Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Līdz 24. novembrim ikviens var bez maksas un anonīmi veikt HIV eksprestestu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Eiropas HIV testēšanas nedēļā, kas Latvijā norisinās līdz 24. novembrim, ikviens cilvēks var bez maksas un anonīmi veikt HIV eksprestestu, kā arī rast atbildes par HIV un AIDS situāciju Latvijā. Pagājušajā gadā Latvijā tika reģistrēts lielākais īpatsvars jauno HIV inficēšanās gadījumu Baltijas valstīs. Eksperti uzsver: lai arī absolūtos skaitļos HIV infekcija diagnosticēta mazākam skaitam iedzīvotāju, HIV skar ikvienu, jo infekciju vairs nevar attiecināt tikai uz vienu sabiedrības grupu, piemēram, intravenozo narkotiku lietotājiem.

HIV testēšanas nedēļa notiek visos HIV profilakses punktos, Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās, Slimību profilakses un kontroles centra HIV profilakses punktā, biedrībā DIA+LOGS, savukārt Baltijas HIV asociācija piektdien rīkos īpašu HIV testēšanas dienu iepirkšanās centrā. HIV testēšanas nedēļas mērķis ir atgādināt, ka ikvienam cilvēkam ir svarīgi zināt savu HIV statusu. Latvija pašlaik ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā pēc jaunatklāto HIV gadījumu skaita uz 100 000 iedzīvotāju, tāpat Latvija diemžēl ir pirmajā vietā pēc jaunatklāto AIDS gadījumu skaita. Kopš brīža, kad Latvijā tika reģistrēts pirmais HIV pacients, kopumā reģistrēts 7121 HIV pozitīvs cilvēks, no viņiem dzīvi - 5368, taču Pasaules Veselības organizācijas aplēses liecina, ka patiesais inficēto skaits Latvijā varētu būt vismaz divas reizes lielāks, tātad - ap 10 000. 2017. gada deviņos mēnešos Latvijā HIV atklāts 215 cilvēkiem, kas ir mazāks skaits HIV gadījumu nekā pērn šajā pašā laika posmā. HIV jomas eksperti gan nesteidz priecāties, jo tas pagaidām nelieciena par tendenci HIV izplatībai mazināties, drīzāk - tas saistāms ar citiem faktoriem. «Mums ir jāņem vērā gan sarukušais iedzīvotāju skaits, gan joprojām zemais veikto testu apjoms pret iedzīvotāju skaitu, kas nozīmē joprojām daudz nediagnosticēto pacientu. Tāpat jāņem vērā arī Latvijas negatīvā īpatnība - novēlotā ārstēšanas uzsākšana, kas diemžēl rada lielus potenciālus HIV infekcijas tālākas izplatības draudus,» saka Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace. Nevalstisko organizāciju pieredze liecina, ka aktīvas informēšanas apstākļos arī veikto HIV testu skaits palielinās. Biedrības Neatkarīgajai pauda viedokli, ka par testēšanos iedzīvotāji jāinformē regulāri, ne tikai kampaņās, kā arī aktīvi jāizglīto jaunieši.

2017. gadā saglabājas augsts nenoskaidroto inficēšanās gadījumu ar HIV īpatsvars - 32 procentos gadījumu nav noskaidrots, kā cilvēks varētu būt ieguvis HIV. No noskaidrotajiem inficēšanās ceļiem augstākais rādītājs ir seksuālo kontaktu ceļā iegūta HIV infekcija - 59 procentos gadījumu. Šī tendence apliecina speciālistu brīdinājumu - HIV pacienti ir mainījušies, tās nav tikai kādas ierobežotas sabiedrības grupas. Šogad reģistrēts viens gadījums, kad bērns inficējies ar HIV no mātes (2016. gadā tie bija 6 bērni), taču, ņemot vērā medicīnas iespējas, šādiem gadījumiem nevajadzētu būt vispār. «Svarīgi veikt HIV testu, zināt savu HIV statusu un nepieciešamības gadījumā ārstēties. HIV mūsdienās vairs nav slimība, no kuras noteikti mirst - pareizi lietojot atbilstošās zāles, HIV pozitīvi cilvēki var dzīvot ilgu un pilnvērtīgu mūžu,» saka I. Upmace.