Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Sarkanais sīpols. Pret kādām kaitēm tas palīdz?

© depositphotos.com

Rudens un ziemas saaukstēšanās slimību apkarošanā ne vienmēr uzreiz vajadzīgas aptiekās nopērkamās antibiotikas. Pirms ķerties pie tik nopietniem medikamentiem, slimības sākumposmā ir vērts izmēģināt dabas dotos antibiotiķus. Viens no tādiem ir arī sarkanais sīpols. Kādos vēl gadījumos tas palīdz?

1. PRETVĒŽA PROFILAKSEI

Sarkano sīpolu sastāvā esošais kvercetīns ir antioksidants, kam piemīt pretiekaisuma, pretaudzēju, antialerģiskas un neiroprotektīvas īpašības. Tas būtiski samazina brīvo radikāļu iedarbību uz cilvēka organismu, nomācot enzīmus, kas piedalās to veidošanā. Tas mazina oksidatīvo stresu, stimulē jaunu audu veidošanos, kā arī uzlabo imūno sistēmu.

Der zināt! Lai kvercetīns varētu uzkrāties organismā pietiekamā daudzumā, sarkanie sīpoli jāiekļauj ikdienas ēdienkartē. Tas ievērojami samazina resnās zarnas, kā arī mutes dobuma, rīkles, barības vada, krūšu, olnīcu, priekšdziedzera, nieru un citus vēža riskus.

2. NORMĀLAM CUKURA LĪMENIM ASINĪS

Iespējams, ne visi zina, ka sarkanajos sīpolos esošie flavonoīdi un hroms veicina insulīna ražošanu aizkuņģa dziedzerī. Tāpēc diabēta pacientiem, kuriem ir paaugstināts glikozes līmenis asinīs, endokrinologi iesaka ik dienu apēst vienu svaigu sīpolu - tas palīdz samazināt un nostabilizēt cukura līmeni.

3. AIZCIETĒJUMU NOVĒRŠANAI

Sarkanie sīpoli veicina gremošanas procesus - to šķiedrveida struktūra uzmanīgi attīra zarnas un novērš aizcietējumu veidošanos.

4. PRET ANGĪNU

Angīnas sākumstadijā var palīdzēt sarkanā sīpola sula, sajaukta ar medu - attiecībā 1:1. To sastāvā esošie fitoncīdi iznīcina mikroorganismus un nomāc to darbību. Lietošana: pa vienai tējkarotei piecas reizes dienā.

Der zināt! Svaigi pagatavots sulas un medus maisījums būs efektīvāks.

5. LAI APTURĒTU DEGUNA ASIŅOŠANU

Sarkanais sīpols ir arī lielisks līdzeklis, lai apturētu deguna asiņošanu. Pietiek to tikai pārgriezt uz pusēm un dažas minūtes ieelpot tā smaržu.

6. ASINSSPIEDIENA PAZEMINĀŠANAI

Pacientiem, kuri cieš no hipertensijas jeb paaugstināta asinsspiediena (tas palielina sirdslēkmju un insulta risku), ieteicams apēst vismaz vienu sarkano sīpolu dienā.

Svarīgi! Ja asinsspiediens ir virs 140/90 mmHg, to nevajadzētu atstāt bez ievērības!

7. CĪŅĀ PRET «SLIKTO» HOLESTERĪNU

Zināms, ka pārmērīgs «sliktā» jeb ZBL holesterīna līmenis asinīs var izraisīt nopietnus asinsrites traucējumus. Izgulsnējoties sirds, smadzeņu un citās artērijās, attīstās slimība, ko sauc par aterosklerozi (artēriju iekaisums ar holesterīna uzkrāšanos). Un, atkarībā no tā, kurās artērijās tā veidojas, šī slimība var izpausties kā miokarda infarkts, stenokardija, insults un mijklibošana (sāpes kājās staigājot). Arī te talkā var nākt sarkanais sīpols - jo pētījumos pierādījies, ka pusglāze sarkanā sīpola sulas ik dienu pusotra mēneša laikā samazina holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs par 25%, vienlaikus uzlabojot arī šūnu membrānas funkcijas.