Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBAI: Kā izvairīties no lieka cukura patēriņa?

© Ilustratīva bilde

Ja cilvēks nolēmis ēst veselīgāk, viena no pārmaiņām ir cukura daudzuma samazināšana uzturā. Tas prasa apņēmību, izpratni par dažādu produktu sastāvu un piedevām arī spēju ieplānot ēdienkarti tā, lai cilvēks nejustos pakļauts smagiem, nomācošiem ierobežojumiem, kas ar laiku liek viņam norauties un atgriezties pie vecajiem paradumiem.

Cukurtrauku prom no redzeslauka - tas ir tikai pirmais solis, lai samazinātu baltās indes ikdienas patēriņu, jo diezgan daudz cukura satur arī citi produkti, tostarp ne jau tikai kūkas, konfektes vai saldie gāzētie dzērieni. Ļoti daudz cukura ir augļu jogurtos, saldajās brokastu pārslās, enerģijas batoniņos, arī dažādās maizes šķirnēs, kečupos un citās mērcēs, marinādēs, konservētajās zupās un dārzeņu konservos, pat desās un kūpinājumos. Tas nozīmē, ka rūpīgi jālasa informācija, kas norādīta uz produktu iesaiņojuma. Tā atrodama ailītē «ogļhidrāti, tajā skaitā cukuri».

Pamazām atsakoties no cukura, visvairāk jādomā par to, kā padarīt savu uzturu daudzveidīgāku un pilnvērtīgāku, iekļaujot tajā jaunus vērtīgus produktus. Tas atbilst arī vienai no pēdējā laika uztura modes tendencēm, ko sauc par tīro ēšanu (eating clean - angļu val.): pēc iespējas gatavot ēdienus mājās no svaigiem, vienkāršiem un dabiskiem produktiem, kam nav pievienotas nesaprotamas sastāvdaļas, kā arī izvairīties no dažādiem pusfabrikātiem, konserviem un citiem produktiem, kas bijuši pakļauti sarežģītai pārstrādei. Lai padarītu izvēli vienkāršāku, šī virziena piekritēji iesaka veikalā nepirkt produktus, kuros ir vairāk par piecām sastāvdaļām vai kuros ir kaut viena nesaprotama sastāvdaļa. Vēlams ēst dārzeņus, augļus, pilngraudu putras, pākšaugus, zivis, jūras produktus, olas, riekstus, sēkliņas u.c. Nevajag atteikties no augļiem, jo tajos ir daudz būtisku uzturvielu: šķiedrvielas, vitamīni, minerālvielas, antioksidanti. Var pievērsties Vidusjūras vai kādai citai līdzīgai diētai.

Lai cilvēks nejustos nonācis pārmērīgu ierobežojumu varā, reizēm drīkst iebaudīt arī kādu našķi, tikai porcijai jābūt nelielai, piemēram, var nobeigt ēdienreizi ar trim lēni izgaršotiem kumosiņiem pašgatavota saldā ēdiena no dabiskiem, augsti kvalitatīviem produktiem.

Cīnoties ar acumirklīgu kāri pēc saldumiem, cilvēki atklājuši dažus praktiskus paņēmienus, kas var lieti noderēt. Viens no tiem ir 30 minūšu likums: tūlīt netvert pēc konfektes vai cepuma, bet nogaidīt pusstundu, var pat speciāli uzņemt laiku. Eksperimentos konstatēts, ka spontānā kāre pāriet pēc 15-30 minūtēm. Ļoti labi, ja šajā laikā var doties pastaigā vai darīt kaut ko izklaidējošu. Novērots arī, ka parasti kāre pēc saldumiem uznāk viļņveidīgi, cilvēks tai turas pretī, bet, kad jau gandrīz sasniegta viļņa galotne, padodas. Var mēģināt šo vilni vizualizēt un iztēloties, ka esi ticis galotnei pāri, un tad izdodas noturēties. Daļa cilvēku spēj tikt galā ar pēkšņu vēlmi pēc saldumiem, vienkārši apēdot kādu augli. Vēl citiem ļoti nākusi par labu divu nedēļu ilga pilnīga atturēšanās no saviem iemīļotākajiem cepumiem, konfektēm vai kūkām, lai pēc tam nākamo divu nedēļu laikā pamazām sāktu lietot citus, mazāk iekārojamus saldus produktus, piemēram, jogurtus. Tas padarījis kāri pēc saldumiem labāk kontrolējamu.