Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Baltic Feed iegādājas Dānijas uzņēmums Vilomix Holding AS

© Ojārs Lūsis

Aizvadītajā gadā vadošo dzīvnieku barības piedevu un premiksu ražošanas uzņēmumu Baltic Feed, kas līdz šim piederēja Somijas kompānijai Hankkija Oy, ir iegādājies Dānijas uzņēmums Vilomix Holding AS. Tuvākā laika plānos paredzēts būtisks ražošanas apjoma pieaugums.

Paplašinās sortimentu, izmantos potenciālās jaudas

Atbildot uz jautājumu, vai īpašnieku maiņa ir laba vai slikta ziņa uzņēmumam, valdes locekle Teiksma Pastora uzsver: «Pavisam noteikti tā ir laba ziņa. Dānijas koncerns Danish Agro, kura ietvaros vienu no biznesa virzieniem pārstāv Vilomix Holding AS, ir iegādājies arī mūsu līdzšinējo mātes kompāniju Hankkija Oy no Somijas. Tas ir liels un spēcīgs starptautisks koncerns, kas pirms mūsu rūpnīcas iegādes veica nopietnu izvērtēšanas darbu. Secinājumi bija mums labvēlīgi, un tie apliecina, ka līdz šim esam strādājuši efektīvi un atbilstoši visām ES prasībām un jaunākajām tendencēm dzīvnieku barības piedevu un premiksu izpētē un ieviešanā ražošanā. Jauno īpašnieku plāni saistās ar esošo jaudu pilnvērtīgu izmantošanu, organizējot darbu trīs maiņās. Tas dos iespēju apmēram par 30% palielināt ražošanas apjomu un pievērsties jaunu produktu radīšanai. Brīvās jaudas tiks izmantotas produktu ražošanai ar mātes uzņēmuma zīmoliem.»

Ir noslēgusies arī jaunā fasēšanas līnijas uzstādīšana, kas ir pilnībā automatizēta, izslēdzot cilvēka faktora riskus un nodrošinot iespēju daudzpusīgi mainīt produktu iepakojumu izmērus un etiķetes. Līdz ar to ir samazinājies roku darba īpatsvars un esošos cilvēku resursus varēs novirzīt ražošanas jaudas pieauguma nodrošināšanai.

Iekļauj eksportspējīgāko uzņēmumu sarakstā

Pagājušajā gadā Baltic Feed ir iekļauts Latvijas eksportspējīgāko uzņēmumu TOP 100, kas tika veidots kustības The Red Jackets ietvaros un kas apliecina, ka uzņēmums spēj nodrošināt ne tikai augstu un nemainīgu produktu kvalitāti, bet prot to piedāvāt arī ārvalstīs. TOP 100 dalībniekus skrupulozi vērtēja kustības līdzautori – gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, gan kompāniju GatewayBaltic, DDB un Matka mārketinga eksperti. Uzņēmuma valdes locekle Pastora ir gandarīta, ka starp 1500 eksportējošo uzņēmumu, kuru eksporta apjoms pārsniedza 500 000 latu, ir pamanīts arī Baltic Feed. Tas dod gandarījumu par paveikto un iedvesmo jaunu mērķu sasniegšanai.

Jāatzīmē, ka ap 80% no saražotās produkcijas paredzēta eksporta tirgiem Skandināvijā, Baltijā, Krievijā. 2013. gadā kopējais pārdošanas apjoms pieaudzis par 5%, bet kā ļoti labu zīmi var vērtēt vietējā tirgus pārdošanas apjoma kāpumu pašu ražotajām minerālbarībām liellopiem par 20%. Tā ir likumsakarība, kas izriet no kopējām tendencēm Latvijas lauksaimniecībā, īpaši piena lopkopības saimniecībās, kas sastāda absolūti lielāko Baltic Feed klientu daļu. Jāatzīst, ka piensaimniecību skaits samazinās, bet kopējais piena govju skaits tomēr ir stabils. Tiek veidotas lielas un spēcīgas piena lopkopības saimniecības, kuras investē ne tikai fermu infrastruktūrā, bet arī ganāmpulka veselībā, atražošanā un izslaukumu paaugstināšanā, kas pie zināmas robežas ir kāpināms ar konkrēta ganāmpulka specifikai atbilstošām papildbarībām. Līdz ar to palielinās to klientu skaits, kas Baltic Feed pasūta speciālas receptūras papildbarības un premiksus. «Mēs esam tuvu, tāpēc loģistikas izdevumi ir niecīgi, turklāt maisījumus pēc speciālām receptūrām varam saražot nedēļas līdz divu nedēļu laikā. Turklāt nav nepieciešamības pasūtīt uzreiz lielu daudzumu – varam saražot kaut vai tikai tonnu un ātri piegādāt to klientam.»

Barības piedeva bioloģiskajām saimniecībām

Bioloģiskās lauksaimniecības noteikumi ir strikti arī attiecībā uz dzīvnieku barību – drīkst izmantot tikai bioloģiski ražotas barības sastāvdaļas un papildbarības. Līdz ar to iegūt augstu dzīvnieku produktivitāti ir grūts uzdevums. Latvijas vadošais dzīvnieku papildbarību un premiksu ražotājs Baltic Feed pagājušā gada rudenī ir uzsācis noteikumiem atbilstošu barības maisījumu ražošanu, ko sava ganāmpulka produktivitātes uzlabošanai drīkst izmantot arī sertificētas bioloģiskās saimniecības. Produkti izmantojami piensaimniecībā, liellopu gaļas audzēšanā un aitkopībā. Pastoras kundze uzsver, ka pieprasījums ir liels un šogad bioloģiskajām saimniecībām paredzētie produkti būs vēl pieejamāki.

Baltic Feed ir gaidīti ir visi putnu un dzīvnieku audzētāji, kuriem ir jautājumi vai jaunas idejas, kā uzlabot lopkopības un putnkopības saimniecību darbības efektivitāti.