Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Lems par "zaļā koridora" paplašināšanu, lai ārstētu HIV pacientus

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Otrdien, 31.oktobrī, valdības sēdē tiks izskatīti grozījumi noteikumos, kas paredz audzēju primārās diagnostikas sistēmas jeb tā sauktā "zaļā koridora" paplašināšanu, liecina informācija valdības dokumentu vietnē "eportfelis".

"Zaļā koridora" paplašināšana iecerēta, uzlabojot un nodrošinot efektīvāku un savlaicīgāku pacientu, kuriem ir medicīniski pamatotas aizdomas par ļaundabīgu audzēju, izmeklēšanu un ārstēšanas sākšanu. No 2016.gada oktobra šī kārtība tika attiecināta uz pacientiem ar 11 izplatītākajām vēža lokalizācijām. Tagad kārtība, kas paredz izmeklējumu nodrošinājumu pacientiem desmit dienu laikā, tiks attiecināta arī uz aizkuņģa dziedzera, aknas, žultsceļu un žultspūšļa, ādas, centrālās nervu sistēmas, lūpas, mutes dobuma, rīkles mutes daļas un vairogdziedzera vēža diagnozēm.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Undīne Šulca, rīt, 31.oktobrī, plkst.11 veselības ministre Anda Čakša informēs par "zaļā koridora" paplašināšanu pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku slimību un par VM izstrādāto HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības ierobežošanas rīcības plānu 2018.-2020.gadam, kuru arī plānots izskatīt valdības sēdē.

Pēc Šulcas paustā, plāns izstrādāts, lai nodrošinātu HIV, vīrushepatītu B un C un seksuālās transmisijas infekciju izplatības ierobežošanu. Mērķa sasniegšanai paredzēti vairāki darbības virzieni, tostarp plānoti pasākumi infekciju slimību izplatīšanās risku novēršanai, agrīnas diagnostikas un ārstēšanas pieejamības uzlabošanai, kā arī pasākumi, lai mazinātu HIV infekcijas izplatības riskus no mātes bērnam.