Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Iesaka speciālisti: Ko darīt, lai āda jebkurā vecumā būtu starojoša?

© F64

Skaista un vesela āda ir ikvienas sievietes vēlme, tomēr, laikam ejot, āda neizbēgami mainās, zaudē elastību un tvirtumu. Vai varam sev palīdzēt un aizkavēt šo procesu? Ko darīt, lai āda jebkurā vecumā izskatītos vesela un starojoša? Padomos dalās Lāzerklīnikas dermatoloģe un kosmetoloģe Ināra Stepanova, un BENU Aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Kāpēc pazūd ādas tvirtums?

Taisnības labad jāteic, ka sejas ādas izskats daudz būtiskāks ir sievietēm, jo viņām novecošanas pazīmes parādās ātrāk nekā vīriešiem, skaidro I.Stepanova. Iemesls pavisam vienkāršs - sievietēm sejas āda ir jutīgāka, bet vīriešiem tā ir taukaināka un blīvāka, viņiem arī matu folikuli, kas veido bārdu, nostiprina sejas ādu un neļauj ovālam tik ātri sašļukt. Līdz ar to arī sirma kunga sejas izskats var nenodot viņa patieso vecumu.

Par ādas novecošanu liecina nevis kāda viena pazīme, bet pazīmju kopums, kas ietver ādas elastīguma zudumu, ekspresijas līniju padziļināšanos un ādas samazinātas spējas noturēt ūdens molekulas, tāpēc tā kļūst sausāka, plānāka, jutīgāka un zaudē tvirtumu. To visu izraisa samazināta kolagēna, elastīna un hialuronskābes dabiska veidošanās ādā. Īpaši negatīvi ādas izskatu ietekmē sievišķā hormona estrogēna līmeņa samazināšanās organismā.

Bet kāpēc viena dāma savos piecdesmit būs ar patīkamu, gludu seju, kurai dažas smaida krunciņas ap acīm piešķir tikai šarmu, bet citai sejā jau būs iegrauzušās dziļākas grumbiņas, sejas ovāls gravitācijas spēka ietekmē noslīdējis uz leju? Vienkārši pirmajai dāmai ģenētiski noteikts, ka viņas ādas dabiskie novecošanas procesi noris lēnāk nekā citai. Daba katrā no mums ieliek savu programmiņu, tāpēc arī mātei un meitai būs redzamas vienādas novecošanas pazīmes.

Ārējās vides ietekme

Ārējās vides faktoru ietekmētai ādas novecošanai mēs gan varam stāties pretim. Piemēram, sargājot savu ādu no saules ultravioletā starojuma kaitīgās ietekmes. Un to nav grūti izdarīt, jo aptiekās ir pilni plaukti ar labiem saules aizsarglīdzekļiem, atliek tikai izvēlēties sev piemērotāko. Tāpat ādas veselībai svarīgi ir nesmēķēt, sargāt sejas ādu no ķīmiskiem bojājumiem un nepareizas un agresīvas kopšanas. Tiesa, arī šādās situācijās svarīga cilvēka ādas spēja adaptēties bojājumiem, un tas ir ģenētiski ieprogrammēts. Protams, ir vēl daudz citu teoriju, kāpēc āda noveco, piemēram, brīvo radikāļu un vielmaiņas galaproduktu uzkrāšanās teorija, stāsta dermatoloģe.

Ko varam darīt pašas

I.Stepanova uzsver - sieviete pati ļoti daudz ko var darīt, lai viņas āda, neņemot vērā pasē ierakstīto dzimšanas gadu, izskatītos svaigāka, maigāka, gludāka un būtu patīkamā tonī. Lai to panāktu, savā dzīvē jāievieš vairāki pareizi novecojošas ādas kopšanas ieradumi.

Sejas attīrīšana

Novecojošas ādas attīrīšanai jāpievērš īpaša uzmanība. Ādas virspusējā kārtiņā, epidermā, mainoties ādas dabiskajiem pārragošanās un nolobīšanās procesiem, pieaug veco, pārragoto šūnu daudzums un samazinātā tauku daudzuma dēļ (arī viens no ādas novecošanas negatīvajiem blakusefektiem) sākas hidrolipīdu izmaiņas ādā, ūdens zudums. Arī dermā - ādas vidējā slānī - parādās atrofiskas izmaiņas un sāk samazināties kolagēna un citu labo šūnu sintēze. Tāpēc ir ļoti svarīgi vakarā rūpīgi noņemt no sejas dekoratīvo kosmētiku, pa dienu sakrājušos putekļus un sviedrus. Tikai tad, kad āda ir pilnvērtīgi attīrīta, var domāt par nākamo posmu - kopjošo līdzekļu izmantošanu.

