Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Zakerbergs "uz tepiķa"

© F64

ASV Demokrātu partija nespēj samierināties, ka pie valsts stūres stāv republikānis Donalds Tramps. Tāpēc milzu darbs veltīts tam, lai izmakšķerētu kādu iemeslu, lai iedarbinātu Trampa gāšanas procedūru. Viens no šā darba perspektīvākajiem virzieniem ir stāsts par to, kā Trampa palīgi saistīti ar Krieviju un kā Krievija ietekmējusi vēlēšanu rezultātus.

Kur malku cērt, tur skaidas lec, un viens no cietējiem politisko batāliju dēļ ir interneta platforma Facebook, kas cieš pamatīgus reputācijas un naudiskus zaudējumus. ASV sabiedrības uzmanības centrā ir arī pats Facebook dibinātājs Marks Cukerbergs jeb Zakerbergs, kā nupat ieteicis viņu saukt Valsts valodas centrs. Zakerbergam otrdien un trešdien nācās sniegt liecības ASV Senāta locekļiem.

Facebook radās pirms 14 gadiem Hārvarda universitātes studentu kopmītnē. Pieeju Facebook savā teritorijā ir bloķējusi milzīgā Ķīna, taču tik un tā šo platformu lieto divi miljardi cilvēku! Zakerbergs ir viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē. Par to summu, ko šis jaunais cilvēks ir nopelnījis, 50 Rīgas vai piecas Latvijas varētu bez bēdu dzīvot veselu gadu, neiekasējot nodokļus.

Zakerbergam pašlaik visvairāk uzbrūk par to, ka privāta polittehnologu firma Cambridge Analytica no Facebook ieguvusi 87 miljonu cilvēku personu datus un laikam izmantojusi tos savās manipulācijās ar ļaužu prātiem prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā.

Vēl ir milzu problēma, ka Facebook ļaudis raksta visās pasaules valodās. Līdz ar to uzņēmumam ir grūti operatīvi ieraudzīt, ka kāds kādā eksotiskā valodā izpauž naida runas un aicina iet nogalināt kādus kaimiņus vai iebraucējus. Zakerbergs moži stāstīja, ka tiek viss darīts, lai šādus gadījumus pēc iespējas samazinātu. Pēc asiņainajiem notikumiem Mjanmā, kur caur Facebook notika kūdīšana sist nost musulmaņu žurnālistus, uzņēmums sācis algot desmitiem birmiešu valodas pratēju, lai šādas naida runas ieraudzītu un laikus dzēstu.

Zakerbergs aizkustinoši atzina savas kļūdas un lūdza piedošanu, kā arī eleganti izmantoja trendu, ka liela daļa pasaules šausmu nāk no Krievijas. Ar krieviem Faceobok esot «bruņošanās sacensība». Facebook jau izdzēsis desmitiem tūkstošu krievu viltus ziņu un viltoto profilu. Aizvien vairāk tikšot izmantots mākslīgais intelekts, lai naida runas, dezinformāciju un viltotos profilus konstatētu un bloķētu. Ar «mākslīgo intelektu» nav jādomā kāds kosmisks robots, bet programmas, kas tekstos uzķer kādus vārdu salikumus, kas var liecināt par naidu, terora aktu plānošanu un musināšanu. Vēl ir iespēja neļaut lietot viltotus kontus, pieprasot lietotājam parādīt savu seju. Katrā jauno laiku datorā iekšā ir videokamera, un principā šādu apgrūtinājumu «troļļiem» var izveidot. Taču diezin vai iespējams īsā laikā izlikvidēt visus visas pasaules «troļļus».

Uz cīniņu pret «troļļiem» Facebook nav pat jāskubina, jo tie grauj paša Zakerberga biznesu. Viltotie profili ir veids, kā iegūt vēstījumiem lielu izplatību, apejot otru izplatības iegūšanas veidu - iemaksāt Facebook naudiņu, lai vajadzīgais reklāmas vai aģitācijas vēstījums ilgāk noturas citu ļaužu ekrānos un izplatās plašāk.

ASV Senātā notiek zemdeķa cīniņi starp abām partijām un to iekšējiem grupējumiem par to, kurš kam uzspiedīs savus spēles noteikumus internetā. Dabiski, ka gribas cenzēt pretinieku, bet pašam negribas būt cenzētam; mednieks negrib kļūt par medījumu. Kad arābu jaunieši ar musināšanu sociālajos tīklos izraisīja jukas Tunisijā, Ēģiptē, Lībijā un Sīrijā, amerikāņi priecājās, bet vaidi atskan, kad Amerikas iekšpolitikā iejaucas Kremļa «spalvainā roka». Esot bijuši pāris simti krievu, kas «trollējuši» un ietekmējuši desmitiem miljonu amerikāņu prātus. Kaut kas baigs!

Arī Latvijā sociālie tīkli ir diezgan efektīvs instruments, ar kuru politiķi vairo savu popularitāti un nogāna sāncenšus. Šeit gan ir tā, ka arī pārspīlēt Facebook lomu nevajag, jo esam veca nācija, lielākā daļa vēlētāju ir pensionāri, kas internetā augām dienām nesēž. Tomēr ietekme no sociālajiem tīkliem ir gana būtiska.

Agrāk visaktīvāk internetu aģitācijai izmantoja ar sorosītu politekonomisko grupējumu saistītā «eiroatlantiskā» Vienotība, taču arī citi politiskie spēki sāk neatpalikt. Ļoti aktīvi internetu pirms pašvaldību vēlēšanām izmantoja Saskaņa un Nacionālā apvienība. Tagad arī Zaļo un zemnieku savienība un citas partijas ir sapratušas, ka interneta kaujaslauks nav atstājams novārtā.

Pētījumu firma re:baltica jau izpētījusi un nolamājusi Saskaņu par tās lietotajiem interneta trikiem. re:baltica runaspersona Inga Spriņģe ASV ir dabūjusi prāvu ārzemju finansējumu pētījumiem un solās darbināt no Amerikas atvestu mākslīgā intelekta rīku. Tas viss būtu brīnišķīgi, taču diemžēl no re:baltica nekādu objektivitāti nevar gaidīt, jo šī organizācija ir sorosistu kantoris, kas attiecīgi par «labajām» atzīs tikai Vienotību, Jauno konservatīvo partiju un partiju Kustība PAR, ja pēdējā drīz neizlaidīs garu. Pārējās partijas būs «sliktās». Ja Vienotība 13. Saeimas vēlēšanās nepārvarēs 5% barjeru vai iegūs pārāk maz mandātu, varēs baurot līdzīgi kā Amerikā, ka vēlēšanas ietekmējuši krievu «troļļi», un musināt uz Saeimas atlaišanu.

Lielas galvassāpes dēļ Facebook ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kam jāpilda likums un jāpēta, cik naudas kura partija iztērē priekšvēlēšanu laikā. Partiju vēstījumu izplatīšanai jeb «būstēšanai» partijas diezin vai tērē lielas summas, tomēr kaut kādas summas tās ir, un KNAB jāzina to apmēri. Tas gan ir tīri tehnisks jautājums - nu diezin vai tik milzīga problēma ir atrast Facebook uzņēmumā pareizās kontaktpersonas un palūgt tām nepieciešamo informāciju. Facebook jau tāpat pietiek reputācijas problēmu, un diezin vai uzņēmums tām gribēs pievienot vēl arī sakasīšanos ar Latviju.