Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Vienojas, kas notiks ar Straupes slimnīcas telpām [papildināts]

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Veselības ministrija (VM) Straupes narkoloģiskās slimnīcas telpas Pārgaujas novada pašvaldībai plāno nodot līdz nākamā gada februārim, informēja ministrijas pārstāve Undīne Šulca.

Trešdien tika aizvadīta sanāksme, kuras laikā tika pārrunāta Straupes narkoloģiskās slimnīcas apsaimniekošanā esošo nekustāmo īpašumu pārvaldība pēc veselības aprūpes pakalpojumu pārcelšanas no Straupes narkoloģiskās slimnīcas uz Strenču psihoneiroloģisko slimnīcu ar nākamā gada 1.janvāri. Tikšanās laikā Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents VM pauda konceptuālu atbalstu Straupes narkoloģiskās slimnīcas apsaimniekošanā esošo nekustāmo īpašumu pārvaldības pārņemšanai.

Pēc Šulcas paustā, sanāksmē tika pārrunāti arī tehniski jautājumi, kas saistās ar īpašuma nodošanu pašvaldības pārvaldībā, turklāt plānots, ka īpašuma nodošana pārvaldībā pašvaldībai tiktu īstenota līdz nākamā gada februārim.

Pacientu uzņemšana Straupes narkoloģiskajā slimnīcā tiks pārtraukta šī gada 23.decembrī, kad visi narkoloģijas profila pacienti, kuriem nepieciešama narkoloģiskā palīdzība, tiks uzņemti Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcā.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Kā vēsta telekanāls LNT, Pārgaujas novada dome savā īpašumā saņems ne tikai Straupes pili, bet vēl arī 13 nekustamos īpašumus, kas saistīti ar slēdzamo slimnīcu. VM šodien apsolījusi visus īpašumus atdot Pārgaujas novadam bez atlīdzības. Pašvaldība piekritusi pārņemt visus šos nekustamos īpašumus, un to pārņemšana neradīšot slogu pašvaldības budžetam.

Vienlaikus neesot skaidrs, vai VM izvirzīs kādus aizliegumus nākotnē īpašumus ieķīlāt vai pārdot izsolē, tāpat neesot skaidrs, kur pašvaldība iegūs nepieciešamos 450 000 eiro, lai izremontētu Straupes pili, kā arī vai no slēgšanas izdosies glābt no slimnīcas atkarīgo jauniešu rehabilitācijas centru "Saulīte", kas arī atrodas Straupē, taču citā ēkā. VM plāno līgumu lauzt, kā rezultātā centrs varētu zaudēt telpas.

Pārgaujas pašvaldība plāno ēku piedāvāt plašākai tās apskatei, iespējams, izveidot muzeju, tūrisma informācijas centru un semināru telpas.

Jau ziņots, ka iecerēts slēgt Straupes slimnīcu, un iemesls veselības aprūpes pakalpojumu pārcelšanai no Straupes slimnīcas uz Strenču slimnīcu ir Straupes slimnīcas stāvoklis gan infrastruktūras, gan cilvēkresursu ziņā, aģentūrai LETA pauda Šneiders.

Viņš skaidroja, ka Straupes slimnīcas vadība vairākkārtīgi informējusi par situāciju slimnīcā un nepieciešamību pieņemt lēmumus par turpmāko tās darbu.

Pēc Šneidera teiktā, slimnīca norādījusi, ka slimnīcas ārstniecības personāls nav pietiekams, savukārt telpu tehniskais stāvoklis un aprīkojums neatbilst normatīviem par pamatprasībām ārstniecības iestādē, turklāt atsevišķas ēkas daļas ir pat avārijas stāvoklī, apdraudot gan pacientus, gan personālu. "Nav savienojama veselības aprūpes iestādes atrašanās telpās ar fiziski neatbilstošu un bīstamu vidi," uzsver VM pārstāvis.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka, lai nodrošinātu slimnīcas tālāku normatīvajiem aktiem un līgumam atbilstošu un darbību, nepieciešami ļoti lieli finansiāli ieguldījumi, kādi slimnīcas rīcībā nav.