No attīrošo līdzekļu ļoti plašā klāsta var izvēlēties micelāros ūdeņus, speciālas putiņas, kuras pēc tam ir jānoskalo ar ūdeni, attīrošos pieniņus. Tā kā parasti ar gadiem sejas ādai ir sausuma pazīmes, ikdienas tīrīšanai ieteicams izvēlēties līdzekļus, kas atbilst Jūsu ādas tipam. Sausai sejas ādai vēsajā gadalaikā labāk izmantot attīrošos līdzekļus, kuru sastāvā nav ūdens. Pēc sejas attīrīšanas lietotais toniks palīdzēs noņemt attīrošā pieniņa atliekas un tonizēs ādu.

Vidēji reizi nedēļā jāveic arī sejas papildu attīrīšana no atmirušajām ādas šūnām, izmantojot pīlinga masku vai skrubi. Nedzīvo šūnu kārtiņas noņemšana padara ādu svaigāku un gludāku, tās toni - maigāku. Pats svarīgākais, ka ādu kopjošie līdzekļi uz šādi attīrītu ādu iedarbosies daudz labāk nekā caur sabiezētu ādas raga slānīti. Ap acīm, kur āda ir visplānākā un ir visvairāk mīmikas un pirmās novecošanas pazīmju, kur varbūt ir smaida krunciņas, tūska un zili riņķi, būtu pareizi izmantot tikai tādus attīrošos līdzekļus, kas piemēroti acu zonas attīrīšanai, skaidro dermatoloģe.

Sejas kopšana

Pirmais ieteikums - pārliecināties, ka šobrīd lietotais krēms tiešām ir atbilstošs sejas ādas tipam, vecumam un esošajām problēmām. Pretnovecošanas kosmētisko līdzekļu sastāvu veido tā, lai tiem ir gan ādu mitrinoša, gan stimulējoša iedarbība uz šūnu reģenerāciju un kolagēna sintēzi. Tas ļaus ādai izskatīties veselīgākai, uzlabosies ādas elasticitāte, būs mazāk pamanāmas noguruma un novecošanas pazīmes.

Līdz ar gadiem vairāk parādās paplašināti ādas asinsvadi - attīstās rozācija, par ko visbiežāk liecina apsārtuši vaigi un deguns, uzrodas negribēti pigmenta plankumi, tāpēc piedāvājumā ir speciāli krēmi pigmentētas, kuperozas ādas kopšanai.

Krēmos tiek iekļauti arī antioksidanti, lai ādu pasargātu no brīvo radikāļu kaitīgās iedarbības nelabvēlīgu ārējo faktoru dēļ. Parasti tie ir vitamīni (to atvasinājumi), visbiežāk skābju veidā.

No A vitamīna iegūtam retinolam, retīnskābei piemīt īpaša ietekme uz epidermas dzīvo šūnu atjaunošanos, ādas pārragošanās un nolobīšanās procesu līdzsvarošanu, kolagēna sintēzes stimulēšanu.

C vitamīns jeb askorbīnskābe arī ir antioksidants, tas veicina kolagēna sintēzi, uzlabo ādas aizsargspējas, darbojas pret krunciņām un grumbiņām. Ļoti bieži to izmanto pigmenta plankumu balināšanai.

E vitamīns mazina ādas iekaisuma pazīmes, ja āda ir jutīga un reaģē uz ārējās vides faktoriem, stiprina asinsvadu sieniņas un uzlabo mikrocirkulāciju. Var teikt, ka E vitamīns dod ādai enerģiju.

Krēmus ar B5 vitamīnu (pantenolu) labi izmantot pēc pīlingiem, ādas kairinājuma, jo tam piemīt ādu mitrinoša, mīkstinoša, nogludinoša un kairinājumu mazinoša īpašība.

Hialuronskābe dabiski sintezējas organismā, bet ar gadiem tās kļūst arvien mazāk, tāpēc tā ir viens no svarīgākajiem komponentiem kopšanas līdzekļos, kā arī procedūrās. Tā ir dabiskais ādas mitrinātājs, uzlabo ādas elasticitāti, veicina šūnu reģenerāciju, tai piemīt arī labs dziedinošs efekts.