Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Viedokļi

Katrs pats sev burbulis

© F64

«Tie cilvēki ir idioti? Man kauns, ka es dzīvoju starp muļķiem!» – aptuveni šādā noskaņā sociālo tīklu «iemītnieki» uzņēma SKDS aptaujas rezultātus, kas liecināja: Valsts prezidenta Vējoņa reitings ir 42,5%, Ventspils domes priekšsēdētāja Lemberga reitings ir 23%, Rīgas mēra Ušakova reitings – 19,7%. Šīm trim amatpersonām reitingi ir valstī visaugstākie. Tam kategoriski nepiekrīt diskutētāji sociālajos tīklos, jo «tas tā nevar būt», un socioloģiskā aptauja līdz ar to ir «nopirkta», lai vēlamo uzdotu par esošo.

SKDS šo aptauju veica novembrī, uzdodot jautājumus aptuveni tūkstotim visā Latvijā nejauši izvēlētu cilvēku vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptaujas notika personiski un dzīvesvietās, nevis uzdodot jautājumus sociālajos tīklos. Tātad - atbilžu sniedzējiem nevajadzēja baidīties, ka viņu simpātijas vai antipātijas kāds varētu publiski apriet. Līdz ar to viņi teica to, ko juta. Un nav nekāds brīnums, ka, piemēram, Vējoņa reitings ir tik augsts: tas ir vairāk vai mazāk augsts ikvienam mūsu prezidentam, par spīti tam, cik aktīva ir noniecināšanas kampaņa pret katru no viņiem. Jo prezidents, piedodiet, ir prezidents - ir gana daudz cilvēku, kas socioloģiskajās aptaujās balso par amatu, nevis analizē publiskos izteicienus, politiskās ierosmes vai Saeimai atpakaļ atmestos likumprojektus.

Līdzīgi ir ar abu ostas pilsētu mēriem. Pampāļos aptaujātais Jānis kaut kur izlasīja, ka Nils mīl dzīvniekus - tātad labs cilvēks. Tātad - jāvērtē pozitīvi. Savukārt Anna no Alsviķiem sarunās ar māsu, kura dzīvo Ventspilī, daudz dzirdēja par pabalstiem, ko Aivars izdala pensionāriem. Skaidrs, ka viņš ir pozitīvais tēls. Katra personiski aptaujāta cilvēka uztverē viens vai vairāki aspekti noteikti izrādīsies svarīgāki par citiem, vienam tā būs attieksme pret dzīvniekiem, citam - pabalsti pensionāriem. Un tādu cilvēku ir daudz vairāk nekā to, kas ikdienā dzīvo sociālo un citu mediju radītā informatīvajā burbulī ar sašaurinātu realitāti, kuru šā burbuļa «iedzīvotāji» kļūdaini uzskata par visu realitāti. Tas ir augstprātīgi - pirmajiem pārmest viņu «neinformētību», bet burbulī sēdošos uzskatīt par patiesības apoloģētiem.

Katrs burbulis - pats sev burbulis. Vienā dzīvo tie, kuriem dažādu iemeslu dēļ nāvīgi riebjas Lembergs. Citā - tie, kuri viņu dievina. Cilvēki, kas dzīvo šajās «divi pasaulēs», nekad nevienosies kopīgā dziesmā. Tas pats ar Ušakovu: ir cilvēki, kuriem šķiet, ka labāka pilsētmēra nav, un skrien bučot viņam roku. Savukārt citi ir gatavi nomētāt viņu ar Baronielas bruģakmeņiem. Ir dažādi informācijas avoti, kurus patērē dažādos burbuļos mītošie. Būtu grūti iedomāties, ka vieni pēkšņi sāktu domāt kā tie citi. Būtu savādi, ja Ušakova piekritēji «apsvērtu» pret viņu vērsto kritiku un pārstātu par viņu balsot. Tikpat brīnumaini būtu, ja Lemberga mīļotāji, saklausījušies runas pret viņu ierosinātajās tiesas prāvās, pārstātu apmeklēt šlāgerfestivālu Ventspilī. Nu beidziet, katra socioloģiskā aptauja ir nejaušs iebakstījums dažos konkrētos burbuļos, iegūstot rezultātu, kas tikai parāda kopīgo tendenci, nevis izveido absolūti precīzu realitātes spoguļattēlu.

Protams, arī mīnusi, kuri nosaukti šajā aptaujā, parāda tendenci: JKP buldozeristes Jutas Strīķes reitings ir -18,1, savukārt suņubūdas partijnieka Artusa Kaimiņa reitings ir -16,1. Acīmredzot ar revolucionāru mauzera vicināšanu un švakas komēdijas uzdošanu par gadsimta drāmu diez vai pietiks, lai glābtu valsti. Toties krietnos plusos iedzīvojies Strīķes partijas priekšnieks Jānis Bordāns - viņam reitings 1,3%, kā arī parpartijas šefs Daniels Pavļuts - reitings 0,7%. Bet nekas - pēdējais vismaz varēs apvienoties ar Vienotību, ja nevilks sev līdzi no Vienotības demonstratīvi aizbēgušas savādas radības.

Kādreiz bija vienkārši: nopērc trīs lielās avīzes, noklausies ziņas pa radio, noskaties vakarā Panorāmu, un viss skaidrs. Tagad klāt nāk neskaitāmi portāli, radio un TV kanāli. Un plus vēl sociālie tīkli! Burbuļu piedāvājums ir vienkārši kosmisks, un mēs, vienā burbulī sēdēdami, kolektīvi cepamies par to, ka tie otrie ir «pilnīgi idioti un muļķi». Un vismaz uz brīdi laimīgi aizmirstam, ka drīz būs jāsamaksā tikpat kosmisks nekustamā īpašuma nodoklis un jāapmierina visi pārējie nodokļi. Bet tas būs pēc tam, kad būsim izgāzuši dusmas uz Lembergu, Ušakovu un Vējoni.