Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

No 19. līdz 27. martam notiks bezmaksas pasākumi, kas veltīti Tuberkulozes dienai

© Ilustratīva bilde

No 19. marta līdz 27. martam jau ceturto gadu Rīgā notiks bezmaksas pasākumi, kas veltīti Tuberkulozes (TB) izplatības ierobežošanas dienai, kas visā pasaulē tiek atzīmēta 24. martā. Šo pasākumu laikā iedzīvotājiem tiks piedāvātas speciālista konsultācijas par TB un plaušu veselību, kā arī būs iespēja veikt krēpu testa izmeklējumus.

TB ir ārstējama, tomēr tā ir viena no desmit bīstamākajām infekcijas slimībām pasaulē, kas ik gadu paņem vairāk nekā 1,5 miljonu cilvēku dzīvības. Latvijā ar katru gadu saslimstība ar TB pakāpeniski samazinās, tomēr joprojām esam Pasaules Veselības organizācijas Eiropas Reģiona augstas saslimstības 18 valstu grupā. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2017. gadā ar TB pirmreizēji saslimuši 483 cilvēki, tikmēr 2016. gadā jauno saslimušo gadījumu skaits bija 560.

Stabilitāte - relatīva

«Pat, ja šobrīd mēs redzam, ka situācija ar TB saslimstību uzlabojas, šis noturīgums var būt tikai šķietams,» atzīst Dr. Līga Kukša, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Multirezistentās TB nodaļas vadītāja. «Efektīvākā TB profilakse ir atklāt, ārstēt un izārstēt pilnīgi visus pacientus. Diemžēl ik dienu mēs sastopamies ar jauniem izaicinājumiem - novēlota diagnostika, būtisks psihosociālā atbalsta trūkums pacientiem ārstēšanās laikā, kas veicina vāju pacientu piesaisti ārstēšanai un noved pie TB izraisītāja baciļa nejutību pret zālēm. Tā kā TB visbiežāk skar cilvēkus ar dažādiem medicīniskiem riska faktoriem, tajā skaitā pazeminātu imunitāti, galvenā aktualitāte pašreiz ir HIV infekcijas pieaugums Latvijā. TB/HIV īpatsvars pirmreizējo TB gadījumu vidū 2017. gadā sasniedzis 10,9%, kas, pēc PVO kritērijiem, norāda uz koncentrētas TB/HIV epidēmijas situāciju valstī.»

Ar zālēm vien nepietiek

Latvijā TB diagnostika un ārstēšana ir valsts apmaksāta, bet mediķi atzīst - šī komplicētā slimība nes sev līdzi daudzus pārbaudījumus gan pacientiem, gan viņu ģimenēm ārstēšanās laikā. «Sniedzot pacientam tikai zāles, mēs nevaram nodrošināt veiksmīgu iznākumu,» norāda L. Kukša. «Jādomā par integrētu pieeju - katra pacienta un viņu tuvinieku izglītošanu, pacientu psiholoģisko un sociālo atbalstu komplicētās ārstēšanas laikā, lai iespējami samazinātu nelabvēlīgo faktoru, vides un sociālo apstākļu kopumu, kas kavē pacienta atlabšanu.»

Kā var inficēties

Inficēties ar TB var, ieelpojot baciļus, kurus izplata ar plaušu TB slims cilvēks klepojot, šķaudot, dziedot, smejoties vai runājot. Šie baciļi var saglabāties gaisā nevēdinātās telpās pat vairākas stundas. Aptuveni 90% gadījumu, ieelpojot TB baciļus, cilvēka organisms ir spējīgs ar tiem cīnīties un novērst slimības attīstību. Baciļi paliek cilvēka organismā neaktīvi, un šādu stāvokli sauc par latentu TB infekciju. TB slimība attīstās aptuveni 10% gadījumu, un tas ir cieši saistīts ar novājinātu imunitāti - blakusslimībām, neveselīgu dzīvesveidu, ilgstošu stresu, neatbilstošu uzturu, smēķēšanu, narkotiku lietošanu, pārmērīgu alkohola lietošanu un citiem faktoriem.

Speciālistu konsultācijas Rīgā

Lai veicinātu sabiedrības informētību par TB, kā arī atgādinātu par veidiem, kā stiprināt plaušu veselību, septiņas dienas Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās tiks nodrošinātas speciālistu konsultācijas. Pēc vajadzības būs iespēja veikt arī krēpu izmeklējuma testu. Akcijas laikā līdz 3. aprīlim darbosies Latvijas Tuberkulozes fonda informatīvais tālrunis 26626161, uz kuru zvanot darba dienās no pulksten 9.00 līdz 17.00, varēs saņemt informāciju par Pasaules Tuberkulozes dienai veltīto pasākumu precīziem norises laikiem un vietām.

Akciju organizē Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar Latvijas Tuberkulozes fondu. Visi minētie pasākumi ir pieejami bez maksas, un iepriekšējs pieraksts apmeklējumam nav nepieciešams.

Plašāka informācija: www.veselsridzinieks.lv, www.tuberkuloze.lv

***

Visbiežāk sastopamie TB simptomi:

• klepus (ar vai bez krēpām), kas nepāriet 2-3 nedēļas

• svīšana naktīs

• nepamatots svara zudums

• paaugstināta ķermeņa temperatūra

• elpas trūkums

• sāpes krūtīs

• apetītes zudums

• pastāvīgs nogurums un nespēks