Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Aromterapija – pret vīrusiem un saaukstēšanos

© F64

Gaisā jau virmo pavasaris, bet joprojām aktuālas ir vīrusu infekcijas un saaukstēšanās slimības. Pēc ziemas organisms ir novājināts, tāpēc ārstnieciskā un profilaktiskā nolūkā var izmantot aromterapiju – dažādas ēteriskās eļļas.

Tās ir efektīvs pretvīrusu, pretiekaisumu un pretsāpju līdzeklis un lietojamas nelielos daudzumos, sajauktas kopā ar bāzes eļļu. Pētījumi rāda, ka cilvēki, kuri gripas laikā izmanto aromterapiju, atgūstas no slimības ātrāk.

Latvijas Aromterapeitu asociācijas prezidente, ārste – kosmetoloģe, aromterapeite Valentīna Ščegļajeva (attēlā) iesaka pagatavot maisījumus no ēteriskajām eļļām. Viens no tiem – dabiski pilieni degunam, ja ir iesnas, kurus var izmantot arī ausu iekaisumu gadījumos. Ņem 10 ml vīnogu kauliņu eļļas un pievieno pa pilienam lavandas eļļu, tējas koka eļļu, cipreses un kajaputa eļļu. Tās labvēlīgi iedarbojas uz mikrofloru un iekaisumiem. Lieto divas vai trīs reizes dienā pa vienam pilienam katrā nāsī vai ausī. Ja ir akūta saslimšana, lieto pat četras reizes.

«Lai iepilinātu eļļu, apguļas uz muguras, galvu pagriež uz vienu pusi, pēc tam – uz otru. Cilvēki diemžēl nepareizi pilina eļļu. Ja to dara nepareizi, tad eļļa ieplūst kaklā un tās iedarbīgā funkcija samazinās,» uzsver aromterapeite. Šādu ēteriskās eļļas maisījumu var izmantot arī karstās inhalācijas procesā. Litram vāroša ūdens piepilina četrus līdz sešus pilienus maisījuma. Apsedz galvu ar dvieli un dziļi elpo ar aizvērtām acīm no piecām līdz desmit minūtēm. «Maisījumu var ieziest, izdarot punktveida masāžu. Šādā gadījumā eļļas nav jāatšķaida ar bāzes eļļu,» iesaka V. Ščegļajeva. Lietojot šādus pasākumus kompleksi, iespējams ātrāk izveseļoties. Bērni saaukstēšanās gadījumos var lietot tos pašus eļļu maisījumus kā pieaugušie, tikai mazākās devās. Piemēram, uz 10 ml eļļas pievieno tikai 2, nevis 4 pilienus eļļas. Deguna pilienus var lietot no pusgada vecumam, bet līdz šim vecumam ar eļļas maisījumu mazulim ieteicams tikai notīrīt degunu. Ar ēterisko eļļu maisījumu var ieziest kāju pēdas pirms došanās gulēt. Eļļas iespējams lietot aroma lampu veidā gan bērniem, gan pieaugušajiem vai vannu peldēs. Viņa uzsver, ka, lietojot eļļas maisījumu vannā, to nevajag atšķaidīt ar emulgatoru – palīgvielu, kas spēj apvienot divas dabiskā vidē savstarpēji nesavienojamas vielas. Maisījums jāuzpilina uz ūdens virsmas. Vannasistaba piepildīsies ar šo eļļu patīkamo aromātu. «Nevajag baidīties bērniem izmantot aromterapiju, jo visi produkti ir dabīgi,» iesaka ārste.

Ja ir nopietnākas saslimšanas, piemēram, bronhīts, tad lietderīga būs muguras masāža. Šim nolūkam iedarbīga būs anīsa eļļa, kura sekmē atklepošanos, tējas koks, kas ir ļoti efektīvs pret vīrusiem un baktērijām, ciedru koks, skuju koku eļļa, kurai raksturīga plaša iedarbība. Ar divprocentīgu eļļas maisījumu var veikt muguras masāžu vai ķermeņa, proti, krūškurvja, ierīvēšanu gan no mugurpuses, gan priekšpuses. V. Ščegļajeva uzsver, ka šādu maisījumu var lietot arī iekšķīgi, lietojot pa diviem pilieniem divas reizes dienā. Tos var uzpilināt uz medus vai piena produktiem. Ļoti efektīva procedūra – šo eļļu maisījumu izmantot, liekot bankas uz muguras. Noderīga būs piecu līdz septiņu minūšu ilga medus masāža mugurai, to veicot ar viegliem pirkstu pieskārieniem. «Kad pirkstus ir grūti atraut no muguras un mugurai kļūst sāpīgi, tad procedūra ir jāpārtrauc.» Medum arī var pievienot ēteriskās eļļas. Ja ir plaušu problēmas, tad ļoti vērtīga ir eikalipta eļļa, ko var pievienot ēterisko eļļu maisījumam.

***

Latvijas Aromterapeitu asociācijas prezidente, ārste kosmetoloģe, aromterapeite Valentīna Ščegļajeva:

– Iesaku pagatavot maisījumus no ēteriskajām eļļām. Viens no tiem – dabiski pilieni degunam, ja ir iesnas, kurus var izmantot arī ausu iekaisumu gadījumos.

