Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Juris Šulcs: Tukumā sāk trūkt kvalificēta darbaspēka

© Ojārs Lūsis

Intervija ar Tukuma novada domes priekšsēdētāju Juri Šulcu.

– Janvārī ir jāpieņem pašvaldības budžets. Kāds tas būs salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu?

– Kopumā ņemot, tas būs lielāks gan par iepriekšējā gadā plānoto, gan faktiski izpildīto budžetu. Pagājušajā gadā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa un arī citiem nodokļiem budžetā ienāca par 10% vairāk naudas, nekā gada sākumā bija plānots. Daļu no neplānotajiem ienākumiem novirzījām aktuālāko vajadzību segšanai, bet daļa pāries šī gada budžetā, kas mums dos iespēju izdarīt vairāk.

Pagājušo gadu noslēdzām bez parādiem – visi kārtējie rēķini tika laikus nomaksāti, kā arī apmierinātas visu pašvaldības iestāžu aktuālākās vajadzības.

Šī gada plānotais budžets ir par 9,5% lielāks nekā iepriekšējā gada plānotais. Tas mums ļaus palielināt visu iestāžu budžetus vidēji par 5%, kas daļēji tiks novirzīti iestāžu darbinieku algu paaugstināšanai.

Varu teikt, ka šis gads pēc krīzes ir pirmais, kurā nauda ieplānota arī attīstībai, ne tikai aktuālāko vajadzību segšanai.

– Valda bažas, ka saistībā ar viena ES finanšu plānošanas perioda noslēgumu un otra sākumu šis gads būs tukšs no ES projektiem. Kā ir Tukumā?

– Mēs paskaitījām, ka šogad Tukumā aktuāli vēl arvien ir 13, vairāk par 100 000 eiro vērti projekti. Piemēram, ir jāpabeidz ES līdzfinansētais Stacijas ielas rekonstrukcijas projekts, kā arī jāīsteno no pašvaldības budžeta finansēti esošie un jaunie projekti. Tāpēc nevar teikt, ka naudas aprite nenotiks un darba nebūs. Ieplānota ir Upīša pamatskolas ēdināšanas bloka piebūve, pabeigsim mākslīgā futbola laukuma infrastruktūras pilnveidošanu. Atgriezīsimies pie Baložu ielas rekonstrukcijas projekta un citiem objektiem, kuru uzlabojumi bija atlikti uz krīzes laiku.

Īpaši priecājamies par bērnudārza rekonstrukciju un paplašināšanu. Jaunais bērnudārzs vērs durvis šī gada septembrī, un tad varēsim teikt, ka Tukumā vairs nav rindu uz vietām bērnudārzos.

– Arī Tukumā ir noslēdzies ūdenssaimniecības attīstības projekts, kas paver iespēju pieslēgties centralizētajiem tīkliem 4600 jauniem lietotājiem. Cik aktīvi ir iedzīvotāji?

– Tukumā ir salīdzinoši ļoti liela aktivitāte, un pagājušā gada beigās šo iespēju izmantoja jau 28% namīpašnieku. Arī patlaban process norit aktīvi – var pat teikt, ka ir izveidojusies rinda. Darbus var veikt jebkura licencēta būvkompānija, bet to par ļoti izdevīgu cenu veic arī Tukuma ūdens izveidotā brigāde. Domāju, ka galvenais iemesls tik aktīvai iedzīvotāju vēlmei pieslēgties ir ļoti augstas kvalitātes ūdens centralizētajos tīklos, kā arī adekvātās izmaksas pieslēguma izveidošanai.

– Kādas ir iedzīvotāju skaita izmaiņas?

– Kā pozitīvu zīmi uztveram faktu, ka šogad Tukuma novadā ir deklarēti turpat 300 jaundzimušie, kas ir apmēram iepriekšējā gada līmenī. Nevaram noliegt, ka Nila Ušakova piedāvātās izmaiņas sabiedriskā transporta izmaksās deklarētajiem un nedeklarētajiem rīdziniekiem ir atstājušas iespaidu arī uz Tukumu. Lēšam, ka no Tukuma uz Rīgu ir pārdeklarējušies daži simti cilvēku. Kas viņi ir un kādi ir viņu mērķi, pašlaik analizējam. Zināmā mērā tas nav pārsteigums, jo Tukums jau vēsturiski ir bijis darbaspēka donors Rīgai – satiksme ir laba, un ceļš nav ilgs.

Tajā pašā laikā notiek arī reversa darbaspēka kustība – rīdzinieki brauc strādāt uz lielākajiem Tukuma ražošanas uzņēmumiem. Apzināmies, ka uzņēmumiem ir nepieciešami speciālisti, kas nav pieejami Tukumā, tāpēc sadarbojamies ar darba devējiem dzīvesvietu piedāvāšanā šiem speciālistiem. Jau pagājušajā gadā pašvaldība sāka piedāvāt mājokļus dažādiem pašvaldības un privātā biznesa speciālistiem, slēdzot līgumus par mājokļa īri uz noteiktu laiku ar skaidriem noteikumiem, kuri paredz mājokļa atbrīvošanu, ja konkrētais cilvēks maina darbavietu. Dzīvokļi atrodas pašvaldības īpašumā esošā renovētā 45 dzīvokļu mājā. Acīmredzot būs jāmeklē iespējas palielināt pašvaldības pārziņā esošo dzīvojamo fondu, jo Tukumā sāk trūkt kvalificēta darbaspēka. Tajā pašā laikā ir vairāki konkrēti piemēri, kuros uzņēmēji vēlas paplašināties un radīt jaunas darba vietas. Ceram, ka uzlabosies banku kreditēšanas piedāvājumi, jo patlaban saņemt kredītu dzīvokļa iegādei ir ļoti grūti, līdz ar to pašvaldībai ir jārod iespēja palīdzēt uzņēmējiem piesaistīt nepieciešamos speciālistus. Atzīmēšu, ka brīvu dzīvokļu Tukumā praktiski nav un īres cenas ir lielas.

Visi minētie procesi liecina, ka Tukums ir uz attīstības ceļa.