Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Gandrīz puse Latvijas vīriešu nekad nav bijuši pie urologa

© Ilustratīvs attēls

Pie urologa nekad dzīvē nav bijuši 48 % Latvijas vīriešu. Tas ir par 3 % mazāk, nekā pērn, kad kopumā vairāk nekā puse jeb 51% aptaujāto atzina, ka nekad nav apmeklējuši speciālistu.

Latvijas Urologu asociācijas prezidents, sertificēts urologs Dr. Pēteris Vaganovs norāda, ka, lai arī izmaiņas mērāmas vien 3 %, kopējā tendence, ka palielinājies urologu apmeklējušo vīriešu skaits, vērtējama ļoti pozitīvi. “Varētu to saistīt ar to, ka pieaug reģionos strādājošo urologu skaits (Valmiera, Daugavpils, Jelgava), tātad palielinās speciālistu pieejamība. Savu darbu ieguldījuši arī masu mediji, informējot pacientus par to, cik būtiski ir apmeklēt ārstu. Šis darbs noteikti jāturpina, tostarp arī ģimenes ārstiem un veselības aprūpes organizācijām,” saka P. Vaganovs.

Dati liecina, ka to vīriešu grupā, kas nekad nav bijuši pie urologa, visvairāk ir 18 - 24 gadu vecumā (72%). P. Vaganovs norāda, ka rezultāti ir likumsakarīgi, jo jaunam vīrietim bez sūdzībām līdz 45 gadu vecumam urologu speciāli nav jāapmeklē. “Tikmēr kungiem pēc 45 gadu vecuma, kuri noteikti sevi joprojām uzskata par jauniem un veseliem, tomēr būtu reizi gadā jāatnāk pie urologa. Proti, vecuma grupā virs 45 gadiem urologa apmeklējuma procentu noteikti vajadzētu turpināt uzlabot,” pauž eksperts. Uz to norāda arī aptaujas rezultāti - arī vīriešu vecumā no 45 - 54 gadiem vidū - vairāk nekā puse (53%) nekad nav bijuši pie urologa.

Šogad ievērojami mazinājies to vīriešu skaits, kas urologu apmeklējuši pēdējā gada laikā - vien 7%, kas ir par 5% mazāk nekā 2016. gadā. Desmitā daļa (11%) šogad aptaujāto vīriešu urologa palīdzību pēdējoreiz meklējuši pirms 1 - 2 gadiem, 10 % - pirms 3 - 4 gadiem, un tikpat daudz - 10% - pēdējoreiz pie speciālista bijuši vairāk nekā pirms 10 gadiem.

Skatoties aptaujas rezultātus pēc apdzīvotās vietas tipa, secināms, ka visretāk pie urologa dodas lauku apvidos dzīvojošie - 59% pie ārsta nekad nav bijuši. Bet visbiežāk speciālistu apmeklē rīdzinieki, kuru vidū pie urologa nekad nav bijuši 40% respondentu. Līdz ar to rezultāti noteikti skaidrojami arī ar speciālistu pieejamības faktoru, atkārtoti uzsver P. Vaganovs.

Komentējot veselīgus urologa apmeklēšanas paradumus, speciālists skaidro, ka katram vīrietim pēc 45 gadu vecuma vismaz vienreiz gadā būtu jāapmeklē urologs. Savukārt, ja ģimenē radiniekiem no tēva puses ir bijis prostatas vēzis, profilaktiskās pārbaudes iesaka veikt jau no 40 gadu vecuma.