***

Deguna pilieni Organic Nasya Oil (30 ml)

• Sastāvs: Sesame Oil (sezama eļļa), Olive Oil (olīveļļa), Gotu kola (vairoglape), Vacha (kalme), Skullcap (ķiverene), Eucalyptus Globulus Oil (eikalipta ēteriskā eļļa). Ajūrvēdā deguna terapija ir obligāta procedūra katru dienu gan pieaugušajiem, gan bērniem. Pēc deguna skalošanas no rīta un vakarā (ar īpašo tējkannu Neti Pot) jāiepilina katrā nāsī 35 pilienus Nasya Nasal Oil. Šī procedūra galvenokārt ieteicama hronisku un akūtu LOR orgānu saslimšanu gadījumos, dažādas etioloģijas iesnu (vīrusu, bakteriālo, alerģisko) un galvassāpju gadījumos, ja ir pasliktinājusies atmiņa un uzmanības koncentrēšanās, fiziskā un psihiskā noguruma laikā. Pēc deguna terapijas uzlabojas maņu orgānu darbība, elpošana caur degunu un jau uzreiz pēc tam arī ir jūtams spēku pieplūdums. Pēc regulāras deguna terapijas mazinās tumšie loki ap acīm un plakstiņu tūska. Rudens un ziemas periodā Nasya Nasal Oil ir efektīvs profilaktisks pretgripas līdzeklis, kas samazina arī ARS iespējamību. Lietošana: pilina 35 pilienus katrā nāsī vairākas reizes dienā vai 12 pilienus katrā ausī.

***

Ēteriskās eļļas

● Vīnogu kauliņu eļļa

Tai ir patīkama saldena garša, dzeltenīgi – zaļa nokrāsa. Lieto ārīgi vai kā bāzes eļļu, sajauktu ar ēteriskajām eļļām. Izmanto kā pretiekaisuma līdzekli, atjauno ādas šūnu vielmaiņas procesus, izmanto ķermeņa problemātisko vietu kopšanai. Ja to bagātina ar apelsīnu, greipfrūtu vai mandarīnu ēteriskajām eļļām, tad tā ir labs anticelulīta līdzeklis. Var izmantot sejas maskām un aplikācijām.

● Lavandas eļļa

Antiseptiska un saudzējoša. To var lietot cīņā pret vīrusiem un sēnīšu infekcijām, mazina iekaisumus, atvieglo muskuļu un galvas sāpes, paātrina ādas šūnu atjaunošanos. Ja to izmanto masāžām vai vannas peldēm, tad nostiprina imunitāti un uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Izmanto arī, lai mazinātu nervozitāti un bezmiegu. Palīdz dziedēt arī saulē apdegušu ādu, ievainojumus un izsitumus.

● Tējas koka eļļa

Tā ir efektīva cīņā pret gripu, saaukstēšanos un vīrusiem, herpes infekcijām un baktērijām. Tā stimulē imūnsistēmu, veicina balto asinsķermenīšu veidošanos. Veicina ievainojumu un insektu kodumu sadzīšanu, aizsargā ādu pret apdegumiem un mazina pietūkumu.

● Cipreses eļļa

Raksturīgs salds, silts koksnes aromāts. Tā uzlabo asinsriti, stimulē un tonizē ādu, tāpēc īpaši piemērota lietošanai masāžas eļļu sastāvos. Lieliska lietošanai, ja ir paplašinātas vēnas un pēdas masāžām. Kombinē kopā ar ciedru koka, lavandas, salvijas, bergamotes, citrona un apelsīna ēteriskajām eļļām.

● Kajaputa eļļa

Šīs eļļas smarža līdzīga eikaliptam un krustnagliņām. Uzmundrinoša, palīdz attīrīt elpceļus, palīdz pret rīkles, bronhu un elpošanas ceļu infekcijām un saslimšanām, veicina atkrēpošanos, ja ir klepus. Piemīt antibakteriāla, baktericīda, antiseptiska, pretmikrobu, viegla pretsāpju iedarbība. Atvieglo muskuļu un reimatisma sāpes.

● Egles eļļa

Spēcīgs pretvīrusu un pretmikrobu līdzeklis. Paaugstina imunitāti, veicina atveseļošanos pēc smagām slimībām un operācijām. Novērš urīnceļu iekaisumus, atjauno ādu un paaugstina tās aizsargspējas. Lieto inhalācijās, vannās, aromlampās, masāžai un kompresēm.

● Ciedru koka eļļa

Tai piemīt antibakteriālas, audus savelkošas, stimulējošas un antiseptiskas īpašības. It īpaši ieteicams lietot, ja ādai ir tieksme uz iekaisumiem, niezi un izsitumiem. Var kombinēt ar bergamotes, salvijas, rozmarīna, ilangilang un vīraka ēteriskajām eļļām.

● Anīsa eļļa

Ar izteiktu anīsa aromātu. Antiseptiska iedarbība, palīdz pret klepu, bronhītu, astmu, artrītu, reimatismu, uzlabo gremošanas orgānu darbību, mazina muskuļu sāpes, novērš bezmiegu, mazina nogurumu. Var kombinēt ar ciedru, eikaliptu, citronu, fenheļa un piparmētru eļļu.

***

Latvijas Aromaterapeitu

Asociacija (L’AROM’A)

Rīga, Stabu iela 73 – 9 (pagalmā).

Tālr.: (+371) 67313556

mob.: (+371) 26650011 (LMT)

epasts: info@aromatherapy.lv

www.aromatherapy.lv

www.ezoterika.lv

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Ezoterika