Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Īrija notiks referendums par abortu aizlieguma atcelšanu

© Scanpix

Īrijā plānotais referendums par abortu aizlieguma atcelšanu tiks rīkots maija beigās, pirmdien paziņojis šīs lielākoties katoļticīgās valsts premjerministrs Leo Varadkars.

"Šovakar kabinets oficiāli apstiprināja abortu referenduma rīkošanu maija beigās," Varadkars pavēstīja preses konferencē Dublinā.

Konkrēts referenduma datums tiks noteikts pēc debatēm parlamentā, piebilda premjerministrs.

Abās parlamenta palātās tiks rīkotas debates un balsojumi, un Varadkars pauda pārliecību, ka izdosies iekļauties grafikā, lai referendums notiktu maija beigās.

Referendumā tiks jautāts, vai saglabāt konstitūcijas 8.grozījumu, kas aizliedz abortus, vai arī atcelt to un nodot abortu likuma izstrādāšanu parlamentam, paziņoja premjerministrs.

Scanpix

Viņš arī pavēstījis, ka valdība izstrādās likumprojektu, lai atļautu abortu veikšanu pirmajās 12 grūtniecības nedēļās. Tomēr tas parlamentā tiks iesniegts tikai tad, ja referendumā tiks atbalstīta konstitūcijas grozījuma atcelšana.

Laikraksts "The Irish Times" vēsta, ka abās parlamenta palātās pārliecinošs vairākums deputātu atbalsta grozījuma atcelšanu.

Varadkars, kurš vada centriski labējo partiju "Fine Gael", sestdien paziņoja, ka pirms gaidāmā referenduma aģitēs par abortu aizlieguma atcelšanu.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairums īru atbalsta likuma mīkstināšanu, lai abortu varētu veikt pirmajās 12 grūtniecības nedēļās.

Varadkars iepriekš bija izteicies, ka konstitūcijas 8.labojums, saskaņā ar kuru aborts ir nelikumīgs, ja vien nepastāv reāls un būtisks apdraudējums mātes dzīvībai, ir "pārāk ierobežojošs".

Referendums notiks neilgi pirms pāvesta Franciska vizītes, kas gaidāma augustā.

Aborti Īrijā vienmēr bijuši nelikumīgi, bet to aizliegums tika iekļauts konstitūcijā 1983.gadā pēc referenduma, kurā 67% vēlētāju balsoja par un 33% - pret.

Konstitūcijas 8.labojums atzīst, ka gaidāmajam bērnam un viņa mātei ir vienlīdzīgas tiesības uz dzīvību. Sievietei, kas notiesāta par nelikumīgu abortu, draud 14 gadu cietumsods.

Īrijas sievietes tomēr var brīvi doties uz ārvalstīm, lai abortus izdarītu tur, un katru gadu šādos braucienos dodas vairāki tūkstoš sieviešu, pārsvarā uz Angliju.