Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Reproduktoloģe: Neauglības ārstēšana ir māksla

VAIRĀK KUSTĒTIES. «Mūsdienās esam kļuvuši par tādiem kā istabas dzīvniekiem. Daudzi dabū elpot svaigu gaisu vien pāris minūšu dienā, kas ir ļoti, ļoti maz,» atzīst reproduktoloģe un dzemdību speciāliste © depositphotos.com

Noslēdzies neauglības ārstēšanas kampaņas Labu darot 2017. gada posms, kura laikā tika saziedoti 23 558,43 eiro – tieši tik daudz, cik nepieciešams, lai samaksātu par medicīniskās apaugļošanas procedūrām septiņām Latvijas ģimenēm. Kopā kampaņa ir ļāvusi piedzimt jau 11 bērniem, un vēl trīs ģimenes ir gaidībās.

Atziņās par neauglības ārstēšanu dalās klīnikas EGV ginekoloģe reproduktoloģe un dzemdību speciāliste Solvita Funka.

Ārsti - mākslinieki un pacienti - gleznas

«Reproduktīvās veselības jomā strādāju gandrīz sešus gadus. Ikdienā palīdzu ne tikai pacientiem, kuriem ir nepieciešama neauglības ārstēšana, bet aprūpēju arī grūtnieces un ārstēju citas ginekoloģiskās pacientes. Galvenokārt ārstēju pārus, kuri nespēj ieņemt bērnu pašu spēkiem,» stāsta S. Funka, uzsverot, ka neauglības jautājumos nav jēdziena «viens pacients», jo neauglība tiek ārstēta pārim. Pacienti gan ne vienmēr ir pāri. Sievietes, kurām nav partnera, arī var kļūt par māmiņām, izmantojot spermas donoru programmu.

Neauglības ārstēšanā tiek izmantots daudz dažādu metožu: izmeklējumi, dažādu veidu terapija, konkrēta plāna sastādīšana, kā arī operācijas, manipulācijas un medikamenti. Neizpaliek arī psiholoģiskā palīdzība - tā ir daļa no konsultācijas, kas parasti aizņem pusstundu līdz stundu. Pacienti tiek iztaujāti ne tikai par specifiskiem veselības jautājumiem saistībā ar neauglību, bet arī par dzīves situāciju un emocionālo stāvokli. «Bieži vien mēs strādājam kā mākslinieki, jo katra pacienta situācija ir atšķirīga un katrā gadījumā ir jāmetas iekšā kā nezināmajā, pieņemot izaicinājumu. Mūsu darbs nav mehāniska konsultācija, analīžu paņemšana un slēdzienu izdarīšana. Kad mākslinieks glezno, viņam ir vīzija par savu garadarbu, taču tā ne vienmēr atbilst iznākumam. Darbs vienmēr tiek veikts pēc labākās sirdsapziņas. Kas man sniedz vislielāko gandarījumu? Process, kad no sākuma redzu bērnu kā caurspīdīgu šūnu sakopojumu, bet pēc deviņiem mēnešiem laimīgie vecāki atsūta smaidīga jaundzimušā foto. Tas ir ļoti emocionāls un skaists brīdis,» stāsta reproduktoloģe.

Par zemu novērtējam profilaksi

«Strādājot neauglības ārstēšanas nozarē, regulāri novēroju dažādas likumsakarības. Pamanu, ka beidzamajā laikā ir īpaši aktualizējusies vīriešu neauglība, jo vīriešiem gan Latvijā, gan visā pasaulē krītas spermas kvalitāte,» stāsta ārste. Otrs novērojums, ko diendienā redz speciāliste, ir saistīts ar sabiedrībā izplatīto uzskatu, ka parasti pie neauglības noved kāda viena konkrēta problēma. «Praksē pārliecinos, ka visbiežāk tās ir vairākas problēmas, ko ir nepieciešams uzmanīt un ārstēt, turklāt tās var būt gan sievietēm, gan vīriešiem, jo abi spēlē vienlīdz nozīmīgu lomu bērna ieņemšanas procesā.» Pēdējais, bet, iespējams, svarīgākais novērojums: mūsdienās pacienti pievērš pārāk maz uzmanības slimību profilaksei. «Ļaudīm uz savu veselību būtu jāskatās caur ikdienas darbību prizmu: jāēd veselīgi, maksimāli jāierobežo alkohola lietošana, jāatmet smēķēšana un būtu vēlams uzsākt vairāk kustēties, jo mūsdienās esam kļuvuši par tādiem kā istabas dzīvniekiem. Daudzi dabū elpot svaigu gaisu vien pāris minūšu dienā, kas ir ļoti, ļoti maz,» stāsta ārste, uzsverot, ka mediķi var tikai motivēt, bet nespēj mainīt dzīvesveidu pacientu vietā. Diemžēl pacienti mēdz uzklausīt medicīnisko personālu un piekrītoši pamāt ar galvu, taču praksē neko nemaina. Pārim pašam ir jāiegulda sava enerģija, lai veiksmīgi tiktu pie bērna.

***

Trīs Dr. Solvitas Funkas padomi:

• Vīrieši, neturiet mobilo telefonu priekšējā kabatā! Pētījumi liecina, ka siltums vīriešu reproduktīvo orgānu apvidū var nodarīt kaitējumu - ne velti daba ir paredzējusi, ka tie atrodas zemākā temperatūrā.

• Uzsāciet fiziskās nodarbības svaigā gaisā! Tiem nav obligāti jābūt smagiem treniņiem: vajag atrast tādu nodarbošanos, kas sniedz pozitīvas emocijas, tā var būt arī pastaiga ar suni.

• Neaizmirstiet par veselīgu uzturu!