Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Ģimene: Valmieras slimnīcā mazulim salauž atslēgas kaulu; aprūpe katastrofāla

© pixabay.com

Ar patiesi šokējoši pieredzi raidījumam "Bez Tabu" dalījies pāris, kurš Vidzemes slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas nodaļā, sagaidot savu bērniņu, piedzīvojuši satraukuma pilnus brīžus.

Pāra Samantas un Jura dēliņš Dilans pasaulē nāca 10. martā, vēlāk nekā prognozēts. Dzemdībās Vidzemes slimnīcā Valmierā klāt bija arī bērna tēvs Juris, kuram šīs bija trešās ģimenes dzemdības. Dilana mātei Samantai šīs bija pirmās dzemdības.

”Devāmies uz slimnīcu ar ārsta nosūtījumu, jo laiks bija pāri, bērns bija jau liels. Aizbraucām, sākās ģimenes dzemdības. Dzemdībās piedalījās ārste.

Viņa dzemdībās sēdēja pie loga, skatījās ārā un “čatoja” telefonā. Kamēr viņa tur “čatoja”, vecmāte pieņēma bērniņu un vienā brīdī izteicās: ”Kas tās par šķērēm? Nevar veikt iegriezumu!” Vēl izskanēja frāze: ”Tā jau es kaut ko viņam, bērnam, tūlīt salauzīšu!”

Nepagāja ilgs laiks, kad viņa tiešām bērnam salauza atslēgas kaulu. Bet ārste, kura bija turpat, turpināja “čatot”,” "Bez Tabu" stāsta bērna tēvs Juris.

Taujāts, vai šādā situācijā nebūtu jāiesaistās ārstei, kura atrodas turpat blakus, un kāpēc tā vietā viņa izvēlējās lūkoties telefonā, Vidzemes slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas nodaļas virsārsts Gints Lapiņš stāsta, ka ”ārsts nav klāt visās dzemdībās. Ja ārsts ir bijis klāt, viņš ir izvērtējis, vai viņam ir nepieciešams iesaistīties. Mēs nezinām, ko ārsts darīja telefonā. Mums ir pieejama medicīniskā bibliotēka, kurā dažkārt skatāmies, ko darīt attiecīgās situācijās. Nevaru komentēt, vai ārsts ar kādu sarakstījies, vai skatījies kaut kādas vadlīnijas, ko attiecīgā situācijā būtu labāk izmantot.”

Eksperti stāsta, ka izlauzti atslēgas kauli nav norma dzemdībās, bet šāda trauma ir iespējama. Taču mierina, ka šis nav sliktākais dzemdību iznākums un paliekošām sekām nevajadzētu būt.

”Cēlonis tam ir mehānisks. Bērna plecu josla saskaras ar mātes iegurņa joslu, atvere ir pārāk šaura. Izlauzti atslēgas kauli ir vienā procentā gadījumu. To principā var konstatēt tikai pēc dzemdībām. Skaidrs, ka ir identificējami riski iepriekš, piemēram, liels augļa svars, mātei cukura diabēts, taču jāatzīst, ka šādi atslēgas kaula lūzumi notiek arī tad, kad nav šo riska faktoru. Vai to ir iespējams paredzēt - laikam tomēr nē,” stāsta Elizabete Pumpure, Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe, dzemdību speciāliste.

Vecāki uzskata, ka, lai netraumētu bērnu, būtu iespējams veikt ķeizargriezienu, tomēr speciālisti norāda, ka šāda ķirurģiska iejaukšanās var būt riskanta.

Ģimeni arī nav apmierinājusi arī personāla attieksme. ”Tā attieksme ir kā pret suni! Pat mana suņa vetārsts ir iecietīgāks! Aprūpes māsa par to saņem algu! Un ne jau tikai par to, ka sēž un izsaka savu stulbo viedokli! Samanta man zvanīja vēlreiz, raudāja, jo medpersonāla pārstāve teica, ka ”ja tu nebarosi bērnu, viņš var iemigt saldā miegā un nepiecelties”! Samantai atkal asaras kā pupas! Tāda attieksme? Viņa vienkārši vēlējās, lai palīdz ar barošanu!” sašutis vīrietis.

Vidzemes slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas nodaļas virsārsts Gints Lapiņš uzskata, ka medpersonāla un mātes komunikācija nav bijusi veiksmīga. Ārstniecības iestādē tikšot veikta pārbaude.

Avots: Bez Tabu