Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība \ Dzīvesveids

Mediķi: Vieglprātīga attieksme pret sauļošanos var būt iemesls ādas vēzim

© f64

Dabīgās saules un solārija radītā starojuma ietekme uz veselību netiek pietiekami novērtēta, un cilvēki bieži pat nepieļauj domu, ka vieglprātīga attieksme pret sauļošanos var būt par iemeslu saslimšanai ar ādas vēzi, norāda Veselības inspekcijas (VI) speciālisti.

Viens no ādas ļaundabīgo audzēju veidiem, kura attīstību galvenokārt provocē pārmērīgi saņemts ultravioletais starojums, ir melanoma, pievienojoties VI speciālistu paustajam viedoklim, norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti.

Kā aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova, salīdzinot ar citām onkoloģiskajām saslimšanām, melanomu bieži konstatē gados jaunākiem cilvēkiem, un tās norise mēdz būt agresīvāka. Slimnīcas onkologs Aleksandrs Derjabo piebilst, ka melanoma ļoti reti sastopama bērniem, tomēr saslimstība būtiski palielinās pēc 18 gadu vecuma.

"Kad es sāku strādāt, uzskatīja, ka ļaundabīgie audzēji galvenokārt ir pusmūža cilvēku slimības, bet tagad es nereti redzu divdesmit, divdesmit piecus gadus vecus pacientus ar melanomas diagnozi," saka Derjabo.

Pētījumi liecina, ka pēdējā laikā ļaundabīgos audzējus novēro par desmit līdz 15 gadiem jaunākiem cilvēkiem nekā agrāk. Kā aģentūru LETA informēja VI pārstāve Dace Vīksna, melanoma var attīstīties jebkurā vietā uz ādas, lai gan 30% līdz 50% gadījumu tā attīstās no jau esošas dzimumzīmes. Viņa norāda, ka melanoma nav biežākā ādas vēža forma, bet ir visnelabvēlīgākā agresīvās izplatības dēļ. Saslimšanas risks ir lielāks cilvēkiem ar bālu un gaišu ādu, kas viegli apdeg saulē, cilvēkiem ar vasaras raibumiem un cilvēkiem ar daudz dzimumzīmēm.

Jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka pēdējo gadu laikā saslimstība ar melanomu Latvijā ir stabilizējusies - 2013.gadā reģistrēti 203 jauni saslimšanas gadījumi, 2012.gadā - 213 un 2011.gadā - 197 gadījumi. Arī mirstība ar slimību pēdējo piecu gadu laikā būtiski nepieaug - pērn reģistrēti 83 nāves gadījumi melanomas dēļ, 2012.gadā - 80, bet 2010.gadā - 96. Tāpat pozitīvi, ka pēdējo četru gadu laikā pieaug agrīnās stadijās atklāto melanomas gadījumu skaits.

Speciālisti atgādina, ka būtiska ir profilakse, samazinot ultravioletā starojuma daudzumu, tostarp solārija apmeklējumus, un lietojot atbilstošu saules aizsargkrēmu, apģērbu un saulesbrilles.

Uzturoties ārtelpās, īpaša piesardzība jāievēro no plkst.11 līdz 15, kad pavasara un vasaras mēnešos Latvijā ir īpaši paaugstināts saules ultravioletais starojums. Cilvēki ar sevišķi jutīgu ādu un tādi, kas iepriekš nav sauļojušies, var iegūt apdegumus jau 15 līdz 20 minūšu laikā.

Pamanot jebkādas izmaiņas uz ādas, piemēram, jaunus pigmentētus veidojumus, iepriekš esoša pigmentēta veidojuma formas, krāsas, izmēra, malu vai virsmas izmaiņas vai arī ādas veidojumus, kas zvīņojas, nedzīst, ilgstoši ir sāpīgi, niez vai asiņo, pēc iespējas ātrāk jāvēršas pie ģimenes ārsta, dermatologa vai onkologa, lai noskaidrotu precīzāku diagnozi, aicina veselības aprūpes speciālisti.