīties sejas ādas krāsa - tā var kļūt apsārtusi vai bāla, parādīties uztraukums vai apātija, nespēks, slikta dūša, vemšana, pat krampju lēkmes. Ņem vērā, ka pēkšņas galvassāpes jebkura vecuma bērnam var būt kā veselības traucējumu vai kādas slimības simptoms, un ir jākonsultējas ar ārstu. Iespējams, sāpes saistītas ar kādas vīrusa slimības sākumu, kad sāk strauji celties temperatūra. Tās var būt viens no simptomiem infekcijas slimību akūtajā stadijā (gripa, tonsilīts, pneimonija, pielonefrīts utt). Saslimšanas gadījumos galvassāpes var mazināt ar pretsāpju vai pretdrudža medikamentiem.

Doties pie ārsta

Ne vienmēr pietiek ar vārdiem "Gan pāries!”. Ja bērnu ik pa laikam piemeklē galvassāpes, ir nepieciešams konsultēties ar ārstu, kas rūpīgi izvērtēs bērna slimības vēsturi, sūdzības, vispārējo stāvokli un ieteiks tālāk nepieciešamos izmeklējumus un ārstēšanu. Galvassāpes, tāpat kā jebkuras citas sāpes rada diskomfortu un nemieru, un tas var traucēt koncentrēties mācībām un mazināt dzīvesprieku. Tās var signalizēt par nopietnākām saslimšanām, piemēram, meningītu vai encefalītu.

Tāpēc, ja sāpes pavada vemšana, drebuļi, strauja un augsta ķermeņa temperatūra, tad nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība. Pastāvīgas stipras galvassāpes var norādīt par paaugstinātu intrakraniālu spiedienu. Ilgtermiņa galvassāpes var būt simptoms cistai, audzējam vai abscesam. Šīs galvassāpes nepāriet pēc pretsāpju zāļu lietošanas, un tās pavada apātija, redzes un koordinācijas traucējumi.

Sāpes kā protests

Galvassāpes bērnam var būt arī emocionālu iemeslu dēļ, piemēram, ir bijis konflikts ģimenē vai skolā. Savukārt pirmsskolas vecuma bērni par sāpošu galvu mēdz sūdzēties tad, ja viņi kaut ko nevēlas, bet ir jādara, piemēram, jāiet uz bērnudārzu vai pie zobārsta, vai jāapēd brokastu putra. Šādos gadījumos jāorganizē bērniem pareizs dienas režīms, lai nodrošinātu stabilu emocionālo fonu un samazinātu emocionālo un fizisko stresu. Lieliskas zāles šādā situācijā ir miegs, pastaigas svaigā gaisā, kā arī atpūta. Jūsu bērns to noteikti ir pelnījis! Ja protestēšana ar galvas vai citām sāpēm pret skolu, pienākumiem vai līdzīgās situācijās turpinās, vecākiem palīgs var būt psihologs.