Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Slimnīcas vadītāja: Reizēm bērni psihoneiroloģiskajās slimnīcās nonāk speciālistu trūkuma dēļ

© pixabay.com

Dažos gadījumos bērni un pusaudži tiek nosūtīti izmeklēšanai psihoneiroloģiskajās slimnīcās stacionāri tikai tāpēc, ka ambulatorajā sektorā trūkst bērnu psihiatru, skaidroja Jelgavas psihoneiroloģiskās slimnīcas "Gintermuiža" Bērnu nodaļas vadītāja Ludmila Zilbermane.

Viņa atzina, ka, ja ambulatorajā sektorā būtu pietiekami daudz atbilstošu speciālistu, tad šajos gadījumos diagnoze varētu tikt precizēta ambulatori.

Pēc Zilbermanes teiktā, "Ģintermuižas" Bērnu nodaļā tiek stacionēti bērni un pusaudži ar psihiskām saslimšanām un dažādu tipu psihiskās jeb garīgās veselības traucējumiem gan ārstēšanai, gan veselības stāvokļa un diagnozes precizēšanai, gan izmeklēšanai.

Zilbermane uzskata, ka bērni un pusaudži uz izmeklēšanu vai ārstēšanu "Gintermuižā" netiek nosūtīti un stacionēti nepamatoti.

Kā ziņots, Latvijā nepamatotu bērnu ievietošanu psihoneiroloģiskajās slimnīcās iestādes padziļināti nepēta, noskaidroja aģentūra LETA.

Pagājušajā nedēļā Veselības inspekcija (VI) atzina, ka psihoneiroloģiskajās slimnīcās atrodas arī tādi bērni, kuriem tur uzturēties nevajadzētu, turklāt VI šis faktors nav padziļināti jāpēta. Savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) norādīja, ka bērnu nepamatota ievietošana ir saistīta ar ārstniecības procesu un izmantoto medicīnisko manipulāciju piemērotību, tādējādi tā ir VI kompetence.

VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Krastiņa skaidroja, ka gadījumā, ja VI konstatē, ka bērni ievietoti slimnīcās nepamatoti, tad šādas situācijas noteikti vērtējamas kā rupjš bērnu tiesību pārkāpums, tomēr šis jautājums ir VI kompetencē. "Būtiski atcerēties arī, ka lēmumu par bērna ievietošanu ārstniecības iestādē pieņem ārstniecības persona - gadījumā, ja palīdzību nav iespējams sniegt ambulatori," skaidroja Krastiņa.

Savukārt Veselības ministrija uzskata, ka šis jautājums jārisina psihiatrijas jomas speciālistiem, jo inspekcijai neesot resursu, lai vērtētu katru gadījumu.